Problem z trawą
Re: Problem z trawą
Pewnie, że się da.... tylko teraz to mi to przelatuje między grabiami, a szczotką to nie dam rady 20 arów.... Jak żyć?
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krótko zrób rabatyLASZCZYK pisze:Jak żyć?
Koledzy chciałbym teraz przeprowadzić wertykulację, a potem posypać glebę piaskiem, czy jest to dobry pomysł na tegorocznym trawniku?
Na tegorocznym daj sobie spokój. Zrobisz wertykulację na wiosnę, jak już ruszy trawa. Teraz daj jej nawozu jesiennego, tak by przygotowała się do zimy i wzmocniła system korzeniowy.
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Nawóz jesienny TYLKO PK w składzie oraz Ca dużo.
I nikt nie podpowie? Warto robić wertykulacje, teraz czy czekać do wiosny?
Z góry dziękuję za poradę.
Z góry dziękuję za poradę.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grabie i do pracy
Co sie dzieje z trawa
witam nie będę ukrywal ze nie znam sie na ogrodnictwie i dlatego zwracam sie o pomoca a mianowicie 2 lata temu polozylem trawe w rolkach na jak widac załaczonym zdjeciu ogrodku, wszystko bylo dobrze az do zimy gdzie trawa jak by wymarła, na okres wiesenny dosialem nowej trawy i znow wszystko wrocilo do normy ....i znowu przyszla zima a mieszkam w UK temperatura nie spada ponizej 0 trawa znowu zniknela ? co jest przyczyna takiego stanu z gory dziekuje za informacje ..
Pytanie przeniosłam tutaj, ale nie ukrywam, że powinno znaleźć się w śmietniku. Jest napisane niechlujnie i bez użycia znaków diakrytycznych. Proszę o poprawną pisownię inaczej będę takie posty usuwać. szarotka66
Pytanie przeniosłam tutaj, ale nie ukrywam, że powinno znaleźć się w śmietniku. Jest napisane niechlujnie i bez użycia znaków diakrytycznych. Proszę o poprawną pisownię inaczej będę takie posty usuwać. szarotka66
Może być nieprzepuszczalny, gliniasty, lub podobnego typu grunt, gdzie gromadzi się nadmiar wody gruntowej (z wierzchu może jednak nie być kałuż) i dlatego trawnik ginie właśnie po zimie, gdy naturalny poziom wilgoci jest wyższy.Na zdjęciu grunt wygląda na zlewny, mazisty, ale może to tylko na zdjęciu tak wygląda.
problem z trawnikiem
Witam, temat jak w tytule i na zdjeciu:
Problem mam w zasadzie już od początku. Generalnie słabo rośnie i miejscami żółknie.
Nawożę co roku. W tym roku na poczatku kwietnia nawóz compo granulowany w przepisowej dafce jak na opakowaniu.
W zasadzie juz sie trawnik powinien pozbierac i ruszyc ale nie rusza.
Na wiosne caly wygrabiony i zrobiona areacja.
Nie mam pomyslu co z tym zrobic. Za mało wody? Za mało nawozu? problem z podłożem?
Problem mam w zasadzie już od początku. Generalnie słabo rośnie i miejscami żółknie.
Nawożę co roku. W tym roku na poczatku kwietnia nawóz compo granulowany w przepisowej dafce jak na opakowaniu.
W zasadzie juz sie trawnik powinien pozbierac i ruszyc ale nie rusza.
Na wiosne caly wygrabiony i zrobiona areacja.
Nie mam pomyslu co z tym zrobic. Za mało wody? Za mało nawozu? problem z podłożem?
Trawnik jest zalozony na gliniastym gruncie ale zostalo nawiezione duzo piasku a na sama gore zyzna ziemia.selli7 pisze:Może być nieprzepuszczalny, gliniasty, lub podobnego typu grunt, gdzie gromadzi się nadmiar wody gruntowej (z wierzchu może jednak nie być kałuż) i dlatego trawnik ginie właśnie po zimie, gdy naturalny poziom wilgoci jest wyższy.Na zdjęciu grunt wygląda na zlewny, mazisty, ale może to tylko na zdjęciu tak wygląda.
Widac jednak wyraznie ze sa takie pasy zółte zawsze w jednym miejscu, wiec albo ziemia zbita pod spodem albo sucha.