Domowo i zdrowo cz. II
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Domowo i zdrowo cz. II
Witam w drugiej części mojego wątku.
Poprzednią znajdziemy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79538
Przepisy z części 1:
podłoże Świąteczny Staropolski
Bułki z bułgarską czubricą z dodatkiem suszonego czosnku
Bułki pszenne z czasów PRL-u
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
Czosnek suszony
Czeremcha - nalewka
Domowy antybiotyk - przepis
Jogurt domowy
Kahlua
Kiełbasa biała Wielkanocna
Kiełbasa drobiowa parzona
Konserwa z wędzonej ryby (kupnej)
Kulebiak litewski
Kurczak faszerowany
Majonez domowy
Masło klarowane
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
Mikstura z ostrych papryczek
Muffiny z Jagodami, bez proszku do pieczenia
Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA- proces niezwykle ważny w przetwórstwie
Nalewka owocowa na śmietanie
Nalewka z czeremchy suszonej
Nalewka z kwiatów jaśminu
Nalewka z ostropestu
Obwarzanki Krakowskie
Ocet malinowy
Ogórki po Żydowsku
Orzechówka - lecznicza nalewka
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Pasztet świąteczny
Pasztetowa słoikowa
Pieczenie mięs nie na czas
Ricotta z sera podpuszczkowego
Salceson warszawski ozorkowy
Ser czosnkowy
Ser miękki ziołowy
Ser śmietanowy
Sok z czarnego bzu
Śliwki Afrodyzjaki
Śliwki w occie
Świnka w galarecie
Śledzie w śmietanie
Śledzie po Kaszubsku
Śledź po japońsku
Wino z Aronii - wytrawne
ZAKWAS Z BURAKÓW
Ziemniaki po nelsońsku Eli
Oraz 2 - aktualnej:
Borówka do mięs białych
Domowy Antybiotyk: upgrade
Cytryniec Chiński - nalewka
Golonka po warszawsku
Kiszka ziemniaczana
Kotlety pożarskie z kurcząt
Kugel z wędzonym kurczakiem
Metka cebulowa słoikowa
Nalewka z Rokitnika
Nalewka z tarniny
Opieńki marynowane w occie jabłkowym
Pachwina z praski
Pasztet smarowany z indyka
Piernik Bożonarodzeniowy
Polędwica długodojrzewająca
Sałatka warzywno-jęczmienna
Ser twarogowy z GT (grzybek tybetański)
Poprzednią znajdziemy tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79538
Przepisy z części 1:
podłoże Świąteczny Staropolski
Bułki z bułgarską czubricą z dodatkiem suszonego czosnku
Bułki pszenne z czasów PRL-u
Chleb żytnio - pszenny na zakwasie
Ciastka owsiane
Ciastka kukurydziane
Czosnek suszony
Czeremcha - nalewka
Domowy antybiotyk - przepis
Jogurt domowy
Kahlua
Kiełbasa biała Wielkanocna
Kiełbasa drobiowa parzona
Konserwa z wędzonej ryby (kupnej)
Kulebiak litewski
Kurczak faszerowany
Majonez domowy
Masło klarowane
Mielonka wieprzowa w osłonce poliamidowej
Mikstura z ostrych papryczek
Muffiny z Jagodami, bez proszku do pieczenia
Mięso w słoikach - TYNDALIZACJA- proces niezwykle ważny w przetwórstwie
Nalewka owocowa na śmietanie
Nalewka z czeremchy suszonej
Nalewka z kwiatów jaśminu
Nalewka z ostropestu
Obwarzanki Krakowskie
Ocet malinowy
Ogórki po Żydowsku
Orzechówka - lecznicza nalewka
Ozorki wieprzowe parzone w osłonce poliamidowej
Pasztet świąteczny
Pasztetowa słoikowa
Pieczenie mięs nie na czas
Ricotta z sera podpuszczkowego
Salceson warszawski ozorkowy
Ser czosnkowy
Ser miękki ziołowy
Ser śmietanowy
Sok z czarnego bzu
Śliwki Afrodyzjaki
Śliwki w occie
Świnka w galarecie
Śledzie w śmietanie
Śledzie po Kaszubsku
Śledź po japońsku
Wino z Aronii - wytrawne
ZAKWAS Z BURAKÓW
Ziemniaki po nelsońsku Eli
Oraz 2 - aktualnej:
Borówka do mięs białych
Domowy Antybiotyk: upgrade
Cytryniec Chiński - nalewka
Golonka po warszawsku
Kiszka ziemniaczana
Kotlety pożarskie z kurcząt
Kugel z wędzonym kurczakiem
Metka cebulowa słoikowa
Nalewka z Rokitnika
Nalewka z tarniny
Opieńki marynowane w occie jabłkowym
Pachwina z praski
Pasztet smarowany z indyka
Piernik Bożonarodzeniowy
Polędwica długodojrzewająca
Sałatka warzywno-jęczmienna
Ser twarogowy z GT (grzybek tybetański)
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2648
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Z dużym zainteresowaniem śledzę Twój wątek.
Kilka przepisów wypróbowałam, część była inspiracją, ale sporo przede mną.
Zawsze warto nauczyć się coś nowego.
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7875
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Witaj Piotrze
Zobaczyłam nowy watek i zaznaczam .Takie umiejętności kulinarne jak Twoje są bardzo cenne
Zobaczyłam nowy watek i zaznaczam .Takie umiejętności kulinarne jak Twoje są bardzo cenne
Pozdrawiam Alicja
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7875
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Ostatnio pasztety robię,że tak powiem inaczej niż zawsze składniki na tzw '' oko '' bez wątróbki i w miarę chude mięsko bo M nie może , a mięsko gotuję w dużej ilości wody ,
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje
Pozdrawiam Alicja
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrek witaj w drugiej części.Dużo Twoich przepisów wypróbowałam,a wiele jeszcze przede mną...wciąż zaskakujesz nowymi.
Wiem,że nie lubisz "słodzenia",ale nie mogę się powstrzymać,żeby Ci podziękować za dzielenie się Swoją wiedzą i doświadczeniem,za pomoc w wielu "sprawach"i wielkie
Wino wg.Twoich instrukcji pracuje prawidłowo
Słucham Twoich rad i dobrze na tm wychodzę
Wędzonki wyglądają wspaniale i na pewno tak smakują,czekam na takie widoki i maki u mnie
Pozdrawiam.
Wiem,że nie lubisz "słodzenia",ale nie mogę się powstrzymać,żeby Ci podziękować za dzielenie się Swoją wiedzą i doświadczeniem,za pomoc w wielu "sprawach"i wielkie
Wino wg.Twoich instrukcji pracuje prawidłowo
Słucham Twoich rad i dobrze na tm wychodzę
Wędzonki wyglądają wspaniale i na pewno tak smakują,czekam na takie widoki i maki u mnie
Pozdrawiam.
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7875
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Małe sprostowanie ; mąż jest na diecie i mięsko gotuję ,żeby wygotować puryny ,a ,że nie mam czasu na osobne gotowanie to często dostosowuje sie do diety męża .alicjad31 pisze:Ostatnio pasztety robię,że tak powiem inaczej niż zawsze składniki na tzw '' oko '' bez wątróbki i w miarę chude mięsko bo M nie może , a mięsko gotuję w dużej ilości wody ,
Później duszę cebulkę daję masełko jajka ,bułeczkę też , i przyprawy tradycyjne -pieprz .Nawet rodzince smakuje
Pozdrawiam Alicja
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze, wskakuję w drugą część wątku. Robię dzisiaj eksperymentalne przetwory. Zwykła słodka papryka czerwona, ostre zielone i niedojrzałe papryczki z Chorwacji (wiesz które), małe cebulki, przyprawy, ocet, olej i wszystko do słoików. Zobaczymy co wyjdzie .
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Re: Domowo i zdrowo cz. II
A wiecie (pewnie wiecie ),że do białej kiełbasy (wielkanocnej) wołowinę można zastąpić gęsiną .Wypróbowałam ,zrobiłam osobiście , pyszna ,polecam.
- besia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1787
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Piotrze
Ja też melduję się w drugiej części Twojego świetnego wątku .
Ja też melduję się w drugiej części Twojego świetnego wątku .
Pozdrawiam, Beata.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Witam Wszystkich serdecznie w II części mojego wątku Domowo i Zdrowo
Na początek proponuję chudy pasztet smarowany z indyka.
Pasztet smarowany z indyka
składniki:
1 część :pierś b/skóry
1 część : udziec b/skóry i b/kości
1 część : podgardle wieprzowe ze skórą
1/4 część : wątroba indycza
Wykonanie:
Mięsa parzymy z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim w minimalnej ilości wody w temp max 80C przez około 1 h, a dla tych co mają termometr z sondą do 70 C w środku mięśnia piersi indyka. Wkładamy do wody o temp ok 75-80C .Zimne kroimy.
Skórę z podgardla ściągamy i parzymy w minimalnej ilości wody (temp max 90C) przez około 1h, jak będzie miękka to przy pomocy blendera robimy z niej gładką masę.
Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.
Wszytkie składniki mielimy x 2 na sitku 2,7 i dodajemy :
zblenderowane skórki
rosół z parzonych mięs w ilości 10% ogólnej wagi zmielonych mięs
wagowo 5% kaszy mannej.Mieszamy i zostawiamy na 1 h w temp.pokojowej.
Jeszcze raz wszytko dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy na 1 kg wyrobu:
pieprz biały 2,5g
sól 18g
glukoza 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,3g
czosnek suszony 1g
majeranek otarty w dłoniach 1,5g
Przekładamy do słoików i 3 x pasteryzujemy w odstępie 24h i w czasie odpowiednim do używanych słoików.
Ja mam słoiki proste 334 ml i pasteryzuję od zagotowania się wody:
1 raz 60 min
2 raz 40 min
3 raz 30 min
smacznego.
Na początek proponuję chudy pasztet smarowany z indyka.
Pasztet smarowany z indyka
składniki:
1 część :pierś b/skóry
1 część : udziec b/skóry i b/kości
1 część : podgardle wieprzowe ze skórą
1/4 część : wątroba indycza
Wykonanie:
Mięsa parzymy z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim w minimalnej ilości wody w temp max 80C przez około 1 h, a dla tych co mają termometr z sondą do 70 C w środku mięśnia piersi indyka. Wkładamy do wody o temp ok 75-80C .Zimne kroimy.
Skórę z podgardla ściągamy i parzymy w minimalnej ilości wody (temp max 90C) przez około 1h, jak będzie miękka to przy pomocy blendera robimy z niej gładką masę.
Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.
Wszytkie składniki mielimy x 2 na sitku 2,7 i dodajemy :
zblenderowane skórki
rosół z parzonych mięs w ilości 10% ogólnej wagi zmielonych mięs
wagowo 5% kaszy mannej.Mieszamy i zostawiamy na 1 h w temp.pokojowej.
Jeszcze raz wszytko dobrze mieszamy i dodajemy przyprawy na 1 kg wyrobu:
pieprz biały 2,5g
sól 18g
glukoza 0,5g
gałka muszkatołowa świeżo tarta 0,3g
czosnek suszony 1g
majeranek otarty w dłoniach 1,5g
Przekładamy do słoików i 3 x pasteryzujemy w odstępie 24h i w czasie odpowiednim do używanych słoików.
Ja mam słoiki proste 334 ml i pasteryzuję od zagotowania się wody:
1 raz 60 min
2 raz 40 min
3 raz 30 min
smacznego.
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1307
- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
PIOTRZE Cieszę się na następną część ,bo przepisy są dla mnie inspiracją a czasem udaje mi się coś z Twoich przepisów ugotować
Pozdrawiam Ewula
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7672
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Domowo i zdrowo cz. II
PIOTRZE zapisuję się w następnym watku aby nie przegapić Twoich pyszności.
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia, kiedys chyba u Ciebie czytałam i mi umknęło----schab panieruję w ziołach, trzymam w lodowce i następnie suszę, ale to tylko moja pobieżna teoria, czy możesz na ten temat wskazówek mi udzielić.
pozdrawiam
Pytałam w poprzednim o sporzadzenie pysznej wedliny bęz wedzenia, kiedys chyba u Ciebie czytałam i mi umknęło----schab panieruję w ziołach, trzymam w lodowce i następnie suszę, ale to tylko moja pobieżna teoria, czy możesz na ten temat wskazówek mi udzielić.
pozdrawiam
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Domowo i zdrowo cz. II
Czyli po 1 godzinie tą zimną wodę odlewamy a wkładamy wątrobę do wrzątku? Czy podgrzewamy wodę, w której się moczyła?Wątrobę czyścimy i zalewamy zimną przegotowaną wodą naokoło 1 h. Następnie parzymy w temp 80-90C przez 10 min. Zimną kroimy.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa