przepis z Wileńszczyzny z lat 30 XX wieku
Składniki:
ziemniaki - 1,50 kg.
boczek wędzony - 0,25 kg.
kiełbasa i szynka wędzone/razem/ - 0,30 kg.
cebula ? 3 szt.
czosnek ? 1 szt.
jaja - 1 całe+1 żółtko.
sól -10g, pieprz - 2 g, majeranek 3g, lubczyk 1g.
Jelita wieprzowe proste
Latem dodaję szczypior z dymki


Wykonanie:
Ziemniaki starte jak na klasyczne placki ziemniaczane. Boczek wysmażony na patelni z cebulą oraz kiełbasą i szynką /dodaną trochę później/. Wszystko wymieszane z dodatkiem przypraw i jajkami oraz posiekanym czosnkiem. Powstałą masą napełniamy luźno jelito.

Następnie kiszka ułożona na wysmarowanej smalcem blaszce i pokropiona tłuszczem po wierzchu.

Całość umieszczona w piekarniku nagrzanym do 150 C na 1,5 godz.
Po 10 minutach pieczenia kiszkę nakłuwamy dość gęsto wykałaczką w celu wykłucia powietrza.(inaczej kiszka Nam popęka)!!!!!!!!!!!!!
1m jelita wystarcza do napełnienia 1 kg farszu. Jelita przed nadzianiem płuczemy w zimnej wodzie od środka i zew, pozostawiamy na 15-20min w wodzie przed nadzianiem farszu.
Po 1,5h kiszkę potrzymać 15min w wyłączonym piekarniku, podawać razem z dobrą kapusta kiszoną lub sosem śmietanowo-cebulowym , popijamy czerwonym barszczykiem, dobrze smakuje z zimną jałowcówką 45%.
Inna wersja kiszki ziemniaczanej to napełnianie w jelita wieprzowe 28/30, parzone, podwędzane i podpiekane, poezja smaków.
Życzę smacznego