Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dracena dermensis compacta
Mam problem. Otóż półtora miesiąca temu odmładzałam moją dracenkę i jej długi pinek pocięłam na kawałki. Część z nich od razu włożyłam poziomo do ziemi a dwa z nich do wody.
Te w ziemi jak siedziały tak siedzą i nic się nie dzieje. Natomiast te z wody zamiast korzeni zaczęły wypuszczać coś takiego. Chyba to liście. ale jest ich jak na moje oko za dużo, bo draceny z reguły puszczają dwa piuropusze a tej rośnie chyba z 10. Są malusieńkie, bo dopiero co przebiły się przez korę.
Poradźcie co mam zrobić. Wsadzić go w ziemię, potraktować ukorzeniaczem, czy czekać na święte nigdy
Oto zdjęcia pinka

Te w ziemi jak siedziały tak siedzą i nic się nie dzieje. Natomiast te z wody zamiast korzeni zaczęły wypuszczać coś takiego. Chyba to liście. ale jest ich jak na moje oko za dużo, bo draceny z reguły puszczają dwa piuropusze a tej rośnie chyba z 10. Są malusieńkie, bo dopiero co przebiły się przez korę.
Poradźcie co mam zrobić. Wsadzić go w ziemię, potraktować ukorzeniaczem, czy czekać na święte nigdy

Oto zdjęcia pinka

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- kati-1976
A czy ten "nadmierny urodzaj "aby nie obeschnie jak wsadzę pinek w ziemię

- kati-1976
Przemku zrobię jak mówisz.
A te co siedzą w ziemi też mają sobie tam siedzieć???
Dodam, że mają wilgotną ziemię i są nakryte woreczkiem foliowym. Od czasu do czasu, gdy ziemia z wierzchu przesycha to ja zraszam.
A te co siedzą w ziemi też mają sobie tam siedzieć???
Dodam, że mają wilgotną ziemię i są nakryte woreczkiem foliowym. Od czasu do czasu, gdy ziemia z wierzchu przesycha to ja zraszam.
- Maxymilian
- 100p
- Od: 24 cze 2008, o 15:55
- kati-1976
Ale dziwny benek
. Pierwszy raz takiego widzę, więc nie pokuszę się o precyzyjniejszą nazwę.
Teraz ma prawo gubić listki, bo to drzewko i jak każde na jesień ich trochę gubi.
Chyba, że traci ich nienaturalnie dużo, wtedy to może być oznaką przelania, bąd\ź zbyt małej ilości wody.
Benki nie lubia jak im się zmienia miejsce, czy nawet przekręca doniczk. Wtedy też zaczynają gubić listki. Przeciąg też temu sprzyja.
Uwielbiają za to zraszanie, nawet kilka razy dziennie. Ja tak robię. Latam ze sporyskiwaczem kilka razy dziennie do niego

Teraz ma prawo gubić listki, bo to drzewko i jak każde na jesień ich trochę gubi.
Chyba, że traci ich nienaturalnie dużo, wtedy to może być oznaką przelania, bąd\ź zbyt małej ilości wody.
Benki nie lubia jak im się zmienia miejsce, czy nawet przekręca doniczk. Wtedy też zaczynają gubić listki. Przeciąg też temu sprzyja.
Uwielbiają za to zraszanie, nawet kilka razy dziennie. Ja tak robię. Latam ze sporyskiwaczem kilka razy dziennie do niego

- aconitum
- Od: 30 lip 2008, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tak wygląda ;)
tu masz link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9010
i pytaj Przemka = Czarodzieja o szczegóły
on z roślinkami cuda czyni 
tu masz link
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=9010
i pytaj Przemka = Czarodzieja o szczegóły