Identyfikacja - jaki to storczyk ?

Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jedno jest pewne - będą śliczne :-)
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Proszę o pomoc - Identyfikacja

Post »

Od kilku tygodni posiadam tego phalaenopsisa i podczas adaptacji jak to często bywa zaczął gubić kwiaty. Dlatego zanim zgubił wszystkie zrobiłem zdjęcia i mam do Ciebie pytanie, na które sam nie potrafię znaleźć odpowiedzi nawet w googlach oraz w portalach ze zdjęciami hybryd phalaenopsisów.

Czy wiesz co to za hybryda phalaenopsisa?
Jak się nazywa?
A może posiadasz identycznego storczyka?
Lub wiesz kto takiego ma?

Kwiaty długości 4cm x szerokości 4cm
Najdłuższy liść 12,5cm

Kupiłem go gdyż urzekł mnie ubarwieniem liśi i dość małym pokrojem oraz cappucinowym labellum.
Wcześniej identycznego nie spotkałem.

Poniżej zamieszczam zdjęcia

Obrazek
Powiększenie: http://vader.joemonster.org/upload/zsg/ ... 030034.jpg

Obrazek
Powiększenie: http://vader.joemonster.org/upload/zsg/ ... 030033.jpg

Obrazek
Powiększenie: http://vader.joemonster.org/upload/zsg/ ... 030041.jpg

Obrazek
Powiększenie: http://vader.joemonster.org/upload/zsg/ ... 030044.jpg
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

volcowitch - czego Ty oczekujesz? Że ktoś Ci napisze jaką hybrydę kupiłeś?
To, że znajdę nawet gdzieś zdjęcie identycznego kwiatka, nie oznacza wcale, że Ty masz to samo, bo tak samo wygląda. I to nie kwestia kompetencji, że nikt nie odpowiada na takie pytanie...
To jest forum ogrodnicze a nie dla wróżek i jasnowidzów, tak na marginesie...
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Agnieszka_73
200p
200p
Od: 16 paź 2008, o 21:17

Post »

Człowieku, jak jesteś takim fenomenem to po co pytasz? Nie wiesz? TY NIE WIESZ? No jestem w szoku.. Wszędzie gdzie się spotykałam z Twoim nickiem jesteś wszechwiedzący..
To ja typ niepokorny :)
pepe
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 09:59

Post »

volcowitch - miałem Cię za poważniejszą osobę... Co Ci da to, że ktoś może rzeczywiście znajdzie zdjęcie z kwiatem takim, jak na Twojej hybrydzie? Zdajesz sobie sprawę (w każdym razie tak myślałem...), że to nic nie znaczy. Co najwyżej będziesz mógł sobie odnotować to na etykiecie - i o ile poważnie podchodzisz do sprawy to z adnotacją "podobny do" lub "wygląda jak". Wygląd nie potwierdza tu tożsamości. A co za tym idzie nie daje żadnej wiedzy o warunkach uprawy, wymaganiach etc.

I jeszcze jedna sprawa - w obliczu tego, co kiedyś pisałeś (cytat poniżej) dziwię się, że w ogóle na tym forum zadajesz jakieś pytania...
volcowitch pisze:Uważaj Kaju na pytanie się tutaj o cokolwiek bo generalnie tutaj się chwalą co kto ma, co sam zrobił z czym kiedyś i "ochy" i "achy".

Zero indywidualnego podejścia, wszystko walone na jedno kopyto.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Ciekawość, czysta ciekawość.

A potem gdybanie... Jakich przodków może mieć moja hybryda i doszukiwanie się dalszych informacji.

Powszechnie wiadomym jest że wszystkie hybrydy "marketowe" uprawia się na jedno kopyto, więc nie potrzebuję nazyw by lepiej uprawiać roślinę hybrydową.

A jak widać moje słowa były prawdą. Tyle wejść do wątku i zero konkretnych odpowiedzi.
No cóż warto było spróbować. I nadal gdzieś wierzę, że jakiś "brylant" się znajdzie i zaspokoi moją czystą ciekawość.

I na koniec. Co do poważności wyobrażeń na temat forumowiczów jako takich. Zawsze tworzymy na podstawie wypowiedzi danego forumowicza stereotypowy wizerunek, który jest bliższy bądź dalszy naszym wyobrażeniom - czesto odbiegają one od prawdy i z subiektu nie wyłania się obiekt.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Ale z tego co widzę, to tylko po twoich wypowiedziach można stworzyć wizerunek aroganckiego gbura, który swoje wypowiedzi na tym forum warunkuje własnymi potrzebami.
Najpierw naskakujesz na forumowiczów i wygłaszasz swoje mało pochlebne teorie na ich temat, a potem jak potrzebujesz informacji to wracasz jak gdyby nigdy nic, a na koniec jak nie dostaniesz odpowiedzi to znów zaczynasz obrażać osoby tu przebywające.
Jak mi jakieś forum nie odpowiada, to nie zaglądam na nie, może ty powinieneś zrobić tak samo.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Koralina :D Za mało seksu masz że tak głupio gadasz? Czy się przejadłaś?

Twoja analiza rozbawila mnie bardzo;]
joga
50p
50p
Od: 21 paź 2008, o 18:40

Post »

Volcowitch to było niesmaczne. Myślę, że niepotrzebne są obrażające komentarze dla osób chcących Ci pomóc. Tutaj każdy uczy się na własnych błędach lub błędach innych. Wielu z nas nie jest z zawodu botanikami a przeważająca większość (tak przypuszczam) samoukami. Jeżeli bardzo Ci zależy na nazwie proponuję zabrać storczyka na wystawę i popytać hodowców. Może ktoś łaskawy zaspokoi Twoją ciekawość.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Masz rację. Dziękuję.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

volcowitch pisze:Czy na tyle ludzi co odwiedza to forum znajdzie się chociaż jedna kompetentna?...
Hmmmmm :roll: hybryd nieoznakowanych jest caaaaałe multum. To one trafiają do naszych marketów i kwiaciarń. Można się tylko podomyślać co z czym połączono :? pewności mieć się nie będzie :|
Pozdrawiam, Baśka
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

volcowitch pisze:Koralina :D Za mało seksu masz że tak głupio gadasz? Czy się przejadłaś?

Twoja analiza rozbawila mnie bardzo;]
Sądzę, że moje życie seksualne jest ostatnią sprawą jaka cię powinna obchodzić, moja dieta również. A tym co napisałeś potwierdziłeś wszystko co zostało o tobie już wcześniej napisane.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Widzę że też z Poznania jesteś Basiu;]

dostałem go w PiPie koło eskulapa koło skrzyżowania marcelińska x przybyszewskiego.

Wiem, że nigdy nie ma 100% pewności, ale gdyby założyć że jest się "storczykowym filozofem", a że filozofia nie ma pewności to wnioski mozna budować samemu.

Szukam własnie tych tez w postaci jakiś źródeł, materiałów. I tak jak do tej pory nie miałem najmniejszego problemu ze znalezieniem moich "kundlów" tak teraz ten dał mi zagwozdkę maksymalną.

--------------------------------------------
koralina pisze:[...] A tym co napisałeś potwierdziłeś wszystko co zostało o tobie już wcześniej napisane.
Ironia królową moralizatorstwa i pokazywania miejsca w szyku :D
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”