Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Jeanne, piękne :!: pędy 8) :) Zapowiada się wspaniały storczykowy festiwal :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj tak Basieńko, już nie mogę się doczekać ;:224
dziś przyjrzałam się różowemu i leciutko zaczęły odstawać mu łuski na końcu pędu...czyżby szykowały się pączki :?: ;:183
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Widzę, że nie tylko mnie cieszą pędziki :) Super
Trzymam kciuki za obfite kwitnienie :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Nie dziękuję by nie zapeszyć ;:198
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kuuurcze, Asiu, ale cudeńka!! Aż chce się rano z łóżka wstawać (żeby podbiec do kwiatków i rejestrować zmiany), co?! O, rrany, kiedy u mnie tak będzie... Jeszcze trochę i poobcinam swoje kwiaty z tych kwitnień "sklepowych", tak by sie już chciało mieć własne, a tu te jeszcze wiszą na pędach... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Haha, rozbawiłaś mnie tym obcinaniem kwiatów :;230 :;230 :;230
Jasne że z niecierpliwością czeka się na te "swoje" kwitnienia :wink: ale warto cieszyć się tymi kolorami póki są, bo potem jest sytuacja jak u mnie, nic tylko "sałata" na parapecie ;:191 Ale potem tylko się lata od doniczki do doniczki i zagląda czy czasem coś się nie wykluwa, tudzież z linijką i mierzy jak dużo przyrosły pędy przez kilka dni ;:191

Ale takiego szaleństwa Ci życzę bo chyba nie ma wspanialszej choroby od tej naszej storczykowej ;:333
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ja to mam taki chytry plan, że jak przekwitną te moje obecne i nic się nie pojawi, to dokupię nowe kwitnące, tak żeby potem kwitły na przemian. Tylko kurcze, coś czuję że nie wytrzymam, bo to jeszcze ze 2-3 miesiące trzeba by czekac (3 moje falki przedłużyły pędy o 2 pąki- są teraz średniej wielkości, 2 kupione jeszcze nie rozwinęły wszystkich z którymi je kupiłam), więc to jeszcze trochę potrwa... Podejrzewam że zanim to się stanie, zdążę już zapełnić moje wszystkie wirtualne wolne miejsca. Wirtualne, bo szczerze mówiąc już teraz ich nie ma, 3 moje falki już nawet wiszą, ale WIEM że zakupy będą, i to 1 już wkrótce. Cóż, wychodzę z założenia "najpierw kupuj, potem myśl co z tym fantem zrobić".
Daaaamy radę...... ;:10
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
emiliko*
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sty 2008, o 09:38

Post »

Piękne masz storczyki, Jeanne :)
Jak większość, zafascynowała mnie "mućka" ;)
Przyznam się w skrytości, że nie widziałam takiego na żywo (jedynie przeglądając strony i forum).
I mam pytanie. Wyglądają, jakby miały grube, jędrne i takie woskowe płatki. Czy te płatki rzeczywiście są grubsze niż "przeciętnych" falenopsisów, czy tylko tak mi się wydaje? Czy błyszczą się?
Piękny kwiat :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Agita pisze:Ja to mam taki chytry plan, że jak przekwitną te moje obecne i nic się nie pojawi, to dokupię nowe kwitnące, tak żeby potem kwitły na przemian. Tylko kurcze, coś czuję że nie wytrzymam, bo to jeszcze ze 2-3 miesiące trzeba by czekac (3 moje falki przedłużyły pędy o 2 pąki- są teraz średniej wielkości, 2 kupione jeszcze nie rozwinęły wszystkich z którymi je kupiłam), więc to jeszcze trochę potrwa... Podejrzewam że zanim to się stanie, zdążę już zapełnić moje wszystkie wirtualne wolne miejsca. Wirtualne, bo szczerze mówiąc już teraz ich nie ma, 3 moje falki już nawet wiszą, ale WIEM że zakupy będą, i to 1 już wkrótce. Cóż, wychodzę z założenia "najpierw kupuj, potem myśl co z tym fantem zrobić".
Daaaamy radę...... ;:10
ja też najpierw kupuję, a potem szukam miejsca dla tego storczyka. moje już są ściśnięte na oknach tak, że bardzo ciężko je podlewać. ale niestety mam tylko 2 parapety i 1 stół, więc miejsca nie jest wiele. 5 lat temu trzymałam w moim pokoju z 70 zwykłych roślin, ale one były mniejsze i do tego miałam kwietnik, a teraz nie mam. obecnie mam na tyle Phalaenopsisów, że zawsze kwitnie conajmniej 1. jeszcze nigdy nie miałam tyle własnych pędów, co teraz, bo aż 13 Phal. puszcza. na początku tego roku wszystkich Phal. miałam zaledwie 10, bo wtedy skupiałam się na wszystkich storczykach, a teraz tylko Phal. i Vandy. jak przekwitną te, co kwitną teraz, to i tak za parę miesięcy zakwitną pędziki.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

emiliko* pisze:Piękne masz storczyki, Jeanne :)
Jak większość, zafascynowała mnie "mućka" ;)
Przyznam się w skrytości, że nie widziałam takiego na żywo (jedynie przeglądając strony i forum).
I mam pytanie. Wyglądają, jakby miały grube, jędrne i takie woskowe płatki. Czy te płatki rzeczywiście są grubsze niż "przeciętnych" falenopsisów, czy tylko tak mi się wydaje? Czy błyszczą się?
Piękny kwiat :D
Emiliko, masz rację, te płatki są nieco grubsze od "zwykłych" falenopsisów, w dotyku jędrniejsze :wink:
A błyszczą się pięknie w słonku (co widać na fotce) lub przy lampie błyskowej :lol:
I dziękuję za komplementy :oops:

Agita, to jest baaaardzo dobry plan by kupować kwitnące gdy inne przekwitną 8) ja kupowałam jakby na bieżąco, jedne kwitły a ja kupowałam kolejne no i teraz mam, "pole kapusty" na parapecie :lol: ale za to co to będzie za widok jak zakwitną wszystkie razem :shock:

Dusia, to ładnie ci się kolekcja powiększyła przez rok :shock:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no tylko dwadzieścia pare Phal. przybyło, ale przynajmniej moja kolekcja jest bardziej barwna i ciekawa.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Nie tylko ale aż :shock:
ja w sumie mam 9 phalaenopsis, 2 paphiopedilum, 1 cambrię i 1 dendrobium phalaenopsis, no i pleione (choć nie wiem co z niego będzie po zimie :oops: ) a zbieram od lipca 2007 :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne pisze:Nie tylko ale aż :shock:
ja w sumie mam 9 phalaenopsis, 2 paphiopedilum, 1 cambrię i 1 dendrobium phalaenopsis, no i pleione (choć nie wiem co z niego będzie po zimie :oops: ) a zbieram od lipca 2007 :roll:
ja zbieram od października 2004. mam 33 Phalaenopsisy, 4 Vandy, 1 Vascostylis, 3 Cattleye (takie same), 3 Dendrobia, 2 Tolumnie, 1 Paphiopedilum, 1 Epidendrum, 1 Miltonię. ale niestety wszystkie, które nie są Phalaenopsisami i Vandowatymi nienajlepiej u mnie rosną i nie kwitną wcale :( 1 Dendrobium rośnie dość dobrze, na początku tego roku kwitło, ale nie wiem, czy teraz zakwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”