Mam wątpliwości czy poniższa żurawka to 'Christa'. Ma bardzo małe listki. Kupiłam ją na all... Przysłano mi mocno przesuszoną roślinę. Reanimowałam jak mogłam. Rozrosła się, ale listki dalej małe.
Na pewno 'Christa'. Miałam, ale odeszła kiedyś zima. Raczej kapryśnica. I tak dobrze wygląda. Rozmawiałam kiedyś o niej z Gabi Sąkol i też na nią narzekała.
Norbert, żurawki zdecydowanie lepiej rosną w przepuszczalnej glebie. Do swojej gliny, żeby ją rozluźnić, dodaj kompostu i będzie OK, niczym już nie będziesz musiał nawozić. Jeśli chodzi o rozmiar Twojej żurawki, to może masz odmianę o małych rozmiarach. Jeśli nie wytwarza nowych przyrostów, to obsyp ją ziemią wyżej, spowoduje to wypuszczanie nowych krótkopędów.
Jolu dzięki , pewnie trzeba będzie ją w takim razie przesadzić, okresowo jest zalewana (woda i glina)a to nic dobrego skoro ma być ziemia przepuszczalna.
Kochani mam takie pytanie - czy wy ścinacie wiosną stare liście żurawek? Wyczytałam coś takiego, ale nie ma tam żadnych szczegółów oprócz dwóch zdań "Dopiero wiosną należy ściąć stare liście. Przy ciepłej pogodzie szybko zobaczymy nowe listeczki". Moje posadzone w zeszłym roku dość ładnie przezimowały, ciachnąć je? A jeśli tak to na jakiej wysokości i kiedy?