Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 mar 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odmiany malin jakie uprawiam
Laszka to malina letnia - jedna z wcześniejszych.
Owoce bardzo duże, smak oceniam na 7/10.
Choroby występują ale daje sobie radę bez oprysków.
Dla mnie dużym problemem z tą odmianą jest jej bujny wzrost - czasem łodygi gdy jest nasiąknięta wodą ziemia pokładają się pod własnym ciężarem (nie mam rusztowań).
Plenność nie do końca odpowiem na to pytanie bo rzędy które mam są jeszcze młode - w przyszłym roku dopiero spodziewam się normalnego plonu.
Ale ogólnie polecał bym tą malinkę.
Owoce bardzo duże, smak oceniam na 7/10.
Choroby występują ale daje sobie radę bez oprysków.
Dla mnie dużym problemem z tą odmianą jest jej bujny wzrost - czasem łodygi gdy jest nasiąknięta wodą ziemia pokładają się pod własnym ciężarem (nie mam rusztowań).
Plenność nie do końca odpowiem na to pytanie bo rzędy które mam są jeszcze młode - w przyszłym roku dopiero spodziewam się normalnego plonu.
Ale ogólnie polecał bym tą malinkę.
EkoPociecha
- Perek11
- 100p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maliny
Czy ktoś z was nie zechciał by sie podzielić sadzonkami chodzi mi o Polke Polane ?
Marcin?
Witam. Zazwyczaj na tym forum "wtrącam" sie do dyskusji o borówkach, ale w domu wyznaczyli mi nowe zadanie dotyczące posadzenia malin. Upatrzyłem sobie Polkę i Polanę. Wyjaśnicie mi proszę w dwóch zdaniach co to własciwie znaczy odmiana powtarzająca owocowanie, jak rozumiec owocujące pędy jednoroczne (czy to te które mają rok czyli rosną juz np 12 miesięcy czy tez takie, które np w marcu wyszły a na jesień już maja owoce)
Odmiana powtarzająca to taka, która zaowocuje na pędach które wyrosły w poprzednim roku i zaowocuje też na pędach które wyrosną tego roku. Np gdybyś w tym roku miał owocującą maline powtarzającą i obciął jej pędy tylko poniżej miejsca owocowanie, to ona na przyszły rok zaowocuje na tym podciętym pędzie, jednocześnie wypuści pędy młode, które też zaowocują. Wadą takiego prowadzenia jest to, że owoce na przyciętym pędzie są z robakami, a te które wyrosną na młodych pędach są późne. Stosuje się więc metodę skracania pędów takich malin do poziomu gruntu - jesienią - wtedy na przyszły rok ona wypuszcza nowe silne pędy, które owocują trochę później, ale nie mają robaków.
Pędy jednoroczne to takie które wyrastają i owocują tego samego roku - najkrócej mówiąc.
Pędy jednoroczne to takie które wyrastają i owocują tego samego roku - najkrócej mówiąc.
Dzięki. Czyli sadzić, na na jesień ciąć jak najniżej.
Witam. Zastanawiam się nad małą plantacją malin i chciałbym je posadzić na polu klasa ziemi 4B pole leci z łagodnej górki. W niektórych miejscach może pojawić się piasek da rade uprawiać na tym maliny taka by dobrze owocowały?
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na piasku to maliny uschną, chyba ze będziesz podlewać, radził bym na jakiejś lepszej ziemi posadzić.
Pozdrawiam Marcin
Cały ten grunt to nie sam piasek. innego nie mam.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wkrótce pora na obcinanie malin.Czy ktoś obcinał maliny na wysokości 15-20cm? Chodzi mi efekt rozkrzewiania na wiosnę.
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Dawniej tak obcinałam , teraz jak najniżej ,bo i tak mam za gęsto a przy szyjce u samego dołu też widać pączki .
Beata
Beata
-
- 500p
Ale gdy tniesz przy samej ziemi to powodujesz wzrost odrostów korzeniowych.Ja chcę właśnie tego uniknąć ,bo już mam rozrośniętą "plantację". Nigdy tak wysoko nie ciąłem malin ,stąd moje pytanie odnośnie tego cięcia.
No to pisaliśmy w tej samej chwili
No to pisaliśmy w tej samej chwili
A czu nowe maliny - posadzone jesienią tego roku (drugas połowa września) ciąć, czy lepiej poczekać do wiosny w myśl zasady, że zawsze jest wtedy jeszcze czas na zweryfikowanie co przetrwało zimę i w jakiej kondycji i ewentualnie dostosować cięcie do zastanych po zimie warunków?
-
- 500p
Nie ma to większego znaczenia.Przycinasz przy samej ziemi celem lepszego przyjęcia się sadzonki i rozkrzewienia.