Wiśnie - jakie odmiany polecacie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiśnie - jakie odmiany wiśni i pomoc w ich doborze

Post »

tencia pisze:Czy te kwiaty to tylko usuwać z samego przewodnika .Wiśnię posadziłam w ubiegłym roku ,podcięłam ,ale kilka kwiatów było ,czy usuwanie ich teraz ma sena
Lepiej usunąć. Po co męczyć wiśnię dla 5 szt. owoców? Niech się rozbudowuje na porządny plon.
tencia pisze:a i jeszcze jedno ,dostałam wisienkę taki odkopany odrost ,czy mogę liczyć ,że coś z niego urośnie .Dzisiaj ją przycięłam,wszystkie gałązki na 2-3 oczka i przewodnik prościutki.
Czego ma nie urosnąć? Pewnie że urośnie.
Pozdrawiam Paweł
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OK dzięki to czyli zdecydowałem się na Sabinę. Jeszcze jednak sprawa czy nie za późno trochę na sadzenie?
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19

Post »

Ja przedwczoraj sadziłem jabłonki kupione u znajomego szkółkarza .Z tego co się orientuję przechowuje drzewka w zimnych piwnicach w których rośliny długo pozostają w uśpieniu.Podejrzewam że te sklepowe mogą się już rozwijać.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak uda Ci się kupić w stanie uśpienia to sadź. Jeśli już mają listki rozwijające się, to tylko jeśli rośnie w doniczce. Możesz też zaryzykować i posadzić jeśli rozpoczęły już wegetację, ale wtedy czeka Cię żmudne codzienne podlewanie a i tak sprawa jest ryzykowna.
ania1590
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Te z marketów mają zabezpieczone korzenie,więc ryzyko jest o wiele mniejsze,niż gdyby kupić gołokorzeniowe na targu.Codzienne podlewanie to chyba przesada.
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Post »

Nie targi odpadają, mam złe wspomnienia z małych targów. Kiedyś rodzice tam kupowali drzewka żadne z nich nawet nie przypomina faktycznie kupionej odmiany.
Ja będę kupował w szkółce.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Targ to taki "plac przemienienia".Kupisz każdą odmianę,o jakiej tylko pomyślisz :;230
bombadil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2015, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów, pozwolę sobie odświeżyć "wiśniowy wątek".
Osiem lub dziewięć lat temu posadziłem u rodziców kilka wiśni, wtedy nie bardzo zwracałem uwagę na odmianę, zresztą była kupowana na targu, więc mogli ją nazwać jakkolwiek. Jest to odmiana o bardzo silnym wzroście, w poprzednich latach praktycznie nie chorowała, w tym dostała bardzo mocno od brunatnej zgnilizny (stwierdziłem, że skoro nie choruje to po co ją pryskać i to był błąd).
Problem jaki mam z nią, to bardzo marne plonowanie. Co roku kwitnie jak szalona, pszczoły niechętnie ją nawiedzają, po kwitnieniu zawiązuje się garstka owoców, reszta zawiązków usycha i opada. Obok tych drzew rosną dwa sporo młodsze North Stary, które przy terminowo prowadzonych opryskach na brunatną zgniliznę owocują rewelacyjnie. Poradźcie proszę w czym tkwi problem, kombinowałem z brakiem boru, na wiosnę poszedł oprysk Alkaninem KBSi, w sierpniu przeciąłem mocno te drzewa usuwając zainfekowane gałęzie. Może problem tkwi w braku odpowiedniego zapylacza lub nieodpowiednim pH? Wiem, że te pytania powinienem zadać na wiosnę, ale może już teraz mógłbym jakoś tym wiśniom "pomóc"
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też miałem taką księżniczkę.Podobno nazywała się Groniasta z Ujfehortoi,chociaż opisy tej odmiany w sieci różnią się od wyglądu tej mojej.Mimo najobfitszego kwitnienia spośród kilku innych odmian, plon mieścił się w garści.Pomógł dopiero jesienny oprysk siekierą.Dzięki temu miałem świetne drewno do wędzenia :D .
bombadil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2015, o 13:24

Post »

Do wędzenia to mam od groma olchy :wink:
Już któryś raz sobie mówię, że nie doczekają kolejnego roku i daję im koleją szansę. Owoce z tej odmiany to prawdziwe rarytasy, zarówno pod względem ilości :roll: , jak i jakości, bardzo duże i słodkie jak na wiśnię. Ciągle liczę, o naiwności, że jestem o krok od znalezienia recepty na to marne owocowanie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olcha rośnie za płotem.Wiśnia jest na kolor,smak też daje inny.Jeśli owoce takie duże i słodkie,to pewnie jakaś czerecha,np.Książęca
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

No cóż być może w przyszłym roku posadzę jeszcze jedną wiśnię. Padło na Lucynę (zachwalane są jeszcze Sabina, Northstar, Wczesna Ludwika ) ale ta podobno jest najlepsza smakowo z tych zachwalanych.
Na razie mam Debreceni Botermo. Czteroletnia, w tym roku pierwszy raz owocowała (kilkadziesiąt owoców ) Nie wiem czy będzie kapryśna jak inne węgierskie odmiany, ale na pewno jej nie wytnę bo bardzo zdrowo rośnie. Oprócz drobnej plamistości (choć w tym roku można było o niej zapomnieć ) odpukać żadnych problemów
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Ja na wiosnę posadziłam Keleris. Przyjeła się , troszkę podrosła, a później uschła. Jabłonka sadzona tego samego dnia, przetrwała. A teraz zaczyna się czas na poszukiwanie kolejnych odmian kolejnych gatunków. Szkoda tylko że działka z gumy nie jest :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”