Tulipany cz.3
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipany cz.3
Boskie są co jeden to piękniejszy. A tyle kolorów to w życiu nie widziałam ;D. Naprawdę szacun. Mam też do Was pytanie. Posadziłam tulipany i narcyzy i nie wiem co sie z cebulkami robi w czerwcu - lipcu jak kwiaty przekwitną? Zostawia w ziemi? Jak będę plewić to przecież mogę pouszkadać cebulki. Jak pielegnuje sie tulipany w całym roku? Jestem początkujaca
Jest kilka sposobów na tulipany - opiszę jak ja się z nimi obchodzę
Jesienią:
-segreguję nazwami, każdy rodzaj osobno sprawdzając stan cebulek
-wykopuję dołek głębokości odpowiadającej ażurowemu koszyczkowi
-dno koszyczka wyścielam białą agro (aby mi później nie zwiały przybyszowe), sypię kompost ok 2 cm i układam na nim cebulki 10-15 sztuk w zależności od wielkości pojemnika, resztę wypełniam kompostem zmieszanym z ziemią ogrodową
-koszyczek usypuję tak ziemią aby nie był wcale widoczny a na samym jego środku umieszczam plastikowy nożyk z nazwą napisaną markerem olejowym (jako znacznik-bo potem nie wiadomo co i gdzie się w ziemi kryje).
Wiosną dokarmiam nawozami w granulacie oraz płynnymi.
Wczesnym latem, gdy liście zaczynają żółknąć, wyciągam koszyczek z ziemią i przenoszę w ustronne zacienione miejsce a dziury po wiosennych zapełniam jednorocznymi kwiatami.
Lipiec- gdy liście i łodygi już całkowicie zaschną wyjmuję tulipany z ziemi i przechowuję na balkonie w zacienionej jego części w tych samych umytych koszyczkach wraz z ich nożykiem.
Jesienią:
-segreguję nazwami, każdy rodzaj osobno sprawdzając stan cebulek
-wykopuję dołek głębokości odpowiadającej ażurowemu koszyczkowi
-dno koszyczka wyścielam białą agro (aby mi później nie zwiały przybyszowe), sypię kompost ok 2 cm i układam na nim cebulki 10-15 sztuk w zależności od wielkości pojemnika, resztę wypełniam kompostem zmieszanym z ziemią ogrodową
-koszyczek usypuję tak ziemią aby nie był wcale widoczny a na samym jego środku umieszczam plastikowy nożyk z nazwą napisaną markerem olejowym (jako znacznik-bo potem nie wiadomo co i gdzie się w ziemi kryje).
Wiosną dokarmiam nawozami w granulacie oraz płynnymi.
Wczesnym latem, gdy liście zaczynają żółknąć, wyciągam koszyczek z ziemią i przenoszę w ustronne zacienione miejsce a dziury po wiosennych zapełniam jednorocznymi kwiatami.
Lipiec- gdy liście i łodygi już całkowicie zaschną wyjmuję tulipany z ziemi i przechowuję na balkonie w zacienionej jego części w tych samych umytych koszyczkach wraz z ich nożykiem.
Pozdrawiam Bożena
InesS oczarowałaś mnie swoim ogrodem. Jest cudny. Gratuluje. Widzę straszne braki w mojej namiastce ogródka.Muszę zdobyć prymulki - cudnie wyglądają.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 gru 2014, o 15:13
tulipany.Czy mogę jeszcze posadzić?
Witam.Byłem parę dni temu w Amsterdamie,trafiłem na giełdę i kupiłem ponad 100 sztuk tulipanów w kilu odmianach (min.Shirley,Gavota,Qeen of night,Rembranta, ice cream). I w związku z tym mam pytanie- czy moge je posadzić jeszcze w tym roku na początku listopada? Wiem,ze to trochę za późno,ale nie mogę się powstrzymać :)Jednak z drugiej strony nie chciałbym zniszczyć cebulek,
Prosiłbym o radę bardziej doświadczonych miłośników tych kwiatów:)
Prosiłbym o radę bardziej doświadczonych miłośników tych kwiatów:)
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Bożenko bardzo dziekuje Ci za rady. Ja wsadzalam czesc do doniczek i do ziemi i czesc luzem tam gdzie nie ma jeszcze gryzoni. A inne cebulowe jak szafirki, narcyzy.. Tez tak sadzisz? Nie dawałam kompostu... A jakie nawozy polecasz?
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: tulipany.Czy mogę jeszcze posadzić?
baltazarrr
Nie tylko możesz, ale koniecznie musisz je posadzić. W przeciwnym wypadku stracisz cebule.
Nie tylko możesz, ale koniecznie musisz je posadzić. W przeciwnym wypadku stracisz cebule.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 gru 2014, o 15:13
Dziękuję za radę:) Ponoć to najstarsza giełda tulipanów na świecie,a patrząc na ceny tych cebulek w Polsce kosztowały grosze,bo za ponad 100 cebulek róznych rodzajów zapłaciłem raptem 100 zł .Jeszcze takie pytanie,czy w związku z późną już porą na sadzenie powinienem je jakoś zabezpieczyć? np.okryć słomą w celu ochrony przed mrozem?
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Zapłaciłeś tyle samo co w Polsce, bo wyszło po 1zł za cebulkę, a większość cebulek tak w Polsce kosztuje. Cebulki trzeba zabezpieczyć, jak masz słomę to super, ale uważaj żeby nie włazło Ci w tą słomę jakieś zwierzątko co pożre cebulki (nornice), ja przysypuję korą jak zaczynają się mrozy
Pozdrawiam Ela
Późno w tym roku pokazuję swoje, ale może jeszcze kogoś zainspiruję.
Nowe sadzę jak zwykle dopiero teraz, a nawet patrząc jak jest ciepło obawiam się, że za wcześnie, balkon ma jednak swoje własne prawa.
Rozwój w czasie, wzrost uzależniony jak się okazało od miejsca gdzie przez zimę stały donice.
Ta bardziej na słońcu (białe) wyrosła szybko, ciemne zdecydowanie słabsze, np Black Parrot zawsze rósł doskonale, a tym razem ledwo co.
1)Maureen Double, White Liberstar, Madonna, Purissima
2)Burgundy, Queen of Night, Black Parrot, Black Hero - który okazał się Blue Diamond (Benex)
3)Flig Flag, Sparkling Flag, Honeymoon
4)Antraciet, pięknie czerwony (jak wino)
Nowe sadzę jak zwykle dopiero teraz, a nawet patrząc jak jest ciepło obawiam się, że za wcześnie, balkon ma jednak swoje własne prawa.
Rozwój w czasie, wzrost uzależniony jak się okazało od miejsca gdzie przez zimę stały donice.
Ta bardziej na słońcu (białe) wyrosła szybko, ciemne zdecydowanie słabsze, np Black Parrot zawsze rósł doskonale, a tym razem ledwo co.
1)Maureen Double, White Liberstar, Madonna, Purissima
2)Burgundy, Queen of Night, Black Parrot, Black Hero - który okazał się Blue Diamond (Benex)
3)Flig Flag, Sparkling Flag, Honeymoon
4)Antraciet, pięknie czerwony (jak wino)
Większość cebulowych u mnie w ogródku to jednak tulipany- uwielbiam je ale i reszta cebulowych ma ażurowe lokum ze względu nie na gryzonie ale na ...koty, które lubią grzebać w ziemi, wiadomo w jakim celu a pojemnik jednak zabezpiecza roślinki przed tymi futrzakami i omijają te miejsca . Nawozy? hmm...co jest pod ręką- florovit do roślin kwitnących, biohumus...-jeszcze jestem na etapie eksperymentowania i nie mam jakiegoś konkretnego, który poleciłabym
Oj jak kolorowo się zrobiło, cudeńka pokazujecie-miło powspominać gdy w ogrodach coraz mniej roślinek nam już kwitnie.
Oj jak kolorowo się zrobiło, cudeńka pokazujecie-miło powspominać gdy w ogrodach coraz mniej roślinek nam już kwitnie.
Pozdrawiam Bożena
Pinkola- piękne tulipany
W tym roku posadziłam tulipany po raz pierwszy w życiu Nie mogę doczekać się wiosny Mam nadzieję, że mnie pozytywnie zaskoczą
Jeśli chodzi o nawozy- to czy teraz mogę jeszcze podlać rosahumusem???? Chodzi o to, że mam bardzo ilastą glebę. Rzecz jasna sadziłam w koszykach i tam ziemia jest dobrej jakości...ale chciałabym tez poprawić strukturę gleby.
W tym roku posadziłam tulipany po raz pierwszy w życiu Nie mogę doczekać się wiosny Mam nadzieję, że mnie pozytywnie zaskoczą
Jeśli chodzi o nawozy- to czy teraz mogę jeszcze podlać rosahumusem???? Chodzi o to, że mam bardzo ilastą glebę. Rzecz jasna sadziłam w koszykach i tam ziemia jest dobrej jakości...ale chciałabym tez poprawić strukturę gleby.
Pozdrawiam, Ela
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ice cream z grosze w ogrodniczych mówili że to tulipan na wagę złota Kupiłem w ogrodniczym 3 sztuki po 3.50 z firmy Junior
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Ela raczej nie podlewać nawozem a posypać jesiennym w granulkach dla roślin cebulowych.
Bartek tulipan Ice cream był na wagę złota 2 lata temu, teraz jest już bardziej dostępny. Jeszcze w tamtym roku płaciłam 9 zł za cebulkę. Obecnie jest więcej tulipanów lodowych-ja mam 6 gatunków. Dopóki nie zakwitną Ci te cebulki to nie wiesz czy to jest na pewno Ice cream
Bartek tulipan Ice cream był na wagę złota 2 lata temu, teraz jest już bardziej dostępny. Jeszcze w tamtym roku płaciłam 9 zł za cebulkę. Obecnie jest więcej tulipanów lodowych-ja mam 6 gatunków. Dopóki nie zakwitną Ci te cebulki to nie wiesz czy to jest na pewno Ice cream
Pozdrawiam Ela