Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 mar 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Odmiany malin jakie uprawiam
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod./jokaer.
Proponuję zasadzić jeszcze dosłownie 4 do 5 sadzonek Bristol - jest to malina czarna u mnie owocuje około 15 lipca, krzewi się podobnie jak jeżyna ale smak pyszny a wygląd owocu jak malina.
Oczywiście dla kolorytu żółta malinka by się przydała Poranna rosa - uważam, że najsmaczniejsza z żółtych malinek owoce nie są wielkie ale pyszne - u mnie owocuje około 10 września.
Proponuję zasadzić jeszcze dosłownie 4 do 5 sadzonek Bristol - jest to malina czarna u mnie owocuje około 15 lipca, krzewi się podobnie jak jeżyna ale smak pyszny a wygląd owocu jak malina.
Oczywiście dla kolorytu żółta malinka by się przydała Poranna rosa - uważam, że najsmaczniejsza z żółtych malinek owoce nie są wielkie ale pyszne - u mnie owocuje około 10 września.
EkoPociecha
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Maliny
Paweł , zaczynały rosnąć jak posiane , to był stary ,może 14 rząd , dobrze wszystko wykopałam i jesienią posadziłam róże i kilka bylin .Na wiosnę zaczęły wyrastać jak posiane , o tak jak pietruszka ,nie wiedziałam na początku co to jest ,zostawiłam w kilku miejscach po kilkanaście roślin ,resztę plewiłam . Nie zakwitły do tej pory , a jest to Polana . Wiosną przesadzę ,i dalej widzę wschodzące maleńkie rośliny w zakamarkach .
Beata
Beata
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Odmiany malin jakie uprawiam
Oczywiście mam te dwie już u siebie ale raczej amatorsko czyli po 5-10 krzaków (bo w skupie chyba by mnie wyśmiali).lijo1 pisze:Proponuję zasadzić jeszcze dosłownie 4 do 5 sadzonek Bristol - jest to malina czarna u mnie owocuje około 15 lipca, krzewi się podobnie jak jeżyna ale smak pyszny a wygląd owocu jak malina.pawelp1320 pisze:Witajcie. W końcu dołączam do grupy maliniarzy. Będę sadził maliny w rzędy o długości 50 metrów (100 sadzonek): 2 rzędy Glena, 1 rząd Benefisa, 0,5 rzędu Laszki, 0,25 rzędu Sokolicy i 0,25 rzędu Radziejowej.
Co do porannej rosy to ja u siebie zauważyłem inną rzecz otóż u mnie ta malina rośnie nie wysoko, całe krzaki są koloru jasno zielonego (nie tak jak inne jesienne np. Polka czy Polana ), owoce ma całkiem spore (w tym roku przez tą suszę owoce Polki i Polany były bardzo małe a Poranna rosa miała średnie), co do smaku to dla mnie jest mniej słodsza od innych malin, zawiązuje sporo owoców.
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To jakie inne jest wytłumaczenie takich małych roślin ? Też byłam zdziwiona .
Beata
Beata
- pawelp1320
Może porozrywałaś korzenie w starej plantacji z których powstały nowe rośliny, albo w ziemi pozostały pączki przybyszowe z których wyrosły te maliny.
Pozdrawiam Paweł
A dlaczego nie miałyby się rozmnożyć z nasion? Beata ja stawiam na nasiona, te pierwsze liście są charakterystyczne, z resztą w tym linku są zdjęcia http://eaglesfeartoperch.blogspot.com/2 ... -from.html
- pawelp1320
Nie mówię że nie. Jednak jak do tej pory nie słyszałem od nikogo o rozmnażaniu malin z nasion w Polsce, beatazg jesteś pierwsza .pelikano11 pisze:A dlaczego nie miałyby się rozmnożyć z nasion?
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Ciekawym przykładem powstałym prawdopodobnie w ten sposób (z siewu, przypadkowego [owoc sobie spadł i nasionko skiełkowało]) jest Żółte Polesie, znalezione wg Brzeznej na plantacji zwykłego, czerwonego Polesia. U mnie duże, jasnożółte maliny.
Pozdrawiam,
J
J
- pawelp1320
Takie czasy. Marchew to owoc a ślimak to ryba, a maliny będą siać jak zboże
Pozdrawiam Paweł
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Czy owoce się osypały?beatazg pisze:Tak wyglądają
...
Zostaw (ew. przesadź w inne miejsce), może wyjdzie coś ciekawego.
Pozdrawiam,
J
J