Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
- ElfyTrzy
- 50p
- Od: 24 lut 2014, o 08:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
kent pumpkin = jap pumpkin (tak wyskakuje w google). Jap już obstawiałam...
Pozdrawiam,Elżbieta
Udało mi się kupić "żabią" z myślą na nasiona. Niestety nasiona zupełnie niedojrzałe. Mogę za to ocenić jak smakuje niedojrzała: na surowo rewelacyjna jak melon za to po ugotowaniu nie ma sie czym zachwycać, są inne dużo lepsze.
MArcin
MArcin
Czym się różni jabłko niedojrzałe od dojrzałego, wszyscy wiemy. Tak samo jest z dyniami, niedojrzałe nie mają tego smaku i słodyczy jakie mają będąc dojrzałymi.
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
A u mnie "żabia misja" czyli kurs cioci po biedronkach zakończony niepowodzeniem. Szkoda bo jestem bardzo ciekawa tej dyni. Jednak odpowiedni marketing + super limitowana edycja potrafi wywindować popyt
Pozdrawiam,Elżbieta
To teraz pomarketinguję inne dynie.
Australian Butter jest pyszną i bardzo plenną dynią ( 11 owoców z krzaka ), u mnie średnio owoce ważyły 4-5 kg, nawet dobrze się przechowywały, ostatnia dotrwała do sierpnia. To widoczne na zdjęciu różowe i żółtawe dyńki http://www.fotosik.pl/zdjecie/abcecd0e1448f3bd
Australian Butter jest pyszną i bardzo plenną dynią ( 11 owoców z krzaka ), u mnie średnio owoce ważyły 4-5 kg, nawet dobrze się przechowywały, ostatnia dotrwała do sierpnia. To widoczne na zdjęciu różowe i żółtawe dyńki http://www.fotosik.pl/zdjecie/abcecd0e1448f3bd
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Haaaaaa, ja też miałam Australian Butter ale jej musiało miejsce nie podejść - 1 owoc z krzaka, który ciągle czeka na konsumpcję No ale skoro taka pyszna to się nie poddaję i w przyszłym roku też sieję
Pozdrawiam,Elżbieta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2014, o 12:38
Ja miałam trzy krzaki Australian Butter i każdy miał po jednym owocu ok 2 kg,jeszcze nie degustowane. Najplenniejsza u mnie była makaronowa Pyza - 7 owoców z krzaka od 1 kg do 2,5 kg.
Według opisu Australian Butter zajmuje 3 m2, owoce ważą po 5-6 kg. Żeby dynia dała duży plon musi być dobrze nawożona i rosnąć w pełnym słońcu. Oczywiście pogoda ma też znaczenie, ten rok nie wszędzie był korzystny dla dyń.
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Z nawożeniem to wiedziałam, jednak dopiero po tym sezonie zaczynam kumać w praktyce co to znaczy "dużo" ;) Większość dyń dostało za mało "papu", dlatego za rok zwiększam ilość obornika (ja stosuję taki suszony, w granulkach) i - mam nadzieję - będę dochodzić do coraz lepszych rezultatów w uprawie dyniek
Pozdrawiam,Elżbieta
Elu, a ile w tym roku dałaś pod każdy krzak obornika granulowanego? Bo ja też stosowałam granulowany i dałam za mało Miałam tylko po 1 owocu na krzaku
- ElfyTrzy
- 50p
- Kontakt:
Dokładnie nie pamiętam, ale na początku dawałam małą garstkę pod krzak bodajże raz na tydzień. Potem się wkurzyłam, sypnęłam sporo do wiadra, zalałam wodą, i po paru dniach dodawałam taką zawiesinę - po uprzednim zabełtaniu .Ze dwa litry na dużą konewkę (10 litrow albo kilkanascie bo mam dwie pojemnosci) raz na tydzień. I zaczęły wiązać jak szalone, ale to już było za późno żeby dojrzały.
Pozdrawiam,Elżbieta
Dzięki Elu, zrobię podobnie w przyszłym sezonie
Na początku dyniowate potrzebują dużo fosforu do zbudowania korzeni, potem już tylko azot, potas, magnez, bor, mangan i cynk i jesteśmy w domu Ja daje fosfor azot i potas na zimę, reszta dolistnie