Patison
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Patison
Preferuję Polo,jest chyba najjędrniejszy ze wszystkich.Młode kiszę w całości razem z ogórkami małosolnymi.Pycha
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Po ilu dniach mniej więcej, kiełkują patisony siane wprost do gruntu? (podlewane)
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Podgrzewane też są? Jeśli nie są zaprawione przeciw chorobom grzybowym,to mogą zgnić ,zanim wykiełkują.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mlody_Ogrodnik jak ciepło to kilka dni. Jak zimno i deszczowo to nawet 2 tygodnie.
Ja patisony też sieję do gruntu, bez niczego.
Ja patisony też sieję do gruntu, bez niczego.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
Ogrzewane są przez słoneczko
Co do zaprawiania to nie zaprawiałem niczym Jak nie wykiełkują to dosieję
Co do zaprawiania to nie zaprawiałem niczym Jak nie wykiełkują to dosieję
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
I u mnie pierwszy raz z patisonami. Mam odmianę Toscana (żółty patison). Na opakowaniu jest napisane, że można siać od kwietnia do czerwca. Ja prawdopodobnie wsieję tak jak Alyaa.
Tak z ciekawości wysiałem 1 nasionko na rozsadę do pojemnika 500ml. Szybko wschody, tylko że mi trochę wybiegł. łodyga ma około 4-5cm wysokości. Już od około 2 tygodni jest na parapecie zewnętrznym w mini tunelu foliowym i ma się dobrze. Problem jednak w tej łodydze, ponieważ musiałem już użyć patyczka jako podpory.
Pytanie: czy można sadzić patisony po liścienie? A może pozwolić mu się położyć? Chociaż nie wydaje mi się, że on się kładzie (a przynajmniej łodyga) a ma pokrój bardziej krzaczasty.
Tak z ciekawości wysiałem 1 nasionko na rozsadę do pojemnika 500ml. Szybko wschody, tylko że mi trochę wybiegł. łodyga ma około 4-5cm wysokości. Już od około 2 tygodni jest na parapecie zewnętrznym w mini tunelu foliowym i ma się dobrze. Problem jednak w tej łodydze, ponieważ musiałem już użyć patyczka jako podpory.
Pytanie: czy można sadzić patisony po liścienie? A może pozwolić mu się położyć? Chociaż nie wydaje mi się, że on się kładzie (a przynajmniej łodyga) a ma pokrój bardziej krzaczasty.
Dziękuję
Jestem ciekawy jak smakuje ten patison. Jeśli będę miał jakieś plony to będę zbierał raczej takie 6-7cm do słoików
Jestem ciekawy jak smakuje ten patison. Jeśli będę miał jakieś plony to będę zbierał raczej takie 6-7cm do słoików
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Ta odmiana bardzo mi smakowała.
Do słoików zbieramy jak najmniejsze, zaraz po opadnięciu kwiatów.
Nie ma sensu czekać aż urosną do 7 cm.
Po wyzbieraniu owoców momentalnie zawiązuje nowe.
Do słoików zbieramy jak najmniejsze, zaraz po opadnięciu kwiatów.
Nie ma sensu czekać aż urosną do 7 cm.
Po wyzbieraniu owoców momentalnie zawiązuje nowe.
Pozdrawiam Wojtek
Super! Będę zbierał mniejsze. A czym nawoziłeś? Ja myślę, żeby dać obornik granulowany (jeszcze nie wiem jaki) i podlewać florovitem uniwersalnym lub biohumusem uniwersalnym.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Re: Cukinia,kabaczek - uprawa cz.3
U mnie hitem tego roku był patison. Wszystko co urosło zakonserwowałam w słoiki. Dzisiaj padł ostatni słoik. Miałam 3 krzaki, 2 jasne i 1 zielony, za rok wsadzę na pewno więcej.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 paź 2014, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia,kabaczek - uprawa cz.3
Posiałam patisona na próbę i niestety miałam tylko 1 sztukę. Teraz nie wiem zjeść go czy niech sobie jeszcze poleży ;) W przyszłym roku też sieje więcej i mam nadzieję na mniejszą susze.
Pozdrawiam Kasia