Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Pierwsze białe kwiaty nie były zbyt ładne.

Obrazek

Nowe są troszkę inne.

Obrazek

Obrazek

Ich kaudeks troszkę wystawiłem.

Obrazek

To jest Black Dragon, tak wyglądała roślina przed przesadzeniem.

Obrazek

Tu już po wyjęciu i po posadzeniu, roślina nie straciła prawie w ogóle liści nawet je bardziej rozłożyła.

Obrazek

Ma bardzo ładnie rozbudowane korzenie.

Obrazek

Moja hydroponika dopiero zaczęła kwitnąć, kwiat w porównaniu do oryginałów jest jaśniejszy.
Stare kwiaty.

Obrazek

Nowy kwiat, po doświetlaniu są mocno jaśniejsze. Po przekwitnięciu zdecyduję się je przesadzić do nowej doniczki z podłożem mineralnym.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiaty super, szczególnie te rozkwitnięte w białym kolorze jako drugie ;:138 .
Po przekwitnięciu zdecyduję się je przesadzić do nowej doniczki z podłożem mineralnym.
- Jerzy - czy większość Twoich roślin rośnie już przesadzone w podłoże mineralne ? Co wpłynęło na Twoją decyzję, że przesadzasz część (?), a może planujesz wszystkie uprawiać w podłożu mineralnym ? Podłoże mineralne z Twojego punktu widzenia - obserwacji, daje większe możliwości - wydajniejszy wzrost roślin, łatwiejsze formowanie, bardziej bezpieczną uprawę ?

---30 paź 2015, o 11:02---

"Staruszek":

Obrazek

Obrazek

- nowy, dzisiaj "otwierający" się:

Obrazek

Obrazek

- czekam na ten kwiat, ale pąk ciągle jeszcze rośnie i nie rozkwita. Jest już sporych rozmiarów, nawet chyba największy z dotychczas kwitnących moich Adenium. Wystawia moją cierpliwość na sporą próbę:

Obrazek

Obrazek

---4 lis 2015, o 12:35 ---
?
? co się stało, że w tym tak "aktywnym" wątku, nastała taka grobowa cisza, wszystkie Adenium wraz z Opiekunami zapadły w "śpiączkę zimową" ?

---5 lis 2015, o 15:19---

Mimo zastoju w wątku i moich ostatnich dwóch "po kolei" wpisach, nie mogłem powstrzymać się od pokazania mojego kolejnego zakwitającego Adenium. Mimo "ogromnego" napięcia czy roślina donosi nietypowo wzrastający pąk kwiatowy (ciekawość pożera), doczekałem się, ale nie na to, na co tak oczekiwałem:

3.11.2015 r:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- porównanie z wielkością liścia:

Obrazek

5.11.2015 r:
Niestety ten "olbrzym" nie rozkwitł jako pierwszy, w myśl zasady: ostatni będą pierwszymi, pierwsi będą ostatnimi" :wink: , rozkwitł jako pierwszy, drugi pąk pod względem rozwoju - wielkości:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- ten co miał rozkwitnąć jako pierwszy, tak się prezentuje jego wielkość, na dzień dzisiejszy:

Obrazek

- możliwe - jak roślina "donosi" kolejne pąki, będą jeszcze kwiaty, chociaż część małych pąków zbrązowiała u nasady i odpadła.
Na pierwszym kwitnącym Adenium, rozkwitł kolejny, trzeci już pąk kwiatowy:

Obrazek

Obrazek

- drugi kwiat utrzymał się na roślinie bardzo krótko i już opadł :( .

- Fotki kwiatów robione przy sztucznym świetle, są pewne "przekłamania" w wybarwieniu, szczególnie białego. Jutro jak się w pełni rozwinie, może będzie bardziej naturalnie odwzorcowana jego barwa.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Mieczysławie pierwszy rozwinięty kwiat wiadomo, że jest zniekształcony ale jego faktura przepiękna. Drugi jest cudowny. Delikatnie
przebija inny kolorek. Pora też nie taka jak powinna chociaż u Ciebie są pod lampami. Vasana też się popisuje swoją urodą.
U mnie we wrześniu wypuściły pąki Prospetity i Thong Chompoo . Dorosły do ok. cm. dł. i teraz już po nich nie ma śladu. Za póżno. Ja mam
"parapetówki". Mało światła a po raz drugi w tym roku walczę z przędziorkiem. Mam go już serdecznie dosyć. Moja biała, którą pokazywała
Aleksandra, przypuszczam, że była zbyt osłabiona, aby pokazać kwiaty jak u Oli. Oby po walce przetrwały zimę.
Mariola
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie we wrześniu wypuściły pąki Prospetity i Thong Chompoo . Dorosły do ok. cm. dł. i teraz już po nich nie ma śladu. Za póżno. Ja mam "parapetówki".
- podobną sytuację mam na Adenium obesum Snow White. Pąki kwiatowe (5 szt), które były na tym Adenium "złapały" jakąś chorobę. Szypułki pąków, które już były sporych rozmiarów (1 - 5 cm), zbrązowiały i pąki opadły. Powodów takiej reakcji rośliny nie udało mi się rozpoznać.
/ ... / po raz drugi w tym roku walczę z przędziorkiem. Mam go już serdecznie dosyć.
- serdecznie współczuję. Ja również, mimo że profilaktycznie pryskam systematycznie rośliny m/w co - 3 - 4 tygodnie miałem przędziorki na jednym Adenium z Tajlandii - niestety, kwiatów na niej już nie będzie

Moje oba Adenium, już mają w pełni rozwinięte kwiaty, wyglądają całkiem ładnie:

Obrazek

Obrazek

- średnica kwiatu Snow White, jest m/n dwa razy większa od średnicy kwiatu Vasana. Na Adenium obesum Vasana, są jeszcze rosnące pąki kwiatowe, natomiast na Adenium obesum Snow White będzie jeszcze tylko (jak rozkwitnie) jeden kwiat z pąka, który jako pierwszy wykazywał chęci do rozkwitnięcia. Zewnętrzne płatki już są lekko rozchylone, ale cały pąk nadal jest jeszcze "przymknięty" - ;:oj nie wiem co kombinuje ?
Mieczysław
tesk 12
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lis 2014, o 15:02

Post »

Snow vhite "biały śnieg" cudowny. Wygląda jakby był nawoskowany. Środek jak śnieg w mroźne dni o zach. słońca. Piękna.
Mariola
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Co może świadczyć o zasychaniu nowo powstałych, jeszcze malutkich listków? Nie wszystkich, lecz większości.
Pozdrawiam, Gosia:)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyt suche powietrze, pora roku, krótki dzień, mała ilość naturalnego światła, zbyt duża "odległość" między kolejnymi podlewaniami pod warunkiem, że nie żerują na nich szkodniki ssące (przędziorki).
Mieczysław
Goshia
500p
500p

Post »

Mam 2 sadzonki Adenium obesum. Jedna ma 2 lata, druga rok. Obie traktuję tak samo. Dlaczego starsza prawie wcale nie ma kaudeksu, pomimo przycięcia - w tym samym czasie co ta roczna?
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Dlatego, że to jest jak u ludzi i kotów - niby wszystkie takie same, ale każdy inny :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego starsza prawie wcale nie ma kaudeksu, pomimo przycięcia - w tym samym czasie co ta roczna?
- czy ta, która nie tworzy kaudexu, jest rośliną z wysiewu nasion czy jest to ukorzeniona gałązka Adenium ? Jeżeli jest to ukorzeniona gałązka, to namiastka typowego kaudexu powstanie dopiero jak korzenie rozrosną się, zgrubieją, ale nie będzie to "typowy" kaudex. Może również być tak, jak pisze moja Poprzedniczka, że jest to taki "urok" rośliny.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Spójrz na to: ten sam wysiew, to samo źródło nasion, te same warunki i takie samo traktowanie.
Różnica jest naprawdę spora - 2-3 razy większy jeden kaudeks od drugiego.

Obrazek

Pora roku tez ta sama - tylko, że jedno ma zimę drugie zakotwiczyło w lecie :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Goshia
500p
500p

Post »

Akwelan_2009 pisze:
Dlaczego starsza prawie wcale nie ma kaudeksu, pomimo przycięcia - w tym samym czasie co ta roczna?
- czy ta, która nie tworzy kaudexu, jest rośliną z wysiewu nasion czy jest to ukorzeniona gałązka Adenium ? Jeżeli jest to ukorzeniona gałązka, to namiastka typowego kaudexu powstanie dopiero jak korzenie rozrosną się, zgrubieją, ale nie będzie to "typowy" kaudex. Może również być tak, jak pisze moja Poprzedniczka, że jest to taki "urok" rośliny.
Obie rośliny są z wysiewu.
Dziękuję za porady i wytłumaczenie :)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Zobacz Gosia, jaka różnica jest u mnie. Razem siane na wiosnę, razem rosną, nie były przycinane.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”