Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Post »

Dziękuję wszystkim odwiedzającym za odwiedzanie mojego wątku, a tym, którzy zostawiają po sobie ślad dziękuję za to, że współtworzą ten rozdział :D

Wisienko - witaj w moich skromnych progach i mam cichą nadzieję, że nie będzie to jednorazowa wizyta :wit

Basiu - odpowiadając na Twoje pytanie - zawsze mam w domu jakieś składniki typu: agroperlit, lawa, zeolit, żwirek, zdarzył się kiedyś seramis no i oczywiście 'ziemia do kaktusów'. Rzucam trochę tego, trochę tego, w zależności, co jest a pod rękę podejdzie, dorzucam tej 'ziemi' i rośnie. Kaktusom tej ostatniej daję ok 20% objętości, sukulentom dwa razy tyle. Te proporcje i tak ostatecznie wyglądają inaczej, bo przecież podłoże do kaktusów ma w sobie już jakiś piasek na ogół, czy coś. Podłoże jest bardzo przepuszczalne. Ale rośliny, póki co, nie narzekają :wink: Troszkę teraz daję nawozu Schlumbergerom, żeby miały siłę wykarmić kwiaty. Latem nie dostawały, a podlewane były niezmiernie rzadko. Stały od kwietnia do października na balkonie, osłonięte od bezpośredniego słońca. Ukorzeniane zimą 2012/13 od maluszka :tan Kwitną fajnie, tylko nie chcą sobie dać zrobić fajnej fotki :evil:

Janku - thx :D Wciąż czekam na rozwinięcie białego. Żółty mnie niepokoi, bo ---- różowieje!!! ;:145

Jutro sprawdzę, co u kwiatków Pachyphytum, a dzisiaj jeszcze pokażę drugą orbeę - ten bardziej szpiczasty pąk - jako pierwszy i (dla porównania) kwiatek z tego płaskiego, który jest już tylko wspomnieniem, na drugiej fotce

Orbea variegata

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne "gwiazdy" - fotki ze uwidocznionymi wszystkimi szczegółami kwiatów ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Niesamowite kwiaty. Rośliny może mało dekoracyjne ale ich kwiaty bardzo. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Bardzo ładne kwiatuszki ;:215 .Mam tą jaśniejszą ,ale męczyły ją wełnowce i teraz zdrowieje .
Myślę doczekać się kwiatków na wiosnę :D
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Nie można odmówić uroku kwiatuszkom, to te "zapachowe" ? :)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Wygląd mają fantastyczny ;:oj ...a jaki zapach :?: też fantastyczny czy może trochę mniej :?: :;230
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale tu u Ciebie sympatycznie ;:168 a w kolekcji sporo się dzieje. Kwiatki na Orbea variegata bardzo oryginalne. Masz piękne adenia i to z własnego wysiewu, podziwiam ;:215 Ślicznie kwitną Twoje schlumbergery ;:108

Pozdrawiam Lidia
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiecie co, że nie jest źle ;:204 Fakt, że to przez moment 2 kwiatki tylko, a tak to 1. W pokoju nie było czuć nic.
Dziecko wsadziło nawet nos do jednej, ale też nie oszalał. Ja pamiętam z dzieciństw, że mieliśmy taki egzemplarz, ale cały był obsypany kwiatami - smród kociej kupy w całym pokoju się unosił :?
Może syna nie zszokowało, bo w życiu z kotami do czynienia nie miał, to nie wie, jakie to śmierdzące :wink:

Melduję jeszcze, że w końcu biała Schlumbergera rozwinęła pąka :tan Jutro 'uszczęśliwię' fotkami tych, co tu zajrzą ;:306
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwa osobniki Orbea variegata mają na żywo takie różnice w barwie kwiatów? Fajnie, ze choć po 2 kwiaty...moja w zeszłym roku sypnęła kilkunastoma, a w tym roku - kicha...
Swoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Pytam, bo i ja z dzieciństwa/szkoły podst. pamiętam w domu obficie kwitnące śmierdziele, obsypanego kwiatami leciwego cereusa itp. - nikt nic nie wiedział o ich uprawie, rosły byle gdzie i jak chciały, a kwitły tak, ze aż zapamiętałam, nie interesując się nimi wtedy...chciałoby sie napisać: dawniej wszystko było lepsze :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze:Dwa osobniki Orbea variegata mają na żywo takie różnice w barwie kwiatów?
Tak - jeden był bledszy, drugi taki bardziej nasycony. Nawet ten ciemny był troszkę inny - w tym drugim taki 'cieplejszy'
No i w budowie tez widoczne różnice, co zreszta zapowiadał już kształt pąków.
Swoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Tia! Mhm :D "Tajniki" były takie, że trzeba go mało podlewać ;:306
Ale sie bestia kilka lat udawała - kwitł dośc obficie, na wschodnim oknie, nie pamietam, żeby zimował w jakiś specjalny sposób, a kiedy mama go darowała komuś, to była spora kępa.
Ale być może nieświadomie mama mu dogodziła jednak. Wtedy w moim domu królowały grubosze i amarylisy (a może hipeastra), czyli podlewania za dużo nie było. No i mieszkanie niespecjalnie zima przegrzane, więc pewnie wszystko sie to do kupki przypadkiem na odpowiednie traktowanie złożyło.
chciało by sie napisać: dawniej wszystko było lepsze :wink:
O to to!! ja nawet miałam napisac, że tak, jak pomidory miały kiedys inny smak, tak i kwiaty prawdziwiej pachniały! 8-)

Biały ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Lucynko! U Ciebie niezawodnie się coś dzieje, i fajnie, bo pogoda nam dokucza jak może. Ja już tęsknię za słońcem, a Twoja stapelia nieco je przypomniała. Super! Jak zawsze fajnie się tu zagląda :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

onectica pisze:Tia! Mhm :D "Tajniki" były takie, że trzeba go mało podlewać ;:306
Ale sie bestia kilka lat udawała - kwitł dośc obficie, na wschodnim oknie, nie pamietam, żeby zimował w jakiś specjalny sposób, a kiedy mama go darowała komuś, to była spora kępa.
Jakiś czas temu byłem u znajomych i też zeszło na różne zielsko... Mowa była o geranium "bo kiedyś to mamie tak pięknie kwitło i kwiatów było bez llku..."
Cóż, jak kiedyś jakiejś mamie fajnie rosły i kwitły roślinki to było to tak :
zieleninka stała sobie na oknie, w dzień było ciepło bo było napalone w piecu, węglowym piecu, w nocy był chłodek bo nie było komu do pieca dołożyć, okna były niespecjalnie szczelne... Roślinki miały jak na dworze, w dzień ciepło a w nocy chłodniej, węglowy piec nie wysuszał powietrza jak to jest przy kaloryferach, okna plastikowe więc chłodku od nich prawie wcale no i wilgoci również nie przepuszczają...

Hmm ten biały to wygląda jakby jakowaś jaszczurka wypuściła jęzora po latające jedzonko ;:224
a tak w ogóle to ;:215 fajny, fajny :D
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Aha...jaszczurka...biała napuszona jaszczurka z ozorem na wierzchu ....lub jak kto woli kosmita wywalający jęzor :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”