[Dagmara43] Identyfikacja krzewów iglastych
[Dagmara43] Identyfikacja krzewów iglastych
Witam,
mam na działce ogromną, wieloletnią tuję płożącą. Tydzień temu musiałam przyciąć ją z jednej strony dość mocno. Obcięciu uległa jedna gałąź o dużej średnicy, ok 15 cm. Cięcie tuż przy ziemi.
Czy powinnam jakoś tę ranę po cięciu zabezpieczyć, aby krzew nie ucierpiał?
Jeśli tak, to czym?
Bardzo będe wdzięczna za podpowiedzi!
pozdrawiam, Dagmara
mam na działce ogromną, wieloletnią tuję płożącą. Tydzień temu musiałam przyciąć ją z jednej strony dość mocno. Obcięciu uległa jedna gałąź o dużej średnicy, ok 15 cm. Cięcie tuż przy ziemi.
Czy powinnam jakoś tę ranę po cięciu zabezpieczyć, aby krzew nie ucierpiał?
Jeśli tak, to czym?
Bardzo będe wdzięczna za podpowiedzi!
pozdrawiam, Dagmara
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Obcięta potężna gałąź tuji płożącej - czy należy zabezpieczyć?
Możesz posmarować ranę maścią ogrodniczą Funaben plus, albo nawet farbą emulsyjną z dodatkiem środka przeciwgrzybicznego.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Można zobaczyć zdjęcie tej rośliny? bo coś myślę że to jednak nie jest "tuja".
LadyK - dziękuję!
PiotrekP - jutro będę na działce, to zrobię zdjęcie i chętnie poddam do oceny, ponieważ sama mam wątpliwości, czy to na pewno tuja...
pozdrawiam!
PiotrekP - jutro będę na działce, to zrobię zdjęcie i chętnie poddam do oceny, ponieważ sama mam wątpliwości, czy to na pewno tuja...
pozdrawiam!
-
- 200p
- Od: 9 lis 2013, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wątpię, że to tuja, raczej jałowiec płożący.
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to jest ?
Nie jest to tuja, bo płożących nie ma. Jeżeli oczekujesz pomocy w określeniu tego czegoś, to wykonaj foto krzaka, a nie gałęzi i konara (który nie zapłonął - sorry, to taki reklamowy żarcik)
Nie jest to tuja, bo płożących nie ma. Jeżeli oczekujesz pomocy w określeniu tego czegoś, to wykonaj foto krzaka, a nie gałęzi i konara (który nie zapłonął - sorry, to taki reklamowy żarcik)
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wybacz, ale to jakaś masakra jest. Gałęzie potężne, raczej niefortunnie przycięte i kolory bez wyrazu z Samsunga. Może ktoś podpowie, co one przedstawiają. Ja się nie podejmuję. Nie masz pod ręką zwykłej cyfrówki ?
Ten drugi to cis o ciekawym kształcie , po pokroju już widać
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba o zmasakrowanym kształcie... ewidentnie brak wody na niego działa.
Re: Identyfikacja krzewów iglastych
dziękuję za odpowiedzi!
Przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety, teraz nie dysponuję żadnym aparatem poza tym w telefonie, ale zazwyczaj nie ma problemów z obrazem - jednak tym razem było mglisto i może stąd kolory mało nasycone.
I przyjmuję sugestię, że może to być cis. I Jest przepiękny, sam tak wyrósł, przez ostatnie 18 lat działka była opuszczona, na pewno nikt go nie podlewał:). A igły wyglądają rzeczywiście identycznie, jak rosnącego tuż obok cisu pośredniego.
pozdrawiam, Dagmara
Przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety, teraz nie dysponuję żadnym aparatem poza tym w telefonie, ale zazwyczaj nie ma problemów z obrazem - jednak tym razem było mglisto i może stąd kolory mało nasycone.
I przyjmuję sugestię, że może to być cis. I Jest przepiękny, sam tak wyrósł, przez ostatnie 18 lat działka była opuszczona, na pewno nikt go nie podlewał:). A igły wyglądają rzeczywiście identycznie, jak rosnącego tuż obok cisu pośredniego.
pozdrawiam, Dagmara