Canna - Paciorecznik cz.7
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.7
Adamanna jak są zwarzone, to nie masz już na co czekać, trzeba wykopać. Ten tydzień ma być zimny i mokry.
Jak nie ma już części nadziemnej to taka zimna i deszczowa pogoda to może już tylko zaszkodzić a nie pomóc.
Tomku z taką ilością przepięknych odmian to ja Cię zawsze podziwiam. Masz dużo pracy, ale i ile satysfakcji.
Haniu każdy dzieli na wiosnę. (Tutaj to nie jest wątek ofert.)
U mnie kwiat już nie ciekawy, ale liście jeszcze nie zwarzone. Czekam do ostatniej chwili na kilka nasion.
Takie najeżone kuleczki to też ładny widoczek.
Jak nie ma już części nadziemnej to taka zimna i deszczowa pogoda to może już tylko zaszkodzić a nie pomóc.
Tomku z taką ilością przepięknych odmian to ja Cię zawsze podziwiam. Masz dużo pracy, ale i ile satysfakcji.
Haniu każdy dzieli na wiosnę. (Tutaj to nie jest wątek ofert.)
U mnie kwiat już nie ciekawy, ale liście jeszcze nie zwarzone. Czekam do ostatniej chwili na kilka nasion.
Takie najeżone kuleczki to też ładny widoczek.
Pytałam czy będzie dzielona karpa bo mówiono mi że kanny można dzielić dopiero w drugim roku po posadzeniu. U Tomka są w pojemnikach.Ja sadziłam po jednej sadzonce do gruntu a mam ich kilka w karpie. Jedną miałam w pojemniku.I jestem w kropce dzielić na pojedyncze sadzonki czy zostawić i sadzić całą karpę ?Czy co roku sadzi się tylko jedną sadzonkę. Pytam teraz bo zbieram informacje i mam trochę czasu na net. Nie długo nie będę miała dostępu do komputera a jak już będę miała dostęp to pewnie trzeba będzie się zająć kannami. Wiedza jednak zostanie i marzenie też.
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystkie zakupione karpy przed sadzeniem podzieliłam i tym sposobem mam po dwie każdej, muszę dodać ,że karpy otrzymałam w bardzo dobrym stanie i dorodne .Wyglądały jakby dopiero były wyjęte z ziemi ,a to było w lutym
Teraz nie będę ich dzielić dopiero wiosną przed sadzeniem .To ja tak będę robić ,ale czy dobrze tego nie wiem
Czekam na wypowiedź ekspertów
Teraz nie będę ich dzielić dopiero wiosną przed sadzeniem .To ja tak będę robić ,ale czy dobrze tego nie wiem
Czekam na wypowiedź ekspertów
Pozdrawiam Alicja
Alu dziękuję za informację. Coś już wiem Czy to co roku trzeba zostawiać tylko jedną sadzonkę ? Można całą karpę wsadzić by utworzyć klomb? Też poczekam na odpowiedzi znawców tematu.
Z dzieleniem kłączy jest różnie. Czasami na jesieni otrzymywałem kłącza i przechowywałem w doniczce w piwnicy , podlewałem tak aby nie przesuszyć i kłącza wytrzymały. W tym roku już od stycznia dzieliłem kłącza / ze względu na dużą ilość/ i wsadzałem podzielone do doniczek. Ostrożnie podlewałem a od połowy lutego przenosiłem w cieplejsze miejsca lub do domu na okna i canny rosły. W tym zrobię tak samo.
Moje nowości z Australii cały sezon wyglądały zdrowo, nie wykazały żadnych oznak wirusa, powinny być zdrowe. Oto one
canna Leilani oraz canna Una
Moje nowości z Australii cały sezon wyglądały zdrowo, nie wykazały żadnych oznak wirusa, powinny być zdrowe. Oto one
canna Leilani oraz canna Una
pozdrawiam Tomek
Dziękuję za podpowiedź I znów się coś dowiedziałam
Piękności pokazujesz.Mogą się przyśnić
Piękności pokazujesz.Mogą się przyśnić
- alicjad31
Ja też dziękuję za bardzo konkretne i ważne informacje nowości cannowe są piękne
Pozdrawiam Alicja
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Haniu kłącza do donic nawet tych wielkości dużego wiadra, musisz podzielić na pojedyncze sadzonki,
bo one i tak zapełnią taki pojemnik. W gruncie mają miejsce to mogą być trochę większe, ale bez przesady.
Alicjo bardzo dobrze, ja też dzielę na wiosnę, lepiej wtedy zimują(u mnie).
Tomku Leilani ma super kolor.
Ciekawe czy Bogdan zakończył już sezon, nic się nie odzywa.
U mnie jeszcze mróz nie pościnał jak widać poniżej, ale ja ze strachu już większość wykopałam, bo teraz mokro i chłodno.
bo one i tak zapełnią taki pojemnik. W gruncie mają miejsce to mogą być trochę większe, ale bez przesady.
Alicjo bardzo dobrze, ja też dzielę na wiosnę, lepiej wtedy zimują(u mnie).
Tomku Leilani ma super kolor.
Ciekawe czy Bogdan zakończył już sezon, nic się nie odzywa.
U mnie jeszcze mróz nie pościnał jak widać poniżej, ale ja ze strachu już większość wykopałam, bo teraz mokro i chłodno.
Iwona dziękuję.
Moje kany mają się dobrze.W piwnicy chłodno.
Śpią.
Moje kany mają się dobrze.W piwnicy chłodno.
Śpią.
Ten sezon był obiecujący w nowe odmiany, trochę ich zakwitło. Oto jedne z nich:
Mira, Ursyn, Carmen, Barbara
Mira, Ursyn, Carmen, Barbara
pozdrawiam Tomek
- alicjad31
Tomku piękne nowości
Jestem bardzo zadowolona z moich nowości .Choć nie wszystkie zakwitły to miały piękne przyrosty
Mam nadzieję ,że w przyszłym roku wszystkie zakwitną
Jestem bardzo zadowolona z moich nowości .Choć nie wszystkie zakwitły to miały piękne przyrosty
Mam nadzieję ,że w przyszłym roku wszystkie zakwitną
Pozdrawiam Alicja
Piękne i dorodne kwiaty.Czy mógłbyś Tomku napisać jakie są wysokie i jaka jest wielkość kwiatów.
Haniu Mira i Ursyn są wysokimi odmianami, kwiaty mają średniej wielkości. Natomiast Carmen i Barbara są niższe Carmen ma drobniejsze kwiaty, Barbara średnie.
Moja odmiana Hania i Pola.
Moja odmiana Hania i Pola.
pozdrawiam Tomek