Ty to masz całe zagony liliowe u mnie na razie skromnie, dopiero od dwóch sezonów zacząłem się na poważnie nimi interesować Agnieszka wszystkie pachną z grupy linguflorum ? Wrzuć które to są u Ciebie ?
Longiflorum,ma charakterystyczny kształt pąka, jak dziób pelikana.I pachnie. Ma mało paków na pędzie,krzyżówki mogą mieć więcej. Podobna do niej L. formosanum,z którą krzyżuje się, a mieszańce
nazywają się formolongi.
mirzan
Przed chwilą zebrałam nasienniki z moich longiflorum. Jak myślisz, czy z nasionek może coś wyrosnąć? Czy mogły same się zapylić? Prawie wszystkie wyglądają na pełne
Wyglądają nieźle.Przedmuchaj delikatnie,plewy wyfruną,dobre nasiona zostaną.Dobre nasionko,
ma widoczny pod światło przecinek.
Problem w tym,ze longiflorum, nie chce zawiązywać nasion. Aby wytworzyło żywotne nasiona,
muszą być dwie longiflorum,nie spokrewnione z sobą.Może masz zdjęcie kwiatu,z którego nasiona pochodzą?
Zdjęć nie mogę teraz odszukać, ale to było 5 lilii z kolekcji Global- każda inna: Arena, Beauty, Dream, Village....
W każdym jednym nasionku widać " przecinek" i są calkiem grube. Czy mogły wzajemnie się skrzyżować?
Arena,to orientalna,Black Beauty,nigdy nie zawiąże nasion i nikogo nie zapyli.Ostatnia,którą wymieniłaś,
wygląda na longiflorum,albo jej krzyżówkę. Może z niej pochodzą nasiona?