Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Tę którą jest na zdjęciu mam już z 5 lat. Pewnie to już kilkukrotny kundelek. Ale poszedł w dobrym kierunku, bo smak rewelacja, tyle , że komora nasienna coraz mniejsza i w tym roku w jednej nie było więcej jak 10 nasion. Ładnie wygląda jak jest w pełni wegetacji, bo liście gęste okrągłe ze srebrnym wzorem na blaszce. Te od L. nie miały takich kolorowych liści. I smak dużo gorszy. Dlatego szukam w marketach tej dyni, by ją odświeżyć.
W tym roku dostałam od Amanity trzy nasionka Bobo -Wo. Na wiosnę ładnie rosły nawiązały mnóstwo owoców ale przyszła susza i dorosły do wielkości piłki golfowej. Są pyszne, ale nie mają nasion. Na wiosnę posadziłam tę odmianę z nasion z Rekwiatu, ale w ogóle nie skiełkowały. Ludzie się skarżą że ta odmiana słabo kiełkuje. Jestem ciekawa czy to prawda, czy ta susza, która zaczęła sie u nas w maju sprawiła, że nasiona nie chciały kiełkować.
W tym roku dostałam od Amanity trzy nasionka Bobo -Wo. Na wiosnę ładnie rosły nawiązały mnóstwo owoców ale przyszła susza i dorosły do wielkości piłki golfowej. Są pyszne, ale nie mają nasion. Na wiosnę posadziłam tę odmianę z nasion z Rekwiatu, ale w ogóle nie skiełkowały. Ludzie się skarżą że ta odmiana słabo kiełkuje. Jestem ciekawa czy to prawda, czy ta susza, która zaczęła sie u nas w maju sprawiła, że nasiona nie chciały kiełkować.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
emalia112 myślę , że Twoja dynia jest ,,skundlona" z powodu liści jak opisałaś. Ja swoje nasiona z piżmowej tez pozyskuję już 2 rok z zakupionej dyni. Liście miały zazwyczaj jednolicie zielone. Komory nasienne malutkie. Ponieważ lubię dynię piżmową to co roku ją wysiewam i zauważyłam , że na jednym krzaku może być w kształcie butelki i walcowata. W tym roku z powodu suszy i nieregularnego podlewania były różnie ,,optycznie". Walcowate, z bardziej większą komorą nasienna lub długie i chude z małym ,,balonikiem". Parę szt miałam takie idealne jak są w sprzedaży. Największą ilość owoców zawiązała jak minęła fala upałów. Tak to bardzo produkowała się w kwiatach męskich.
Przecież butternuty są w różnych kształtach i konfiguracjach Najbardziej popularne jest weltham butternut i każdemu się wydaje, że to jest jakiś wzór na wszystko :P Ja osobiście wolę te walcowate wersje.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Jakie śliczne, apetyczne. Smakują mi też Hubbardy ale ze względu na to że bez siekiery nie potrafię ich rozbroić, już ich nie sieję. W zasadzie odmiana dla mnie to sprawa drugorzędna, najważniejsze żeby dyńka smakowała, w końcu nie zjadamy nazwy tylko miąższszsz...
-
- 50p
- Od: 7 wrz 2012, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Dynie to dla mnie nowość, w tym roku posadziłam tylko tykwy, natomiast kupiłam kilka małych dyń ozdobnych, z myślą o ich późniejszym przeznaczeniu na nasiona. Tymczasem "robią" za ozdobę schodów do domu lub (w chłodniejsze dni) schodów wewnętrznych. Ostatnio trochę zmokły i kiedy je wycierałam zauważyłam, że jedna z nich ma ślady pleśni na skórce. Ale nie to mnie zdziwiło, tylko to, że jest wyjątkowo lekka, jest zdrewniała (ma twardą warstwę pod skórką, nie dającą się zarysować paznokciem) i wydaje dźwięk, jakby była pusta w środku. Czy to normalne u dyń? Że drewnieją?
Beata, pokaż zdjęcie tej dyni, bo mnie się wydaje, że raczej jest to mała tykwa, sądząc z opisu. Sprzedający nie opisują odmian czy gatunków a funkcje dyniowatych. Często można kupić dynię Sweet Dumpling jako ozdobną, jest rzeczywiście dekoracyjna ale i pyszna
Możesz też rozpoznać po nasionach, bo tykwy mają je zupełnie inne niż dynie.
Możesz też rozpoznać po nasionach, bo tykwy mają je zupełnie inne niż dynie.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beata
Część dyni drewnieje, część nie ,zależy od odmiany.
Są i takie że bez piły nie podchodź.
A wśród ozdobnych zdarzły się u mnie i puste w środku.
Część dyni drewnieje, część nie ,zależy od odmiany.
Są i takie że bez piły nie podchodź.
A wśród ozdobnych zdarzły się u mnie i puste w środku.
Pozdrawiam Wojtek
MoWo, jakie dynie u ciebie drewniały? Uprawiałam Hubbardy, które słyną z twardej skóry ale zdrewniałe nie były.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Np Kamo-Kamo.
Jak są zielone można łatwo obrać a po przebarwieniu twarde jak kamień.
Jak są zielone można łatwo obrać a po przebarwieniu twarde jak kamień.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 50p
Zdjęcia zrobiłam wczoraj, ale jeszcze nie wgrałam na komputer. Na moje oko powinna to być odmiana dyni Autumn Wings. Pestek jeszcze nie wydobyłam, wiem że się różnią. Ale zaskoczyła mnie ta twarda skóra pod "naskórkiem", który szczególnie w miejscach zaatakowanych grzybem łatwo się złuszcza.
EDIT: myślicie, że można taką zdrewniałą dynie potraktować podobnie jak tykwy? To znaczy wydrążyć i przerobić na coś?
EDIT: myślicie, że można taką zdrewniałą dynie potraktować podobnie jak tykwy? To znaczy wydrążyć i przerobić na coś?
-
Tu masz propozycje dla dyń: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=42
Aby coś z nimi zrobiś trzeba najpierw wysuszyć powieszone w siatce w przewiewnym miejscu będą po wysuszeniu wyglądać tak . Takie suche piłka do żelaza przeciąć , a co z nimi zrobić to znajdziesz pod tym linkiem który Ci podałam.
Aby coś z nimi zrobiś trzeba najpierw wysuszyć powieszone w siatce w przewiewnym miejscu będą po wysuszeniu wyglądać tak . Takie suche piłka do żelaza przeciąć , a co z nimi zrobić to znajdziesz pod tym linkiem który Ci podałam.
-
- 50p
Ależ mi wątek podałaś! Toż ja nie dam rady wszędzie zajrzeć, wszystkiego zrobić, wszystkiego przeczytaćemalia112 pisze:Tu masz propozycje dla dyń: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=42
Ale dobrze wiedzieć, że dynie też nadają się do "wycinania". Ta moja "sucha" wygląda tak, jak na Twoim zdjęciu w środku żółto-zielona. To teraz jeszcze muszę opukać pozostałe i sprawdzić jak im idzie suszenie
Dzięki wszystkim
-
Ja tu chyba nie mam Autumn Wings, ale są z serii Indiana.
Zresztą mnie się już porobiły kundelki. Co nie przeszkadza by były ładne.
Zresztą mnie się już porobiły kundelki. Co nie przeszkadza by były ładne.