Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Dziękuję wszystkim odwiedzającym za odwiedzanie mojego wątku, a tym, którzy zostawiają po sobie ślad dziękuję za to, że współtworzą ten rozdział
Wisienko - witaj w moich skromnych progach i mam cichą nadzieję, że nie będzie to jednorazowa wizyta
Basiu - odpowiadając na Twoje pytanie - zawsze mam w domu jakieś składniki typu: agroperlit, lawa, zeolit, żwirek, zdarzył się kiedyś seramis no i oczywiście 'ziemia do kaktusów'. Rzucam trochę tego, trochę tego, w zależności, co jest a pod rękę podejdzie, dorzucam tej 'ziemi' i rośnie. Kaktusom tej ostatniej daję ok 20% objętości, sukulentom dwa razy tyle. Te proporcje i tak ostatecznie wyglądają inaczej, bo przecież podłoże do kaktusów ma w sobie już jakiś piasek na ogół, czy coś. Podłoże jest bardzo przepuszczalne. Ale rośliny, póki co, nie narzekają Troszkę teraz daję nawozu Schlumbergerom, żeby miały siłę wykarmić kwiaty. Latem nie dostawały, a podlewane były niezmiernie rzadko. Stały od kwietnia do października na balkonie, osłonięte od bezpośredniego słońca. Ukorzeniane zimą 2012/13 od maluszka Kwitną fajnie, tylko nie chcą sobie dać zrobić fajnej fotki
Janku - thx Wciąż czekam na rozwinięcie białego. Żółty mnie niepokoi, bo ---- różowieje!!!
Jutro sprawdzę, co u kwiatków Pachyphytum, a dzisiaj jeszcze pokażę drugą orbeę - ten bardziej szpiczasty pąk - jako pierwszy i (dla porównania) kwiatek z tego płaskiego, który jest już tylko wspomnieniem, na drugiej fotce
Orbea variegata
Wisienko - witaj w moich skromnych progach i mam cichą nadzieję, że nie będzie to jednorazowa wizyta
Basiu - odpowiadając na Twoje pytanie - zawsze mam w domu jakieś składniki typu: agroperlit, lawa, zeolit, żwirek, zdarzył się kiedyś seramis no i oczywiście 'ziemia do kaktusów'. Rzucam trochę tego, trochę tego, w zależności, co jest a pod rękę podejdzie, dorzucam tej 'ziemi' i rośnie. Kaktusom tej ostatniej daję ok 20% objętości, sukulentom dwa razy tyle. Te proporcje i tak ostatecznie wyglądają inaczej, bo przecież podłoże do kaktusów ma w sobie już jakiś piasek na ogół, czy coś. Podłoże jest bardzo przepuszczalne. Ale rośliny, póki co, nie narzekają Troszkę teraz daję nawozu Schlumbergerom, żeby miały siłę wykarmić kwiaty. Latem nie dostawały, a podlewane były niezmiernie rzadko. Stały od kwietnia do października na balkonie, osłonięte od bezpośredniego słońca. Ukorzeniane zimą 2012/13 od maluszka Kwitną fajnie, tylko nie chcą sobie dać zrobić fajnej fotki
Janku - thx Wciąż czekam na rozwinięcie białego. Żółty mnie niepokoi, bo ---- różowieje!!!
Jutro sprawdzę, co u kwiatków Pachyphytum, a dzisiaj jeszcze pokażę drugą orbeę - ten bardziej szpiczasty pąk - jako pierwszy i (dla porównania) kwiatek z tego płaskiego, który jest już tylko wspomnieniem, na drugiej fotce
Orbea variegata
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne "gwiazdy" - fotki ze uwidocznionymi wszystkimi szczegółami kwiatów .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Niesamowite kwiaty. Rośliny może mało dekoracyjne ale ich kwiaty bardzo.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Bardzo ładne kwiatuszki .Mam tą jaśniejszą ,ale męczyły ją wełnowce i teraz zdrowieje .
Myślę doczekać się kwiatków na wiosnę
Myślę doczekać się kwiatków na wiosnę
Nie można odmówić uroku kwiatuszkom, to te "zapachowe" ?
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Wygląd mają fantastyczny ...a jaki zapach też fantastyczny czy może trochę mniej
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale tu u Ciebie sympatycznie a w kolekcji sporo się dzieje. Kwiatki na Orbea variegata bardzo oryginalne. Masz piękne adenia i to z własnego wysiewu, podziwiam Ślicznie kwitną Twoje schlumbergery
Pozdrawiam Lidia
Pozdrawiam Lidia
- onectica
Wiecie co, że nie jest źle Fakt, że to przez moment 2 kwiatki tylko, a tak to 1. W pokoju nie było czuć nic.
Dziecko wsadziło nawet nos do jednej, ale też nie oszalał. Ja pamiętam z dzieciństw, że mieliśmy taki egzemplarz, ale cały był obsypany kwiatami - smród kociej kupy w całym pokoju się unosił
Może syna nie zszokowało, bo w życiu z kotami do czynienia nie miał, to nie wie, jakie to śmierdzące
Melduję jeszcze, że w końcu biała Schlumbergera rozwinęła pąka Jutro 'uszczęśliwię' fotkami tych, co tu zajrzą
Dziecko wsadziło nawet nos do jednej, ale też nie oszalał. Ja pamiętam z dzieciństw, że mieliśmy taki egzemplarz, ale cały był obsypany kwiatami - smród kociej kupy w całym pokoju się unosił
Może syna nie zszokowało, bo w życiu z kotami do czynienia nie miał, to nie wie, jakie to śmierdzące
Melduję jeszcze, że w końcu biała Schlumbergera rozwinęła pąka Jutro 'uszczęśliwię' fotkami tych, co tu zajrzą
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dwa osobniki Orbea variegata mają na żywo takie różnice w barwie kwiatów? Fajnie, ze choć po 2 kwiaty...moja w zeszłym roku sypnęła kilkunastoma, a w tym roku - kicha...
Swoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Pytam, bo i ja z dzieciństwa/szkoły podst. pamiętam w domu obficie kwitnące śmierdziele, obsypanego kwiatami leciwego cereusa itp. - nikt nic nie wiedział o ich uprawie, rosły byle gdzie i jak chciały, a kwitły tak, ze aż zapamiętałam, nie interesując się nimi wtedy...chciałoby sie napisać: dawniej wszystko było lepsze
Swoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Pytam, bo i ja z dzieciństwa/szkoły podst. pamiętam w domu obficie kwitnące śmierdziele, obsypanego kwiatami leciwego cereusa itp. - nikt nic nie wiedział o ich uprawie, rosły byle gdzie i jak chciały, a kwitły tak, ze aż zapamiętałam, nie interesując się nimi wtedy...chciałoby sie napisać: dawniej wszystko było lepsze
- onectica
Tak - jeden był bledszy, drugi taki bardziej nasycony. Nawet ten ciemny był troszkę inny - w tym drugim taki 'cieplejszy'bebos pisze:Dwa osobniki Orbea variegata mają na żywo takie różnice w barwie kwiatów?
No i w budowie tez widoczne różnice, co zreszta zapowiadał już kształt pąków.
Tia! Mhm "Tajniki" były takie, że trzeba go mało podlewaćSwoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Ale sie bestia kilka lat udawała - kwitł dośc obficie, na wschodnim oknie, nie pamietam, żeby zimował w jakiś specjalny sposób, a kiedy mama go darowała komuś, to była spora kępa.
Ale być może nieświadomie mama mu dogodziła jednak. Wtedy w moim domu królowały grubosze i amarylisy (a może hipeastra), czyli podlewania za dużo nie było. No i mieszkanie niespecjalnie zima przegrzane, więc pewnie wszystko sie to do kupki przypadkiem na odpowiednie traktowanie złożyło.
O to to!! ja nawet miałam napisac, że tak, jak pomidory miały kiedys inny smak, tak i kwiaty prawdziwiej pachniały!chciało by sie napisać: dawniej wszystko było lepsze
Biały
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Lucynko! U Ciebie niezawodnie się coś dzieje, i fajnie, bo pogoda nam dokucza jak może. Ja już tęsknię za słońcem, a Twoja stapelia nieco je przypomniała. Super! Jak zawsze fajnie się tu zagląda
- jang
- 500p
- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Kontakt:
Jakiś czas temu byłem u znajomych i też zeszło na różne zielsko... Mowa była o geranium "bo kiedyś to mamie tak pięknie kwitło i kwiatów było bez llku..."onectica pisze:Tia! Mhm "Tajniki" były takie, że trzeba go mało podlewać
Ale sie bestia kilka lat udawała - kwitł dośc obficie, na wschodnim oknie, nie pamietam, żeby zimował w jakiś specjalny sposób, a kiedy mama go darowała komuś, to była spora kępa.
Cóż, jak kiedyś jakiejś mamie fajnie rosły i kwitły roślinki to było to tak :
zieleninka stała sobie na oknie, w dzień było ciepło bo było napalone w piecu, węglowym piecu, w nocy był chłodek bo nie było komu do pieca dołożyć, okna były niespecjalnie szczelne... Roślinki miały jak na dworze, w dzień ciepło a w nocy chłodniej, węglowy piec nie wysuszał powietrza jak to jest przy kaloryferach, okna plastikowe więc chłodku od nich prawie wcale no i wilgoci również nie przepuszczają...
Hmm ten biały to wygląda jakby jakowaś jaszczurka wypuściła jęzora po latające jedzonko
a tak w ogóle to fajny, fajny
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Aha...jaszczurka...biała napuszona jaszczurka z ozorem na wierzchu ....lub jak kto woli kosmita wywalający jęzor