Rośliny cebulowe

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Jest wiele gatunków Crinum

To Crinum asiaicum Obrazek

to Crinum americanum Obrazek

cebula crinum Obrazek
bietka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 sty 2007, o 23:45

Post »

Ja mam Crinum powellii:)podobne do zdjęć wyżej tylko z lisci-kwiaty natomiast są w kształcie kielichów niczym u lilii.Moje kwiaty są w kolorze białym,ale mam tez różową.Niestety,jeszcze u mnie nie kwitła,bo to świeży nabytek :wink:
Nawet nie wiedziałam,że Crinum moze mieć kwiaty jak wyżej.Generalnie roslina jest u nas mało znana.Te ze zdjęć bardzo przypominają mi kwiaty Ismeny(Błonczatki),którą tez bardzo lubię ze względu na białe kwiaty i piękny zapach!!!
Pozdrawiam-bietka
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kto chce widzieć więcej niech wpisze w wyszukiwarkę Crinum i kliknie na grafikę potem na szukaj obrazów i kilka stron do pooglądania.
Zobaczy na przykład jak wygląda kępa krynki w tropikach.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proszę zobaczyć jakie duże bulwy begonii udało się mi dzisiaj kupić w Auchan. Te z lewej strony to duże bulwy kupione w ogrodniczym- z prawej "kolosy" kupione w Auchan- cena taka sama.../ begonia zwisająca - oczywiście :wink: czerwona/
Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Własnie, jeżeli chodzi o begonie to lepiej sadzić je wcześniej w doniczkach czy do gruntu. Tamtej wiosny przesadziłam swoje begonie z małych doniczek do ziemi i długo chorowały. Kwiaty były takie liche momo, że podlewałam nawozem. Bulwy wykopałam ale nie wiem co dalej.
Pozdrowionka
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Owszem do doniczek, ale od razu do doniczek docelowych. I nie wcześniej jak koniec lutego a nawet połowa marca.

Jak masz małe bulwki to 3 szt. do donicy o średnicy conajmniej 25 cm. Jeśli masz duże bulwy to 1 do tak wielkiej donicy.

Jak posadzisz wcześniej rośliny się powyciągają i potem są nieciekawe. Begonia dość szybko kiełkuje. Bulwy wciskamy do ziemi zagłębieniem do góry. Może być przykryta cienką warstwą ziemi.
Szpilka
200p
200p

Post »

Dzięki Basiu :) z tego wynika, że robiłam podstawowy błąd. Bulwy begoni były duże, a ja je upchałam w małych doniczek. Muszę przyznać, że dużo z nimi pracy i chyba wysadzę je od razu do ziemi.
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wg mnie lepiej rosną i obficiej kwitną begonie zwisające w doniczkach. A tzw babki w gruncie/ chociaż w donicach miałam piękne okazy/. Begonia nie lubi wiatru i dużego słońca- więc łatwo w razie burzy usunąć donice w miejsce suche i bezwietrzne- w gruncie niestety begonia wtedy ulega uszkodzeniom...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nela ma rację . Posadzone w gruncie to jedynie pod okapem z gałęzi krzewów lub iglaków. Po burzy czy silnym deszczu prezentują się nieciekawie. Jedyny zysk z takiego sadzenia to trochę większa bulwa na jesień.
Szpilka
200p
200p

Post »

Nie wiedziałam o tym, że begonia nie lubi słońca :cry: Wcześniej widziałam u znajomej szpaler posadzonych begoni przy ścieżce od strony południowej i super to wyglądało. Dlatego za rok kupiłam je ale przesadziłam z doniczek na słoneczną rabatkę jako obwódkę. Marny to był widok. Jedną begonię zwisająca miałam w doniczce pod drzewami nawt dobrze sobie radziła ale i tak najbardziej lubię te z drobnymi kwiatkami sa niezawodne jak dla mnie. Sadzę na przemian te z zielonymi listkami i bordowymi - kwitna bardzo długo. Dzięki za wskazówki moje Panie - Grażyna :)
Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Szpilko- nie martw się - teraz są nowe odmiany begonii, które lubią słońce- trzeba tylko popytać kupując sadzonki - rosną i obficie kwitną w słonku.
Szpilka
200p
200p

Post »

O, to super :D Może w tym roku posadzę je też przy dojściu do domu. Popytam na targach w kwietniu, czy nie będzie to zbyt późno?
Pozdrowionka
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam dzisiaj dwie cebulki begonii bordowej.
Innego koloru nie było,
ale będę szukać i chcę jeszcze kupić łososiową i różową.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”