Rośliny cebulowe
Ja mam Crinum powellii:)podobne do zdjęć wyżej tylko z lisci-kwiaty natomiast są w kształcie kielichów niczym u lilii.Moje kwiaty są w kolorze białym,ale mam tez różową.Niestety,jeszcze u mnie nie kwitła,bo to świeży nabytek
Nawet nie wiedziałam,że Crinum moze mieć kwiaty jak wyżej.Generalnie roslina jest u nas mało znana.Te ze zdjęć bardzo przypominają mi kwiaty Ismeny(Błonczatki),którą tez bardzo lubię ze względu na białe kwiaty i piękny zapach!!!
Nawet nie wiedziałam,że Crinum moze mieć kwiaty jak wyżej.Generalnie roslina jest u nas mało znana.Te ze zdjęć bardzo przypominają mi kwiaty Ismeny(Błonczatki),którą tez bardzo lubię ze względu na białe kwiaty i piękny zapach!!!
Pozdrawiam-bietka
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Owszem do doniczek, ale od razu do doniczek docelowych. I nie wcześniej jak koniec lutego a nawet połowa marca.
Jak masz małe bulwki to 3 szt. do donicy o średnicy conajmniej 25 cm. Jeśli masz duże bulwy to 1 do tak wielkiej donicy.
Jak posadzisz wcześniej rośliny się powyciągają i potem są nieciekawe. Begonia dość szybko kiełkuje. Bulwy wciskamy do ziemi zagłębieniem do góry. Może być przykryta cienką warstwą ziemi.
Jak masz małe bulwki to 3 szt. do donicy o średnicy conajmniej 25 cm. Jeśli masz duże bulwy to 1 do tak wielkiej donicy.
Jak posadzisz wcześniej rośliny się powyciągają i potem są nieciekawe. Begonia dość szybko kiełkuje. Bulwy wciskamy do ziemi zagłębieniem do góry. Może być przykryta cienką warstwą ziemi.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wg mnie lepiej rosną i obficiej kwitną begonie zwisające w doniczkach. A tzw babki w gruncie/ chociaż w donicach miałam piękne okazy/. Begonia nie lubi wiatru i dużego słońca- więc łatwo w razie burzy usunąć donice w miejsce suche i bezwietrzne- w gruncie niestety begonia wtedy ulega uszkodzeniom...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Nie wiedziałam o tym, że begonia nie lubi słońca Wcześniej widziałam u znajomej szpaler posadzonych begoni przy ścieżce od strony południowej i super to wyglądało. Dlatego za rok kupiłam je ale przesadziłam z doniczek na słoneczną rabatkę jako obwódkę. Marny to był widok. Jedną begonię zwisająca miałam w doniczce pod drzewami nawt dobrze sobie radziła ale i tak najbardziej lubię te z drobnymi kwiatkami sa niezawodne jak dla mnie. Sadzę na przemian te z zielonymi listkami i bordowymi - kwitna bardzo długo. Dzięki za wskazówki moje Panie - Grażyna
Pozdrowionka