Borówka amerykańska - 6 cz
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 6 cz
To dobrze doradzał po prostu na wiosnę zastosować większe dawki azotu i to tyle, gdzieś czytałem że jeśli sypie się nieprzekompostowaną korę to dawkę azotu można zwiększyć nawet o drugie tyle co jest dopuszczalna w sezonie i z roku na rok zmniejszać aż osiągnie się zalecaną. Jeśli natomiast chodzi o ściółkowanie wystaczy 2-5cm warstwa to nie wiem ile tak w przybliżeniu wyjdzie.
To teraz najlepiej oddać glebę do badania i według tego dobierać azot czy co polecacie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Bardziej miarodajne jest badanie wiosną.Najlepsze efekty daje obserwacja i ew.fertygowanie lub interwencyjne opryski mocznikiem.Poza tym trzeba wiedzieć ,że :
http://www.jagodnik.pl/jagodnik_new/201 ... e-borowki/
Do uzupełniania wapnia polecany jest mrówczan,który łatwo wchłania się przez liście.Są też gotowe nawozy wapniowe dolistne.Jeśli ktoś ma dostęp do gipsu nawozowego ,to warto go mieć.Nie zmienia pH gleby,jednocześnie dostarczając jonów wapnia.
http://www.jagodnik.pl/jagodnik_new/201 ... e-borowki/
Do uzupełniania wapnia polecany jest mrówczan,który łatwo wchłania się przez liście.Są też gotowe nawozy wapniowe dolistne.Jeśli ktoś ma dostęp do gipsu nawozowego ,to warto go mieć.Nie zmienia pH gleby,jednocześnie dostarczając jonów wapnia.
Witam
Kilka krzaczków moich borówek w tym roku zachorowało, liście wyglądały jak by uschnięte choć wody im nie brakowało wyglądały bardzo słabo.
Pod koniec sezony zaczęły wyglądać lepiej(były systematycznie nawożone, zerwałam wszystkie owoce jeszcze zielone by roślina się nie nadwyrężała) tylko zastanawiam się co im było ???
Mam nadzieje że przyszły rok będzie lepszy !!
Kilka krzaczków moich borówek w tym roku zachorowało, liście wyglądały jak by uschnięte choć wody im nie brakowało wyglądały bardzo słabo.
Pod koniec sezony zaczęły wyglądać lepiej(były systematycznie nawożone, zerwałam wszystkie owoce jeszcze zielone by roślina się nie nadwyrężała) tylko zastanawiam się co im było ???
Mam nadzieje że przyszły rok będzie lepszy !!
kaLo
Dzięki wielkie! Na razie dam ściółkę z przekompostowanej kory i będę czekał na efekty do wiosny wtedy zdecyduje co zrobić.
Dzięki wielkie! Na razie dam ściółkę z przekompostowanej kory i będę czekał na efekty do wiosny wtedy zdecyduje co zrobić.
Witam!
Mam do Was 2 pytania.
Zakupiłem sobie 20 szt. borówki- 10 Duke oraz 10 spartana. 2,5 letnie w doniczkach 2-3l.
1)Czy można je posadzić o tej porze, czy lepiej zaczekać z tym na wiosnę ?
2)Czy plamki widoczne na zdjęciach są normalne w odmianie Duke, czy może są jakąś choroba? Biała plamistość liści-Septoria albopunctata?
Mam do Was 2 pytania.
Zakupiłem sobie 20 szt. borówki- 10 Duke oraz 10 spartana. 2,5 letnie w doniczkach 2-3l.
1)Czy można je posadzić o tej porze, czy lepiej zaczekać z tym na wiosnę ?
2)Czy plamki widoczne na zdjęciach są normalne w odmianie Duke, czy może są jakąś choroba? Biała plamistość liści-Septoria albopunctata?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety żadne plamki na liściach nie są naturalne .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
Kinomad, ciężko wyczuć co z tymi plamkami.
Niemniej jeśli to zdjęcie jest aktualne, to mam pewne wątpliwości co do gotowości tego krzewu na nadejście zimy.
Ja bym sadził w ziemię.
Zaś co do postu Ginki- zapewne tak jest, ale...
Mój Chanticleer po owocowaniu zaczął przybierać dziwne barwy. Pojawiało się coraz więcej plamek na liściach. Pytałem tutaj, i chyba u KaLo było to samo. Pojechałem do szkółki w październiku i voila- wszystkie Chanticleery były poplamione.
Nie chcę siać herezji o takich cechach tej odmiany, ale jest to zastanawiające
Niemniej jeśli to zdjęcie jest aktualne, to mam pewne wątpliwości co do gotowości tego krzewu na nadejście zimy.
Ja bym sadził w ziemię.
Zaś co do postu Ginki- zapewne tak jest, ale...
Mój Chanticleer po owocowaniu zaczął przybierać dziwne barwy. Pojawiało się coraz więcej plamek na liściach. Pytałem tutaj, i chyba u KaLo było to samo. Pojechałem do szkółki w październiku i voila- wszystkie Chanticleery były poplamione.
Nie chcę siać herezji o takich cechach tej odmiany, ale jest to zastanawiające
Piotrek
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
A może to jakieś mikro urazy spowodowane przez robaki które poczerniały ?
W ostateczności może ten typ rzeczywiście tak ma (Chanticleer), ja go nie posiadam więc nie mogę nic powiedzieć .
W ostateczności może ten typ rzeczywiście tak ma (Chanticleer), ja go nie posiadam więc nie mogę nic powiedzieć .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Liście opadną i nie będzie o czym mówić a szkoda,taki fascynujący temat. .Moim skromnym zdaniem to SKS.
Starość,ku...,starość.Odbarwienia,pieprzyki,plamy wątrobowe i inne takie tam defekty urody.Jakby nie było jest połowa listopada,nieprawdaż?
Starość,ku...,starość.Odbarwienia,pieprzyki,plamy wątrobowe i inne takie tam defekty urody.Jakby nie było jest połowa listopada,nieprawdaż?
Plamy są głównie na pożółkłych liściach,które wkrótce opadną a wioską wyrosną piękne nowe.
Ja bym je wsadził do gruntu jak najszybciej
Ja bym je wsadził do gruntu jak najszybciej
No niestety.kaLo pisze:Starość,ku...,starość.Odbarwienia,pieprzyki,plamy wątrobowe i inne takie tam defekty urody.Jakby nie było jest połowa listopada,nieprawdaż?
Zwróćcie uwagę, że plamy są tylko na starych liściach, zielone są w miarę zdrowe. Otóż prawda jest taka, że krzew przed udaniem na spoczynek zimowy, robi wielkie sprzątanie u siebie, pozbywa się wszelakich toksyn i innych niepotrzebnych mu śmieci. Wszystkie te śmieci i to co ma na wątrobie lokuje w liściach, niczym w śmietniku, stąd tak wyglądają te liście, poplamione, brudne, co nie którzy uważają to za objaw jakiejś nie rozpoznanej choroby! Ale to normalny objaw, nie ma co się przejmować.
Pozdrawiam Józef