Truskawki - cz.4
Re: Truskawka Pineberry
A jestem ciekaw jaka ona w smaku jest. Podobno słodka dość. Ja bym chciał tak raczej w domu przy parapecie zasadzić tą truskawkę, a w ogródku malino-truskawkę. Jak sadzisz za niedługo to chyba można przykryć te kwiatki by nie przemarzły.
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie nie była słodka ale dam jej jeszcze szansę to było pierwsze owocowanie. Nad tą malinową też się zastanawiałam. A kwiaty a właściwie karpymoczywiście okryję korą i igliwiem.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Zielska dużo,owoców mało,smak bylejaki. Opryskałem chwastobójczym, wygrabiłem i śladu nie ma po niej.
Moze za malo wody mial ? Dlatego nie wyszedł słodki. Dzięki za radę to teraz wiem by kupić truskawki malinę do domu a do ogródka spróbuję truskawkę albion. Ale jeszcze jedno pytanie czy to jest roślina taka ze raz zasadzę i co roku będzie owocować czy muszę kupować nowe.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ee no raczej powinna co roku owocować i zawsze z niej możesz robić nowe świeże sadzonki- tak jak z normalnymi truskawkami, nikt kto dla plonow odnawia plantację nie kupuje nowych sadzonek bo flanc sam urośnie.
No i widzę kolejną opinię co do smaku tej truskawki, że nijaka i zawód wielki ale oczywiście przekonaj się sam. Mi też w domu powiedzieli żeby to wywalic bo szkoda miejsca ale jeszcze rośnie więc będzie u mnie drugi sezon to ci powiem czy zmieniam zdanie na jej temat czy podtrzymuję.
No i widzę kolejną opinię co do smaku tej truskawki, że nijaka i zawód wielki ale oczywiście przekonaj się sam. Mi też w domu powiedzieli żeby to wywalic bo szkoda miejsca ale jeszcze rośnie więc będzie u mnie drugi sezon to ci powiem czy zmieniam zdanie na jej temat czy podtrzymuję.
Pozdrawiam Katarzyna
Re: Truskawki - cz.4
witam
W tym roku nie miałem jesienią czasu powycinać liści w truskawkach teraz jest już za późno .
Można to zrobić wiosną przed ściółkowaniem słomą np. ?
W tym roku nie miałem jesienią czasu powycinać liści w truskawkach teraz jest już za późno .
Można to zrobić wiosną przed ściółkowaniem słomą np. ?
Mąż Ani
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zeszłą sobotę dopiero sadziłem truskawki z rozsady doniczkowej. Posadziłem odmiany Alioth i Alfa Centauri.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Czy truskawki, które owocowały pierwszy raz,
też powinny po skończeniu owocowania,mieć ścięte liście?
Niektórzy ścinają,od drugiego roku.
Pozdrawiam. Darek.
też powinny po skończeniu owocowania,mieć ścięte liście?
Niektórzy ścinają,od drugiego roku.
Pozdrawiam. Darek.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
W pierwszym roku sie nie ścina liści
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Możesz zacząć ścinać od drugiego roku.
Nie jest to niezbędne, ale odmładza roślinę i ogranicza zachorowanie roślin .
Nie jest to niezbędne, ale odmładza roślinę i ogranicza zachorowanie roślin .
Jest może tutaj działkowiec ,który w ogóle nie obcina liści w truskawkach i chciałby się podzielić doświadczeniem? Mi się czasami zdarzyło zostawić z braku czasu. Na wiosnę były suche i łatwo dały się wygrabić. Oczywiście obawiałam się ,że jakoś odbije się to na zdrowotności truskawek. Jednak nic złego się nie działo. W tym roku specjalnie nie obcięłam . Myślę ,że taki zabieg ma większe znaczenie w uprawach wielkoobszarowych,przy dużym zagęszczeniu i intensywnym nawożeniu.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Jeżeli po zbiorze liscie zdrowe to nie musi się obcinać ale to raczej rzadkość.
Pozdrawiam Teresa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny