Bukszpan
Re: Bukszpan
Bukszpan nie lubi gleby z zawartością próchnicy, może być przyczyną chorób korzeni, co też objawia się na liściach.Najlepsze są gleby nieco gliniaste, zasadowe, a stanowisko powinno być odsłonięte, lekko cieniste, nawet częściowo słoneczne jeśli gleba jest wilgotna.To rośliny typowo ozdobne, wymagają stanowisk reprezentacyjnych i przewiewnych, również po to, by szybko obsychały po deszczu.Ciecie korony powoduje dodatkowo zagęszczenie i grzyb zaczyna się rozwijać wewnątrz korony.
Radzę przesadzić te krzewy i dodać gliny, tym bardziej, że szybko zacznie dokuczać tam konkurencja korzeni żywotników i świerka.W gliniastej glebie bukszpan bardzo dobrze znosi suszę, ale konkurencję korzeni iglaków znacznie gorzej nawet podlewany.Korona również nie znosi zacienienia spowodowanego bezpośrednim sąsiedztwem innych roślin, będzie miała 'dziury'.
Na piaszczystych glebach te rośliny czasem mają brzydki żółtawy odcień, więc lepsze jest miejsce stale ocienione np.budynkiem.
Radzę przesadzić te krzewy i dodać gliny, tym bardziej, że szybko zacznie dokuczać tam konkurencja korzeni żywotników i świerka.W gliniastej glebie bukszpan bardzo dobrze znosi suszę, ale konkurencję korzeni iglaków znacznie gorzej nawet podlewany.Korona również nie znosi zacienienia spowodowanego bezpośrednim sąsiedztwem innych roślin, będzie miała 'dziury'.
Na piaszczystych glebach te rośliny czasem mają brzydki żółtawy odcień, więc lepsze jest miejsce stale ocienione np.budynkiem.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam zamiar posadzić sobie wzdłuż chodnika takie kulki bukszpanowe- mam piaszczystą glebę-wprawdzie jest świeżo nawieziona nawierzchnia z dobrej ziemi, ale boję się, że i tak to nie pomoże.
Miejsce jest przewiewne.
Poradzi mi ktoś- czy bukszpan się utrzyma?
Czy jednak posadzić kulki z iglaków?
Miejsce jest przewiewne.
Poradzi mi ktoś- czy bukszpan się utrzyma?
Czy jednak posadzić kulki z iglaków?
Pozdrawiam -Marta
Zależy czy jest tam cień, bo jak piaszczysta gleba i słoneczne stanowisko to odradzam.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
To jest miejsce od strony północno-zachodniej- do południa całe w cieniu, ale po południu całe w słońcu
Chyba nie będę ryzykowała- zakupię kulki z iglaków, te wiem, że u mnie rosną.
Dziękuję za pomoc
Ila ja bym dała, żeby perznieść swój dom i działkę w miejsce z dobrą ziemią
Chyba nie będę ryzykowała- zakupię kulki z iglaków, te wiem, że u mnie rosną.
Dziękuję za pomoc
Ila ja bym dała, żeby perznieść swój dom i działkę w miejsce z dobrą ziemią
Pozdrawiam -Marta
Rosną u kogoś kolumnowe odmiany bukszpanów ? Mam okazję zakupić odmiany fastigiata,która według źródeł osiąga 3-4m wysokości i zaledwie 1m i to przy podstawie szerokości czyli wąsko kolumnowy pokrój co wobec wszechobecnych thui i jałowców o takim pokroju bardzo oryginalnie się prezentuje. Tu można zobaczyć - http://www.saundersbrothers.com/index.c ... /index.htm. Ciekawy jestem jakie to ma tempo wzrostu. Jest jeszcze inna podobna odmiana - pyramidalis.
Co do wymagań to gleba najlepiej piaszczysto gliniasta albo nawet gliniasta,wilgotna ale przy tym dobrze zdrenowana o pH najlepiej obojętntm do lekko zasadowego. Bardzo nie lubią zbyt kwaśnych gleb co często objawia się żółknięciem liści.
Co do wymagań to gleba najlepiej piaszczysto gliniasta albo nawet gliniasta,wilgotna ale przy tym dobrze zdrenowana o pH najlepiej obojętntm do lekko zasadowego. Bardzo nie lubią zbyt kwaśnych gleb co często objawia się żółknięciem liści.
Po przeczytaniu wątku, wnoszę że można przesadzać zwłaszcza teraz, starsze krzaczki bukszpanowe. Po Przesadzeniu przycinań, czy zostawić, jak zostawić to kiedy przycinać ?.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
Strzeż się go, byś nie miał przykrości i byś się nie splamił przez zetknięcie z nim.
Unikaj go, a znajdziesz wytchnienie i nie doznasz rozgoryczenia z powodu jego nierozumu.
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
Przesadź, po przesadzeniu dobrze podlej. Ja to nawet tak robię, że przed wsadzeniem na nowe miejsce przycinam masę zieloną, bo lepiej się przyjmuje. Ale przycinam też korzenie, te połamane, uszkodzone, mniej, wtedy, narażam roślinę na wysiłek w celu zrgenerowania uszkodzonych korzeni, co zawsze najpierw czynią wszystkie przesadzane rośliny...
Kiedy można przyciąć jegomościa po sadzeniu ?. Starałem się żeby bryła ziemi była jak największa, ale wiadomo, coś tam korzonek odpadło, bo to krzaczki 20-30 cm. Przed sadzeniem nic nie przycinałem.
Nie wdawaj się z głupim w długie rozmowy i nie chodź do tego, kto nie ma rozumu.
- dorkow0
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
DecoY, przeczytaj dokładnie co napisałam... Przycinam przed wsadzeniem masę zieloną. Lepiej się przyjmuje...
No tak, ale przesadziłem 27 V . Myślę sobie nie ma co czekać, pogoda dobra, a na odpowiedz możne i kilka dni czekać.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Witam. Czy moglibyście mi pomóc zdiagnozować co dolega moim dwóm bukszpanom i jak pozbyć się problemu?
Wiosną tego roku kupiłam cztery bukszpany w doniczkach, ale okazało się że to są kopane bukszpany włożone do doniczek z ziemią aby korzenie nie wyschły. Zostały szybko posadzone do gruntu. Z dwoma mam problem, dwa pozostałe rosną dobrze. Te, które rosną dobrze były posadzone na półcienistym stanowisku, te dwa z problemami na mocniej nasłonecznionym (a lato tego roku było jak wiemy suche i gorące). Bukszpany były jednak regularnie podlewane dlatego myślę, że to raczej przypadek, że akuratnie te dwa na nasłonecznionym stanowisku zmarniały.
Objawy: żółkną - tak jak to (mam nadzieję) widać na zdjęciach. Zdjęcia nie najlepszej jakości - przepraszam.
Czy może po prostu dwa bukszpany się nie przyjęły? A może to zażółcenie to objaw jakiejś choroby? Czy można je uratować - i jak?
; ; ;
Wiosną tego roku kupiłam cztery bukszpany w doniczkach, ale okazało się że to są kopane bukszpany włożone do doniczek z ziemią aby korzenie nie wyschły. Zostały szybko posadzone do gruntu. Z dwoma mam problem, dwa pozostałe rosną dobrze. Te, które rosną dobrze były posadzone na półcienistym stanowisku, te dwa z problemami na mocniej nasłonecznionym (a lato tego roku było jak wiemy suche i gorące). Bukszpany były jednak regularnie podlewane dlatego myślę, że to raczej przypadek, że akuratnie te dwa na nasłonecznionym stanowisku zmarniały.
Objawy: żółkną - tak jak to (mam nadzieję) widać na zdjęciach. Zdjęcia nie najlepszej jakości - przepraszam.
Czy może po prostu dwa bukszpany się nie przyjęły? A może to zażółcenie to objaw jakiejś choroby? Czy można je uratować - i jak?
; ; ;
Pozdrawiam
Agneska
Agneska