Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Janku, masz na myśli, że odpadają całe człony? Bo kiedyś u moich tak było i nie wiem czym to było spowodowane, ale u mnie skończyło się śmietnikiem, bo roślina się cała rozczłonkowała.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Wiśnia , zauważyłem że czym się Chwalisz pokazujesz,tak wychodzisz.
Najlepiej nic nie wrzucać na forum.
Najlepiej nic nie wrzucać na forum.
Nasz ma dość dużo pączków, jeszcze malutkich, będzie typowy Grudniczek Może nawet dostanie miejsce przy wigilijnym stole
Pozdrawiam, Gosia:)
- dartvader1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2014, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja również mam grudnika,kwitnie na taki fiolet róż z domieszką bieli lecz ostatnio go przestawiłem i mi się trochę zmarszczył i zmarnował dlatego wziąłem go pod prysznic wypłukałem z kurzu i wstawiłem na najbardzej naświetlone okno w ciągu całego dnia a jest go sporo w ładne dni bo stoi przy oknie balkonowym. Ale w ciąż mi nie kwitnie myślę że jeszcze zakwitnie jak będę mógł wstawieęfotki pozdrawiam
Piękny okaz zarówno grudnika jak i grubosza . Mój grudnik jeszcze nie kwitnie. Chyba nawet nie ma takiego zamiaru. W tym roku został rozsadzony i może to jest przyczyną...
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Miło mi Karol;
no to sobie pobiegałam z pędzelkiem - obaczymy , co będzie!
no to sobie pobiegałam z pędzelkiem - obaczymy , co będzie!
Basia
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Janku, bardzo mi przykro z powodu Twojej szlumbergery, bo jest ładna i dobrze Ci kwitła Mówię, jak było u mnie i nie chciałam cię wpędzać w depresję, może Twojej rośliny nie czeka to samo, co moją. Wyczytałam właśnie, że można spróbować wynieść go do chłodnego jasnego miejsca (ok. 15 stopni) i ograniczyć podlewanie. Może spróbujesz? Życzę Ci, żeby jakoś się wykaraskała z tego.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
One nie lubią, jak się je rusza i przestawia, kiedy mają kwitnąć. Buntują się - nie kwitną, zrzucają pąki i kapryszą.dartvader1 pisze:Ja również mam grudnika,kwitnie na taki fiolet róż z domieszką bieli lecz ostatnio go przestawiłem i mi się trochę zmarszczył i zmarnował dlatego wziąłem go pod prysznic wypłukałem z kurzu i wstawiłem na najbardzej naświetlone okno w ciągu całego dnia a jest go sporo w ładne dni bo stoi przy oknie balkonowym. Ale w ciąż mi nie kwitnie myślę że jeszcze zakwitnie jak będę mógł wstawieęfotki pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Dziś rano zauważyłam ,że największe pączki, które jeszcze wczoraj były zamknięte już rozkwitły i pięknie się prezentują .
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
.skarpetka pisze:Piękny okaz zarówno grudnika jak i grubosza . Mój grudnik jeszcze nie kwitnie. Chyba nawet nie ma takiego zamiaru. W tym roku został rozsadzony i może to jest przyczyną...
Dzięki wielkie . mam nadzieję, że zakwitnie. Właśnie dzisiaj zauważyłem jeden malutki pączek na naszym starym grudniku. A to znaczy, że zakwitnie tak jak ma z nazwy bożonarodzeniowy.
Co do grubosza - dzięki, mamy jeszcze kilka innych w tym ładniutki o rurkowatych liściach.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Mój duet biało-różowy jest po fajerwerkach, natomiast drugi marnotrawny duet żółto-czerwony puścił na odczepnego lichego kwiatka
Ogólnie grudniki ze zdjęcia mają 2 lata i bardzo mizerny przyrost w dodatku ich człony są jakby mniejsze i pulchniejsze w porównaniu do biało-różowego duetu, czy to jakaś choroba
Ogólnie grudniki ze zdjęcia mają 2 lata i bardzo mizerny przyrost w dodatku ich człony są jakby mniejsze i pulchniejsze w porównaniu do biało-różowego duetu, czy to jakaś choroba
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Mój grudnik przekwitł. Dzisiaj zauważyłam, że znów jest w malutkich pączkach. Mam go długo, ale jeszcze się nie zdarzyło, żeby kwitł dwukrotnie. To normalne?
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Dwukrotne kwitnienie to normalne, pewnie na innych pędach masz kwiaty, sama radość.
Basia