Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Wandziu mam wrażenie że już dzióbałaś pod dębem bo liści znacznie mniej a może wiatry tobie pomogły
Ja myślę że zima okaże się łaskawsza w barwach i troszkę śniegu mam sypnie to i zdjęcia będą.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj Wandziu, latem to ja Tobie bardzo zazdroszczę tych parasoli z koron dębowych ;:108
A zdjęcia wspominkowe w tę szarą pluchę mile widziane ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 1

Post »

Wando, widzisz jakie to wszystko pokręcone :;230 ty pozbywasz się liści a ja po lasach z workami biegam :lol: Tyle, że mój ogród wyrasta w środku blokowiska i drzew u nas tyle co po sąsiednich (prywatnych) działkach. Mogłabym na upartego zbierać liście z owocówek, ale boję się chorób grzybowych, o które łatwiej na np. jabłoniach :roll:
Ostatecznie przywiozłam dwa wielkie wory i czekam na efekty...mam nadzieję, że nie aż trzy lata :shock:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando.
Uroczo i nostalgicznie wygląda twój ogród pod kołderką z liści. Ale wiem z doświadczenia, że to urocze jest tylko na zdjęciach. U siebie też mam kilka, może nawet kilkanaście dębów, nie tak dużych jak twój Czesław. Ale sprzątanie liści to masakra. Dlatego też mam doła bo wszystko przysypane liśćmi i igłami. Sprzątać też nie chcę bo podobno nie będzie zimą zbyt dużo śniegu i okrycie z liści się przyda.
Potwierdzam możliwość kompostowania liści dębowych, też o tym czytałam. Te czarne worki z dziurkami się sprawdzają. Jednak trzy lata to długo, jak się nie ma gdzie tego składować.
Jest sposób na odkwaszenie kompostu i przyśpieszenie jego działania. Jest to 5% roztwór Mocznika. Polewa się nim kolejne warstwy przy przerzucaniu kompostu. Myślę, że gdyby do worków z liśćmi wlewać co jakiś czas, np. dwa-trzy razy do roku, taki roztwór z Mocznika, to miałoby to znaczący wpływ na szybkość rozkładania i na jakość uzyskanego materiału.
Tak się zastanawiam, że może sama spróbuję to u siebie przetestować. Mam gdzie trzymać, mam worki po ziemi...Na przeszkodzie stoi tylko lenistwo ;:306
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Widzę, że już wysprzątałaś
Mam nadzieję, że nie z rabat, bo jak pisze Jola śniegu ma nie być
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu ja często wracam w ulubionych ogrodach do wiosennych i letnich wpisów i zdjęć. ;:108 Długie zimowe wieczory spędzam przed komputerem, bo w ogrodzie się nie da. :)
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

cyma2704 pisze:ja często wracam w ulubionych ogrodach do wiosennych i letnich wpisów i zdjęć. ;:108 Długie zimowe wieczory spędzam przed komputerem, bo w ogrodzie się nie da. :)
i ja takowoż. U Ciebie Wandziu jest co ogladać masz piękne róże, hotrensje trawy i byliny bardzo ciekawe np kolekcja bodziszów, żurawki, dzwonki. Budujesz fajne i zaskakujace zestawienie lubię Twój ogród , a niechęć do zdjęć zimowych rozumiem, bo ja też nie lubię zimy.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Agdula
200p
200p
Od: 16 kwie 2007, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

wanda7 pisze: Kurde, szlag mnie trafi, znowu coś kliknęłam i zeżarło mi moje długie, wyczerpujące odpowiedzi. ;:202 I to na pewno nie było Delete. To już się zdarzyło któryś raz. Stale sobie obiecuję, że będę dzielić odpowiedzi na porcje, a potem znowu durna piszę wszystko w jednym poście. Że też nie można normalnie cofnąć edycji. Po prostu jestem wściekła. A już byłam przy końcu ;:223 ;:223 ;:223
Tak sobie przeglądam Twoj wątek, co jakiś czas lubię tu zaglądać ;) spacer po Twoim ogrodzie to prawdziwy relaks:)

Co do Twojego postu, na następny raz proponuję nadusić razem "CTR Z" - to jest cofnięcię się :)
Mnie sie kiedyś nagminnie zdarzało pisać pisać i nagle coś kliknełąm i wszsytko znikało i tak jak piszesz nie było do delete ;)
CTR Z - cofa tyle razy ile go zastosujesz :)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wandziu wiosna w twoim ogrodzie będzie bogatsza o piękne tulipany i,jak to u ciebie,od razu piękne kępy.Już kiedyś pisałam,że zachwycona białym bukietem, postanowiłam scalić je u siebie,ale zabrakło czasu na zaznaczenie.Ale nowe już sadzę w grupach ;:108 Zostawiasz na zimę zadbany ogród,więc same liście szybko zgarniesz wiosną.Jak przyjdzie spóźniona,to część z nich już zasili glebę.No ciekawe,jaka ta zima będzie...? Smuci mnie,że nie zamierzasz jej fotografować ;:131
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Alutka102
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2011, o 09:06

Post »

:wit
Uf, chyba zdążyłam w ostatniej chwili przed zamknięciem furtki. Długo Cię nie odwiedzałam, a tu taaakie zmiany. Co ja widzę nowe ścieżki ;:138 i od razu ogród zachęca do spacerowania.
Z pozdrowieniami Ala
Zapraszam do moich wątków
Marzenia nigdy nie przechodzą na emeryturę
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

wanda7 pisze: katja, ja niczym linii nie przedmuchuję. Wychodzę z założenia, że woda wykapała z węża i nie pozostanie jej tyle, by mogła go rozsadzić.
Logiczne, obawiałabym się bardziej o te węże łączące linie kroplujące, ale to zależy od rozmieszczenia rabat itd...
Pisałaś kiedyś, że będziesz dokładać linii..., zdecydujesz się ponownie na RB?
:wit
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, cień latem na wagę złota. U mnie na samym środku rośnie czeremcha. Paskuda straszna i nawet wiesz jak ja się na nią z siekierą zamierzałam :twisted: Na szczęście, co nagle to po diable, więc na początek przycięłam tylko dolne gałęzie, bo dziś nie wyobrażam sobie bez niej życia. Od rana do godz 14 tylko ona daje cień. Do tego zawisło na niej krzesło brazylijskie mojej córci, więc radość podwójna ;:333 A akcja "liść" to sprawa prawie jednorazowa ;:306
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wandziu, jestem u ciebie regularnie, choć rzadko coś piszę. Piękny dywan złotych liści ;:215 , ale znam ten ból usuwania. Mam pod jabłonką rabatę hostową wysypaną korą, więc nawet wygrabiać nie mogę ;:oj . A za oknem leje. Przez pewien czas nawet słoneczko się pokazało a teraz znowu ulewa :(
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Leszczyna, sweetdaysy, nifredil, April, Margo, Cyma, fiskomp, Agdula. Miriam, Alutka, katja, wagabunda, jode22, dzięki kochane za odwiedziny. Ostatnio zrobiłam sobie mały urlopik i byliśmy z M w Dusznikach Zdrój, ot tak sobie, żeby trochę odetchnąć czystym powietrzem i mieć go trochę na zapas na zimę. A potem wróciłam i tak się zbieram do zamknięcia wątku i do otworzenia kolejnego, ale stale coś mi zaprząta głowę i odkładam to na kolejny dzień.
Zresztą , mówiąc szczerze, przeżywam jakby depresję czy coś podobnego, bo nic mi się nie chce, jestem jakaś zmęczona i zniechęcona. Czytam jednakWasze wątki, podziwiam, że macie jeszcze energię i chęci do rozmów.
Muszę podziękować Agduli za chęć wsparcia mnie w sprawach technicznych. Niestety, Agdula, ta opcja Ctr+Z wcale u mnie nie działa. Próbowałam przy różnych aplikacjach, ale na próżno.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu trochę naładowałaś akumulatory, łatwiej przetrzymać jesienne melancholie. ;:168 Nawet gdy te nasze pogaduszki mało merytoryczne, to przyjemność obcowania z zapalonymi ogrodniczkami ważniejsza. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”