Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Przy borówkach wskazane jest raczej zasilanie preparatami roślinnymi tylko poprzez opryski.
sailor62
50p
50p
Od: 1 cze 2015, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aiss pisze::D A właśnie, z powodzeniem przecież stosuje się opryski z cebuli i czosnku profilaktycznie plus podlewanie gnojówkami z pokrzywy i nie tylko w uprawie innych roślin, np.róż, drzew owoc., gnojówka z trawy ponoć lekko zakwasza ,warto sięgać po naturalne, rośliny podziękują. W tym roku stosowałam podlewanie gnojówkami,rośliny dotąd rosły mizernie, owocowały słabo, takich owoców jak w tym roku nie miałam dotąd na borówkach i żadnych choróbstw. ;:333
To znaczy jakie było owocowanie po podlewaniu gnojówkami ? Dobre czy złe ? Jakie były przyrosty m,łodych pędów ? Jakie stosowałaś gnojówki Bardzo proszę o odpowiedż ? Bo sam jestem zainteresowany jak najmniejszym stosowaniem nawozów sztucznych .
Awatar użytkownika
PRZEMOG
100p
100p
Od: 3 sty 2014, o 14:48

Post »

Ja podlewam gnojówką z pokrzyw raz na 2 - 3 tyg. w zależności jak czas pozwoli,Podlewam większość roślin i naprawdę efekt jest bardzo pozytywny
sailor62
50p
50p
Od: 1 cze 2015, o 20:06

Post »

Ludzie . To jest forum o borówce amerykańskiej . Nie wypisujcie swoich doświadczeń w podlewaniu gnojówkąmi innych roślin . Borówka potrzebuje niskiego pH gleby , a w gnojówkach jest ponoć dużo wapnia , ktory odkwasza glebę . Nie piszcie ,,wydaje mi się " , ,, słyszałem " , ,,chyba " Podawajcie KONKRETNE informacje a nie swoje opinie . Bo z tego forum robi się klub plotkarski . Pełno tu śmieciowych wpisow , które nic nowego nie wnoszą a mogą zaszkodzić . Ktoś pisze ,że kupil dwie rośliny i jutro je posadzi . No i co z tego ? Tyle tu śmieci ,że ciężko wybrać pożyteczne informacje . Przynajmniej 80 % wpisów powinno być skasowanych . KONKRETNIE . Jak ktoś stosuje gnojówki roślinnne pod borówki (nie pod jedną ) i to od wielu lat ,to bardzo proszę niech się wypowie .
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Po to jest to forum aby prowadzić kolego wyżej dyskusje na różne tematy.
cewe
500p
500p

Post »

sailor62 pisze:To zastanawianie się zmojej strony to psychoza . Całe życie zawodowe coś naprawialem , we łbie została pamięć satysfakcji po wyprowadzeniu czegoś na prostą . I dociekliwość w dojściu do przyczyny złego funkcjonowania . Jak sobie z czymś nie umiałem poradzić to cholera byłem zły . Taki kod w sterowniku starszego pana . Moje dorosłe dzieciaki myślą innaczej . Trzeba się pogodzić z faktami i napić kieliszeczek własnej śliwowicy (lepsza niż najdroższe łyskacze ) Ten rok jakiś paskudny . Wiosną pomarzły mi pąki od strony pn-zach. 19 kwietnia u nas bylo minus trzy i silny wiatr przez kila dni ,potem w pierwszą sobotę wakacji po chłodach nagle tropikalne słońce potem chłód ,potem znów kilka aftykańskich dni . Poparzyło mi i moim sąsiadom część liści na niektórych krzakach.Miałem kilka posadzonych już oddzielnie odrostów korzeniowych i padły jednego dnia ,bo nie było mnie na miejscu i nie podlałem . Na Dolnym Śląsku cały czas susza ,praktycznie od końca marca nie było konkretnych opadów . Dzięki Bogu Polkowice omijały silne wiatry i grad . Pozdrawiam pasjonatów niebieskich kuleczek .
Nie zaśmiecaj kolego forum. To jest forum o borówce ,a nie o Polkowicach.Chcesz mieć merytoryczne forum,to zacznij od siebie.Post do usunięcia.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Zazwyczaj gdy ktoś tu pisze, że kupił 2 borówki i chce posadzić oznacza to, że:
1 jest początkujący w uprawie
2 chce się dowiedzieć czy pora sadzenia dobra
3. Chce porad jak przygotowac ziemie
4. Kiedy i jak nawozić aby nie zaszkodzić
To jest normalne i zazwyczaj inni uprzejmie odpowiadają i radzą czasem musi to być na zasadzie dedukcji bo inaczej się nie da. My się tu dzielimy swoimi doświadczeniami, obserwacjami, czasem można się pochwalić jak coś u kogoś rośnie po to jest forum.
A propos gnojówki z pokrzyw : ja stosuję ją tylko na rosliny jednoroczne ozdobne i ogród z pewnymi wyjątkami jak np cebula, czosnek i fasolowe ponieważ wiążą one azot w korzeniach.
Natomiast do borówki takiej gnojówki nie odważylabym się stosować ze względu na jej dość wysokie pH (powyżej 7).
Za to jak ktoś tu wspomniał gnojówka ze skoszonej trawy nadaje się do kwasolubnych zamierzam przetestować w przyszłym sezonie a że kwasolubnych poza borówkami mam multum to się przyda sprawdzić.
Jest na tutejszym forum temat poświęcony tylko i wyłącznie gnojówce z pokrzyw więc jak ktos chce się więcej dowiedzieć to polecam.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
cewe
500p
500p

Post »

Ja natomiast stosuję tylko opryski na borówki z preparatów roślinnych typu pokrzywa ,czosnek,cebula.
Czynię to ze względy ,by odczyn zasadowy nie przenikł do kwaśnej gleby. Robiłem również herbatkę kompostową.
Czy daje to efekty? Niesposób to określić.Trzeba by posadzić dwa identyczne krzaki i kilka lat nawozić w różny sposób ,aby jednoznacznie stwierdzić ,który lepszy nawóz.
Borówka nie ma zbyt dużych wymagań pokarmowych ,ale doskonale rośnie w kwaśniej ,próchnicznej glebie ,na słonecznym stanowisku. Zbyt duża dawka nawozu nie spowoduje większych owoców ,czy ilości. Dostarczony azot pójdzie w przyrost zielonych pędów.
Myślę,że kolega będzie teraz zadowolony,a podpowiedziałbym,aby przeczytał 6 części wątków o borówce,co powinno rozwiać jego wątpliwości.Nie lubię po prostu jak ktoś krzyczy.Nawet na forum.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dorodnych owoców w przyszłym roku.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

LadyK pisze:Zazwyczaj gdy ktoś tu pisze, że kupił 2 borówki i chce posadzić oznacza to, że:
1 jest początkujący w uprawie
2 chce się dowiedzieć czy pora sadzenia dobra
3. Chce porad jak przygotowac ziemie
4. Kiedy i jak nawozić aby nie zaszkodzić
To jest normalne...
Nie całkiem.Uważam,że ktoś początkujący powinien zacząć od dokładnego przestudiowania lektury obowiązkowej,czyli kilku części wątków na temat uprawy borówki. Jeśli odrobił lekcje i nadal ma jakieś niejasności,pyta na forum.Rozumiem,że ktoś chce na skróty bo praca,dzieci,lenistwo...ALE W IMIĘ CZEGO I ZA JAKĄ KARĘ ,KTOŚ INNY MA SIEDZIEĆ PRZY KOMPIE ,WYSZUKIWAĆ KONKRETNE LINKI,CZY PISAĆ ELABORATY I PODAWAĆ NA TACY to,co już było opisane co najmniej kilka razy w każdym wątku?Informacje zdobyte w ten prosty sposób są od razu zapominane.Co innego,jeśli ktoś sam się do nich dokopie i przy okazji zdobędzie mnóstwo innej przydatnej w tym temacie wiedzy.Amen.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Jak przygotowujecie roztwór z czosnku i cebuli do oprysku? Pomaga tylko na mszyce jak ktoś wyżej wspomniał czy na choroby grzybicze również?
cewe
500p
500p

Post »

Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

No tak dobrze mówisz cewe dolistne dokarmianie to zmienia postać rzeczy. O herbatce kompostowej czytałam ciekawy artykuł niestety nie mam potrzebnego sprzetu na jej wykonanie. Za to podchodzę ostatnio do tematu efektywnych mikroorganizmów tylko one też podobno zobojętniają pH gleby ale nie stoi nic na przeszkodzie aby stosować opryski.
kaLo ja osobiście zanim dołaczyłam do tego forum przeczytałam wątek i oczywiście polecam każdemu. Więcej się można stad dowiedzieć niż z niejednego artykułu. Chodziło mi raczej o to, że gdy ktoś zadaje pytania tzn że nadal ma wątpliwości i chce porady a nie krytyki. Uogólniłam być może chcąc się odnieść do jednej wypowiedzi bo też nie lubię gdy ktoś krzyczy na forum
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Cewe dzięki z chęcią poczytam. Kolega krzykacz jak nie może znaleźć informacji przez śmietnik postów niech po prostu nie czyta tego co tu się pisze i po sprawie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”