Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
- ZENOBIUSZ
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wisteria - glicynia
Zuzia
piękne są Twoje glicynie, moja po raz pierwszy pokazała zaledwie jeden kwiat i chyba będzie biały.
Z pnączem tym mam bardzo małe doświadczenie ,i widocznie robię coś nie tak.
piękne są Twoje glicynie, moja po raz pierwszy pokazała zaledwie jeden kwiat i chyba będzie biały.
Z pnączem tym mam bardzo małe doświadczenie ,i widocznie robię coś nie tak.
Pozdrawiam Zenek
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Na kwiaty glicynii można czekać i kilkanaście lat...
Ja w sumie mam dwie. Posadzone w tym samym miejscu. Jedna ? większa i starsza ? nie kwitnie. Druga ? mniejsza i młodsza ? ma już pąki kwiatowe; w zeszłym roku też kwitła.
Pozdrawiam!
LOKI
Ja w sumie mam dwie. Posadzone w tym samym miejscu. Jedna ? większa i starsza ? nie kwitnie. Druga ? mniejsza i młodsza ? ma już pąki kwiatowe; w zeszłym roku też kwitła.
Pozdrawiam!
LOKI
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Zenku-moje glicynie mają 5,6 lat.Ta, która rośnie przy podporze była pomyłkowo wykoszona 2 x ,do poziomu 0 ,ale, jak widać zdążyła szybko urosnąć i zakwitnąć. Przy balkonie też tnę kilka razy w roku.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Zuziu super. A mam pytanie do Was. Nie miałam nigdy tego problemu . Co robicie jak już przekwitnie z kwiatostanami? Wiem, martwię się już na zapas, póki cieszyć się na razie kwiatami. Ale dziś tak wpadło mi do głowy.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Witam. Piękne te wasze glicynie. Ja posiadam dwie młode tzn posadzone w ubiegłym sezonie wisteria floribunda violacea plena i rosea. Jedna ma podpory z dwóch prętów stalowych wbitych w ziemię i przywiazanych do balkonu. Na pręty nałożyłam otulinę taką piankową dostępną w każdym sklepie budowlanym po to by roślinka nie przymarzała od rur. Natomiast do tej drugiej mam wbity wygięty w łuk drut żebrowany taki grubości palca i teraz mam wątpliwości ponieważ piszecie, że podpory muszą być bardzo mocne zastanawia mnie więc czy taki drut wystarczy czy też nie wygnie się pod naporem rosliny gdy ta podrośnie. Może jakieś sugestie?
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Mam od wielu lat białą glicynię. Z kwitnieniem jest różnie, ale nawet jak kwitnie to liście przysłaniają kwiaty i nie ma takiego uroku jak na przedstawianych zdjęciach. Chyba to taka uroda pewnie muszę się z tym pogodzić, a może jest jakaś rada??
A może po prostu jest źle prowadzona/ pergola ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Rozpięta na trejażu, w słońcu, z prowadzeniem to kiepsko. Przycinam w lipcu wszystkie długie przyrosty. , potem jeszcze skracam przeszkadzające pędy.
,,Problem '' / wnioskuję po opisie/ może być złożony/ i taka jej uroda i prowadzenie. Może przemarzać na wiosnę i stąd też czasem skromne kwitnienie lub całkowity brak.
Pergola wygięta w łuk albo prostokątna nad którą się przechodzi może trochę wizualnie zwiększać kwitnienie
Odżywiaj kompostem / lub obornikiem/ odkwaszaj/ składniki bogate w mikro i makro elementy. W końcu to pnącze szybko rosnące. Oraz okrywaj na zimę Popiół można sypać ze spalania drzewa. Ale z umiarem
Pergola wygięta w łuk albo prostokątna nad którą się przechodzi może trochę wizualnie zwiększać kwitnienie
Odżywiaj kompostem / lub obornikiem/ odkwaszaj/ składniki bogate w mikro i makro elementy. W końcu to pnącze szybko rosnące. Oraz okrywaj na zimę Popiół można sypać ze spalania drzewa. Ale z umiarem
Zamiast mercedesa kupa zielska
- iscar
- 100p
- Od: 18 lis 2008, o 01:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Norbi świetnie musiała wyglądać w rozkwicie . Przeczytałem wyżej że wisterię trzeba odkwaszać , w zeszłym roku założyłem pod nią klombik z wrzosów stosując oczywiście torf . Czy nie pozostaje mi nic innego jak przenosiny 60 wrzosów w inne miejsce ?
Pozdrawiam!!! Grzegorz