Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7
Muskat Brazylijski to nazwa producenta tej dyni. Opisz może nasiona w stosownym wątku i wszystko będzie wiadomo
Aria była tylko jedna sztuka i leżała sobie wśród innych dyń pod nazwą " dynia kulinarna" , siateczki nie było. Z Twojego opisu już wiem, że mi posmakuje, nie podchodzą mi dynie typu hokkaido , za suche.
pozdrawiam Karina
Wygląda mi to na odmianę BAHIANA TROPICAL, pochodzi z Brazylii i to też Cucurbita moschata jak muscat de provence.
Wszystkie wymienione tu i w dalszych postach od str 30 odmiany to rodzaj Cucurbita Moschata.aria pisze:Bardzo przypomina dynię Baiana Tropical, pewność będzie gdy dyńki posieję w grę może wchodzić też Crowning, pewnie znajdzie się jeszcze kilka bardzo podobnych np. Jap Improved, Sweet Nutty.
Udało się i kupiłem ładny okaz dyni żabiej w Biedronce. Nasiona zechcę wysłać na AWN. Może te nasiona podpisywać jako "Żabia z Biedronki" . Jak każdy zacznie dopasowywać nazwy ( mi pasuje kilka różnych), to zrobi się bałagan.
Dynia ta warta jest zadomowienia w naszych ogrodach bo naprawdę smaczna.
Dynia ta warta jest zadomowienia w naszych ogrodach bo naprawdę smaczna.
Większego bałaganu z nasionami nie da się zrobić niż opisywanie różnych gatunków jedną, wymyśloną nazwą
Kasia
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skoro producent twierdzi że to Muskat Brazylijski niech tak zostanie w końcu powinien wiedzieć co posiał.
Oglądając jego stronę widać że na dyniach musi się znać.
Ja się przyznam że pierwszy raz słyszę o takiej odmianie , może to inna nazwa dla Baiana Tropical ?
Na AWN obok nazwy Muskat Brazylijski opiszę też że to żabia z Biedronki żeby się nikt nie pomylił.
Oglądając jego stronę widać że na dyniach musi się znać.
Ja się przyznam że pierwszy raz słyszę o takiej odmianie , może to inna nazwa dla Baiana Tropical ?
Na AWN obok nazwy Muskat Brazylijski opiszę też że to żabia z Biedronki żeby się nikt nie pomylił.
Pozdrawiam Wojtek
Ktoś zna jej nazwę? Mam ją traktować jako ozdobna czy ona jadalna jest?
przepraszam za kiepska jakość zdjęcia ale robione tabletem
przepraszam za kiepska jakość zdjęcia ale robione tabletem
Pozdrawiam Marcin
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam prośbę/pytanie , czy North Georgia Candy, i Sibley to curcubita maxima? I czy w ogóle istnieje dynia Bambina Gigante brazylijska? Bo mi tylko normalną Bambino "gugluje", ale może ktoś, coś...Pozdrawiam.
Tak, obie odmiany to C. Maxima.
Istnieje dynia Bambina Gigante, kiedyś były jej nasiona w sprzedaży, podejrzewam, że nasz europejski sezon był dla niej za krótki.
Już wiem czemu pytasz Polecam Lunga di Napoli, prawie identyczna i łatwo osiągnąć 15 kg dyńkę. Oczywiście uprawiałam z rozsady, z oryginalnych włoskich nasion.
Istnieje dynia Bambina Gigante, kiedyś były jej nasiona w sprzedaży, podejrzewam, że nasz europejski sezon był dla niej za krótki.
Już wiem czemu pytasz Polecam Lunga di Napoli, prawie identyczna i łatwo osiągnąć 15 kg dyńkę. Oczywiście uprawiałam z rozsady, z oryginalnych włoskich nasion.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Dziękuję Ario za odpowiedź , w takim razie Bambina Gigante potraktuję w przyszłym sezonie eksperymentalnie i będę obserwować jak sobie radzi w naszym klimacie Pozdrawiam.
Jeśli masz nasiona z All to nie jest ta dynia, tylko Lunga z wolnego zapylenia.
- zielonajagoda
- Kontakt:
Byle tylko smaczna była , a jak nie będzie to mam inne do degustacji