Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Maliny
Tak,mój tulipanowiec był wiosną mocno przycięty i ma ogromne liście . Mrozy umnie na górce były nie większe niż -1 więc liście są jeszcze zielone . Maliny na pewno są z siewu , kilka sadzonek mam większych więc na wiosnę je przesadzę i przytnę dopiero wtedy .Było tego dużo i jeszcze jak widać są małe ,ale je wyrzucam .
Beata
Beata
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beata, z siewu jeszcze się nie dochowałem, ale trzeba kasować wszystko. Nie powtarzają cech matecznych.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 mar 2014, o 18:29
Re: Odmiany malin jakie uprawiam
Może to trochę dziwne, ale bardzo dojrzałe owoce Polesia mają dla mnie posmak chrzanu
Poranna Rosa nie zdąża u mnie dojrzeć.
lijo1 - czy miałbyś po kilka sadzonek paru Twoich odmian? Mam jeszcze trochę miejsca, więc chętnie bym posadziła.
Na ten rok już plantacja przycięta i za zimowana dopiero na jesień przyszłego roku mogę coś obiecać.
Ps. Polesie nie wiem czemu ale ma ohydny posmak - co dziwne nie w każde lata
Panie Pawle to może nie być Poranna Rosa - ja mam 3 odmiany żółtej maliny i jeszcze Poranną Rosę - tylko ona jest smaczna a pozostałe jak liklina bez smaku. Wadą jej jet mocne zagęszczanie i ogólnie nie zbyt wielkie owoce - ale smak bardzo dobry.
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 06:21 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Powód: połączenie postów
EkoPociecha
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jak ktoś ma naturę odkrywcy to dobrze, że nie powtarzają cech - może znajdzie się jakaś świetna nowa odmiana .annodomini pisze:Beata, z siewu jeszcze się nie dochowałem, ale trzeba kasować wszystko. Nie powtarzają cech matecznych.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Przyrzekam, że za rok porobię zdjęcia i zdam relację z owocowania .W rzędzie tym rosła Polana i kilka krzaków Porannej rosy ,ale nie widzę ,żeby liście były podobne do Porannej rosy .
Beata
Beata
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I wszystko w typie powtarzającym owocowanie? Oprócz Porannej Rosy słyszałem jeszcze o Golden Queen ale ta owocuje tradycyjnie.lijo1 pisze:Panie Pawle to może nie być Poranna Rosa - ja mam 3 odmiany żółtej maliny i jeszcze Poranną Rosę - tylko ona jest smaczna a pozostałe jak liklina bez smaku. Wadą jej jet mocne zagęszczanie i ogólnie nie zbyt wielkie owoce - ale smak bardzo dobry.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Ze starych, żółtych powtarzających owocowanie są jeszcze Fall Gold i Golden Everest.
Pozdrawiam,
J
J
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Posiadam stare, niemieckie maliny o małych owocach, ale też nieco większe, które owocują aż do końca listopada. Czy mógłbym liczyć na Wasza pomoc w ich identyfikacji ? Wykaz nazw wiele by już znaczył.
PS
Szukałem na niemieckiej stronie, jednak nie ma tam opisu roślin.
PS
Szukałem na niemieckiej stronie, jednak nie ma tam opisu roślin.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 mar 2014, o 18:29
Tak wszystkie są niby powtarzające choć w rzeczywistości dobre owoce są tylko wtedy gdy zetnie się stare pędy i dodatkowo wytnie część nowych. W innym wypadku owocują tylko na czubkach a owoców jest bardzo mało. A gdy się zostawi pędy dwuletnie to te maliny co mają być w pierwszym rzucie no u mnie są dwa razy mniejsze.pawelp1320 pisze:lijo1 pisze: I wszystko w typie powtarzającym owocowanie? Oprócz Porannej Rosy słyszałem jeszcze o Golden Queen ale ta owocuje tradycyjnie.
Przepraszam, jeśli powstał mały mix, ale dołączyłem mniejszy wątek. ERNRUD
EkoPociecha
W tym roku u mnie owoce malin kruszyły się. Czy ktoś wie dlaczego tak się działo?
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Drugi rok z rzędu zbierałem się do posadzenia malin Polana, dopiero wczoraj udało mi się kupić sadzonki. Nie jest już za późno, sadził ktoś z Was końcem listopada? Mam zimną piwnicę (zimą ok. 2-3 st.) i zastanwiam się, czy nie przechować ich tam do wiosny.
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Dopóki ziemia nie zmarznięta to sadź. Ja jednak jeśli to nie plantacja to nakryłbym gałązkami igliwia lub innym materiałem do ściółkowania. To na wypadek mroźnej i bezśnieżnej zimy.
Ściółka poza tym zahamuje wzrost chwastów na wiosnę i uchroni choć trochę twoje plecy. Igliwie jest dobrym materiałem izolacyjnym, bo tworzy poduszkę powietrzną.
Ściółka poza tym zahamuje wzrost chwastów na wiosnę i uchroni choć trochę twoje plecy. Igliwie jest dobrym materiałem izolacyjnym, bo tworzy poduszkę powietrzną.