Miłego początki...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Gabo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2015, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Miłego początki...

Post »

Cześć tu Gabi.
Jestem nowa i bardzo mile zaskoczona forum i Waszymi ogrodami-dziękuję, można wiele się nauczyć :)
Postanowiłam podzielić się z Wami moimi pomysłami na niewielki ogród. Jestem szczęśliwą posiadaczką ogrodu od 2 lat i jest to początek fajnej przygody.
Częściowo w pierwszym roku, częściowo w tym, postawiłam na obsadzenie boków działki tujami aby stworzyć tło do dalszych kompozycji. Lubię przebywać wsród bujnej zieleni i dlatego dopinguję aby moje drzewka szybko urosły... ;)
Jestem otwarta na Wasze ewentualne sugestie :)
Na początek kilka fotek aby potem było do czego porównywać ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powiększyłam fotki :)K
Pozdrawiam serdecznie :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=90401" onclick="window.open(this.href);return false;
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miłego początki...

Post »

Witaj :wit
Chciałabym, żeby mój kawałek ziemi tak wyglądał po dwóch latach tej cudnej przygody ;:138
Zazdraszczam tej ścieżki w trawie- chyba muszę odgapić, bo czegoś takiego mi potrzeba. Będę zaglądać i dopingować jeśli pozwolisz :D
Awatar użytkownika
Bogusia44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lis 2015, o 15:31

Post »

Witaj. Ja też dopiero zaczynam i na forum i w ogrodzie. Tak samo ja Ty zaczęłam od obsadzenia tujami. Jestem ciekawa ile się przyjmie bo sadziłam bardzo małe kupione okazyjnie sadzonki. Twoje przyjęły się wszystkie?W zasadzie pojęcia o ogrodnictwie nie mam żadnego więc będę uczyła się na własnych błędach. Będę do Ciebie zaglądała :wink: Pozdrawiam :wit
Gabo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

"Zazdraszczam tej ścieżki w trawie- chyba muszę odgapić, bo czegoś takiego mi potrzeba."
PatiLu
Ścieżki są dla mnie alternatywą do wykostkowanych ogrodów. Ja zdecydowanie wolę jak jest zielono. Użyliśmy kostki na niedużych m2 ;)
Zaglądaj-zapraszam.

"Twoje przyjęły się wszystkie?W zasadzie pojęcia o ogrodnictwie nie mam żadnego więc będę uczyła się na własnych błędach."
Bogusia,
Z tamtego roku moje tuje kolumnowe się wszystkie przyjęły-tegoroczny przyrost ok 20cm, tak samo jeden bok obsadzony został brabantami i również pięknie rosną- tegoroczny przyrost 30-50cm. Na wiosnę tego roku wsadziłam tuje brabanty (1 i 3 zdj) i przyrosły 10-15cm. Kupowałam tujki po ok 1m-1,5m a Ty? W przyszłym sezonie dam znać czw wszystkie przetrwają zimę...
Fajnie, że też zaczynasz, ja też wszystkiego uczę się sama i na błędach... będzie mi tu raźniej-zaglądaj ;:108
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=90401" onclick="window.open(this.href);return false;
Gabo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

"Twoje przyjęły się wszystkie?W zasadzie pojęcia o ogrodnictwie nie mam żadnego więc będę uczyła się na własnych błędach."

Bogusia,
Z tamtego roku moje tuje kolumnowe się wszystkie przyjęły-tegoroczny przyrost ok 20cm, tak samo jeden bok obsadzony został brabantami i również pięknie rosną- tegoroczny przyrost 30-50cm. Na wiosnę tego roku wsadziłam tuje brabanty (1 i 3 zdj) i przyrosły 10-15cm. Kupowałam tujki po ok 1m-1,5m a Ty? W przyszłym sezonie dam znać czw wszystkie przetrwają zimę...
Fajnie, że też zaczynasz, ja też wszystkiego uczę się sama i na błędach... będzie mi tu raźniej-zaglądaj ;:108
Awatar użytkownika
Bogusia44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek
Hej :wit Nie wiem czy dobrze wstawiłam zdjęcie bo robię to tu pierwszy raz. No ale "pierwsze koty za płoty".
Tujki kupiłam jak pisałam wcześniej okazyjnie od pewnej miłej pani z Ksawerowa.Sadzonki miały po ok. 30 cm, więc widzisz,że były naprawdę malutkie. Pani nie potrafiła mi powiedzieć jaki to rodzaj , a ja z oczywistych względów tym bardziej nie wiem.
Co do kostki w ogrodzie to też wolę mniej zabetonowane ( zakostkowane) ogrody.Raczej będę szła w kierunku ogrodu w stylu wiejskim(chyba).A Ty jakie masz plany?

-- 24 lis 2015, o 09:01 --

P.s. Lewy, górny róg zdjęcia to już działka sąsiada :wink:
Gabo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tujki małe ale jeżeli to brabant a na moje oko tak (nowicjuszki-fakt-mogę się mylić) to przyrost dobrze ukorzenienionej rośliny to do 50 cm więc szybko będziesz cieszyć oko :) ja pod swoje drzewka położyłam agrowlokninę i na nią dopiero korę. Podłoże w pierwszych latach wzrostu roślinek wydaje się, że odgrywa najważniejszą rolę :)
Plany na mój ogród najprościej mówiąc... różne...a to dlatego, że zakładanie ogrodu w moim przypadku to proces... i pomyślałam, że jak będę zaglądać na forum to mnie będzie inspirować... I dobrze trafiłam :) marzę pergoli o pnących róż nad wejściem do domu, żeby było naturalnie, schludnie, kształtnie i tak po mojemu-fachowo określić jeszcze nie umiem :oops: ale będę sukcesywnie dodawać zdjęcia - zobaczymy co z tego będzie :D

Bogusia a ta Twoja działeczka jest sezonowa? Dobry masz pomysł aby się troszkę odgrodzić a styl wiejski jest jak najbardziej ok, ja też dobrze czuję się w takim klimacie :) a myślałaś o tujach kolumnowych? Fajne rozwiązanie też na mniejszych powierzchniach... U mnie widać je na zdj.za białym domkiem :D
Awatar użytkownika
Bogusia44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak, to działka pracownicza. Jak na standardy ogródków działkowych jest chyba dosyć spora bo prawie 550m2. Jak na razie kompletnie niezagospodarowany teren. W przyszłym roku czeka nas dużo pracy ale już się cieszę i nie mogę doczekać się wiosny.
Och! Pergola z różami -śliczne. Też myślałam o różach ale nie wiem czy nie są zbyt wymagające. To całe przycinanie, okrywanie na zimę , szczepienie ( cokolwiek to znaczy :shock: ). No ,ale byle do wiosny. Może do tego czasu wyklarują się nam jakieś pomysły. :)
Gabo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Piękny maj 2016 ogród ruszył :wit
A jak u Was?
Pozdrawiam serdecznie

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:wit
Witaj wśród miłej braci forumowej. Dobrze, że pokazujesz zdjęcia od początku - będzie można podziwiać zmiany, jakie w nim zachodzą :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”