Podłoże z pieczarkarni

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
dzastek12
50p
50p
Od: 28 cze 2012, o 08:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże pieczarkowe pod warzywa

Post »

Asiu też właśnie się zastanawiam nad tymi chorobami i trochę się ich obawiam dlatego zrezygnowałam z tego podłoża na rzecz obornika.
Justyna
teodorek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2014, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiele lat dawałem podłoże popieczarkowe pod warzywa.Trzeba to robić z umiarem bo jest silnie zasolone ma bardzo dużo potasu i wapnia.Chorób nie ma żadnych - przed likwidacja uprawy jest odkażane temperaturą .
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

Mój tata nie odkaża temperaturą podłoża przed likwidacją i nie słyszałam, żeby ktokolwiek ze znajomych pieczarkarzy tak robił :shock: Temperaturą odkaża się puste hale przed nowym założeniem. Ja miałam podłoże z uprawy na której pod koniec były zielone pleśnie, daktylium i inne paskudztwa, a w ogródku wszystko rosło pięknie i żadne choróbska się nie przeniosły.
Dorota
teodorek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lut 2014, o 12:06

Post »

W takim razie w czasie likwidacji uprawy roznosi zarodniki tych chorób na inne hale .Na ile rzutów prowadzi uprawę ?
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

Nie roznosi, bo hale są przecież od siebie odizolowane. Dwa rzuty.
Dorota
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże z pieczarkarni

Post »

A mnie interesuje to, czy można kompost popieczarkoway stosować do róż. Właśnie zakupiłam to "Złoto", ale nie chcę przedobrzyć
Teraz jest maj, czy można obsypać tym nawozem ziemię pod różami i lekko ją przekopać?
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Wedle moich doświadczeń, podłoże po pieczarkach trzeba chyba traktować jako kompost a nie nawóz. Grzybnia wyciąga z niego wszystko co pieczarkom potrzebne. Wymienia się je przecież z powodu zubożenia w składniki odżywcze i mikroelementy. Zastosowałem i stwierdziłem, że głównym efektem było zapaskudzenie grządek grzybami (żeby chociaż były coś warte!).
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

A ja stosuje drugi rok ziemie i kostki po pieczarkach i jestem bardzo zadowolona. Pieczarki które mi wychodzą odkąd zrobiło się ciepło są całkiem przyzwoite jak ze sklepu. Róże tez obłożyłam i nic złego ich nie spotkało. Pomidory, ogórki, cukinia, tykwy i zresztą wszystkie rośliny rosną po tym bardzo ładnie tyle, ze trzeba pomieszać z podłożem z ogrodu bo lubi przesychać(torf).
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

Post »

A pod co najlepiej dać tą ziemie po pieczarkach,na pewno wszystkie warzywa jej nie lubią?Czy lepiej ją rozsypac po całym polu czy lepiej pod rozsadę?
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Dawno temu mój Ojciec już śp. woził takie podłoże z pieczarkarni samochodem ciężarowym.
Dużo, wręcz bardzo dużo trafiało go na grządki m. innymi z warzywami.

Pamiętam dwie rzeczy:
1/ wszystko rosło jak na drożdżach, a rzodkiewki to urosły to wielkości gigantów /b,duże i soczyste podobne do mniejszych buraków czerwonych/,
2/ ziemia stała się lekka i "puszysta" co spowodowało pojawienie się plagi nornic w drugim roku upraw.

pozdrawiam
Krystyna
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Moja działka była intensywnie nawieziona podłożem po pieczarkach przez poprzedniego właściciela, zwłaszcza szklarnia. Jedno co pamiętam to bardzo lekka, puszysta ziemia, która jak przeschła zbyt mocno, miała konsystencję popiołu i masa pieczarek wszędzie. Pieczarki rosły mi w kwiatach, warzywach, a w szklarni miałam pieczarkarnię ;:306 Tylko te pieczarki były brzydkie: brązowe i od razu się otwierały im kapelusze. Nie nadawały się do spożycia. Po 8 latach po pieczarkach nie ma śladu, a ziemię doprowadziłam do użyteczności dużą ilością kompostu i kilkoma tonami czarnej ziemi. :) Zaznaczę, że ziemia na mojej działce była raczej lekka i piaszczysta i to podłoże zdecydowanie pogorszyło jej i tak wątpliwą jakość.
Może jeśli podłoże jest cięższe to ma sens.
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

Post »

Ja dałem na jesień obornik i zaorałem,gdy dodam jeszcze ziemie z pieczarek na wiosnę to nie przesadzę z tym wszystkim na raz?
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Żeby być pewny to musisz zrobić analizę gleby na wiosnę. Koszt około 50zł.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Kilkanascie lat temu, a moze z 25 a moze wczesniej, moja siostra pytala o ziemie popierczarkowa w "Dzialkowcu". Odpowiedzieli, ze jest jak najbardziej przydatna w ogrodzie warzywnym, podali mnostwo szczegolow ale juz nie pamietam. Wtedy z takiej ziemi wyrastalo mnostwo pieczarek (bialych), koszyczkami zbieralismy. Teraz juz ich nie ma, podobno to podloze poddawane jest obrobce termicznej i to niszczy resztki grzybni. Wtedy dawalismy na zmiane co roku albo obornik bydlecy ( z PGR-u) albo podloze pieczarkowe. Tam byl wczesniej czysty piasek, pastwisko gminne, teraz jest piekna ciemna, pulchna ziemia. Trzeba jednak pamietac, ze stosowane sa opryski na muszki grzybiarki, czy w kazdym przypadku to tego nie wiem.
Sorry, nie mam na tym kompie polskich liter.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Witajcie.
Czy stosujecie ziemie z pieczarkarni pod pomidory?Myślę o podsypaniu pod każdy krzaczek do ziemi ogrodowej.
Przejrzałam wątek i już nie wiem .
Macie jakieś doświadczenia .Będę wdzięczna za opinie.
Pozdrawiam Małgosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”