Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
A tu znowu wesoło i kolorowo
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dzięki wszystkim! Na dworze buro i ponuro, wieje, jakby sie ze sznurka urwało, wiekszość roślin śpi, to każdy ruch w doniczce cieszy
Na kwiatek Pachyphytum nadal czekam, nie spieszy mu sie coś, natomiast ceropegia będzie miała drugi rzut! Zapowiada się 6 pąków, chyba, że sie jeszcze jakieś dodatkowe niespodzianki wyklują.
Hoja Matyldzia pdjęła wzrost z czego sie bardzo cieszę!
Za to - Beatko - juz wiem, że wyrzucę kolejne 4 odmianowe fiołki. Zostanie ostatni, ciekawe na jak długo. W ciągu ostatnich dwóch lat przewinęło mi sie ok 200 roślinek, około 50 odmian. Spektakularnych kwitnień nie zanotowałam, spektakularne porażki i owszem. Chyba mam w domu coś, co im szkodzi, a nie lubię chemizować sobie środowiska
Poddałam sie również, jeżeli chodzi o skrętniki, chociaż tu próbowałam tylko do 3 razy.
Taki off troszkę, za co przepraszam, ale z powyższego wynika chyba jasno, że nie ma to jak kaktusy!
Aczkolwiek jeden kurdupel astro mi już wypadł. On już latem wydał mi sie mocno podejrzany, więc nie zdziwiło mnie to zbyt bardzo, niemniej jednak troche sie boje, żeby mi się sytuacja z poprzedniego zimowania nie powtórzyła, kiedy to właśnie astra mi padały co i rusz.
Qrcze, ciepło na dworze, ciepło na zimowisku, a jeszcze tyle czasu do wiosny przed nami
Na kwiatek Pachyphytum nadal czekam, nie spieszy mu sie coś, natomiast ceropegia będzie miała drugi rzut! Zapowiada się 6 pąków, chyba, że sie jeszcze jakieś dodatkowe niespodzianki wyklują.
Hoja Matyldzia pdjęła wzrost z czego sie bardzo cieszę!
Za to - Beatko - juz wiem, że wyrzucę kolejne 4 odmianowe fiołki. Zostanie ostatni, ciekawe na jak długo. W ciągu ostatnich dwóch lat przewinęło mi sie ok 200 roślinek, około 50 odmian. Spektakularnych kwitnień nie zanotowałam, spektakularne porażki i owszem. Chyba mam w domu coś, co im szkodzi, a nie lubię chemizować sobie środowiska
Poddałam sie również, jeżeli chodzi o skrętniki, chociaż tu próbowałam tylko do 3 razy.
Taki off troszkę, za co przepraszam, ale z powyższego wynika chyba jasno, że nie ma to jak kaktusy!
Aczkolwiek jeden kurdupel astro mi już wypadł. On już latem wydał mi sie mocno podejrzany, więc nie zdziwiło mnie to zbyt bardzo, niemniej jednak troche sie boje, żeby mi się sytuacja z poprzedniego zimowania nie powtórzyła, kiedy to właśnie astra mi padały co i rusz.
Qrcze, ciepło na dworze, ciepło na zimowisku, a jeszcze tyle czasu do wiosny przed nami
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucy trzymaj się kochana, kaktus górą stoi, a wiosna przyjdzie nim się obejrzymy i znów... kolory się pokażą
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- a jeszcze tak niedawno cieszyliśmy się początkiem sezonu ... jak szybko przeminął. Nawet się dobrze nie obejrzysz, a już będziesz wynosić swoich podopiecznych na świeże powietrze i na słoneczne kąpiele./ ... / a jeszcze tyle czasu do wiosny przed nami
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Astraki to ogólnie są trudne u mnie rosną bo rosną..... i raczej się nie nastawiam ze dorosną choć trochę urosły. Jakoś lobivie są bardziej pancerne
- onectica
Jeszcze tylko grudzień, styczeń i luty i juz wiosna
Tymczasem pada mi podkładka spod czerwonego bezchlorofilowego gymno - blednie, żółknie w szybkim tempie i długo już chyba nie pociągnie, coś się da zrobić z czymś takim?
Tymczasem pada mi podkładka spod czerwonego bezchlorofilowego gymno - blednie, żółknie w szybkim tempie i długo już chyba nie pociągnie, coś się da zrobić z czymś takim?
To chyba norma dla tych podkładek, one nie wytrzymują długo. Możesz tylko przeszczepić na inną, ale w zimie?
Basia
Basia
- onectica
Poprzednią zimę zniósł doskonale, końcem lata pąka sporego wyprodukował, a teraz taki klops!
Mam jedną zapasową podkładkę, została mi po czymś tam, ale teraz chyba małe szanse, że cokolwiek sie uda. Zresztą - nie mam bladego pojęcia, jak sie szczepi takie bezchlorofilowe cudactwa. Tak samo, jak normalne?
Mam jedną zapasową podkładkę, została mi po czymś tam, ale teraz chyba małe szanse, że cokolwiek sie uda. Zresztą - nie mam bladego pojęcia, jak sie szczepi takie bezchlorofilowe cudactwa. Tak samo, jak normalne?
Prawdopodobnie był zaszczepiony na nietrwałej podkładce . Może tu coś znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=34055
- onectica
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ciesz się Lucy, że ceropegia żyje. Moja zmarniała, a była taka piękna...
Wspaniałe to pachyphytum.
Wspaniałe to pachyphytum.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Dokładnie... moja ampliata też padła, a sandersonii kwitnie teraz już po jednym kwiatku...jeden bo jeden ale zawsze jest
Piękne ma kwiatki pachyphytum, delikatne dzwoneczki
Piękne ma kwiatki pachyphytum, delikatne dzwoneczki
A ja już tak nabrałam ochoty na te ceropegie Bardzo trudno utrzymać je przy życiu?
Basia
Basia