Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

Ałła mieszkając w mieście też tak używałaś ziół oczywiście kupionych czy teraz dopiero.
Podziwiam Twoją umiejętność w rozpoznawaniu i stosowaniu jako przypraw.
A dziki szczypior to jeszcze masz na łąkach?
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Misiu ale zaskoczyłaś mnie tym pytaniem o ziołach :roll: teraz siedzę i myślę, jak to ze mną wcześniej było :;230 Już wiem! Używałam ziół (kupionych mieszanek raczej) ale dużo - dużo mniej. Teraz faktycznie, wiocha otworzyła/umożliwiła mi ogrom tego bogactwa ... no i internet dołożył swoje 5 groszy :;230

Dziki szczypior rośnie, jak najbardziej! Tylko trzeba robić wyścigi z sarnami/jeleniami i kozami :D kto pierwszy, ten lepszy! Uwielbiam jak kwitnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

O jakie ładne zdjęcie a ja nie widziałam u nas na łąkach, no teraz nie chodzę a może nie dojrzałam he, he.
Byłam fanką ziół miałam nawet z tego powody pewne kłopoty zawodowe ale to dawno, potem poszły w kąt.
Od kilku lat znowu z nimi jestem za pan brat jak wróciłam na łono natury, :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Przepraszam Alu za wepchnięcie się do Twojego wątku, ale nie przyszło mi na myśl lepsze miejsce niż ten zakątek aby podzielić się z Wami tym linkiem dotyczącym próby wprowadzenia ustawy o możliwości sprzedaży zdrowej żywności w gospodarstwach itp : http://grzybypl.blogspot.com/2015/11/ka ... mment-form .
Mam nadzieję że nie wygonicie mnie stąd brzozowymi miotłami :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Ginka, to super pomysł, najwyższy czas żeby i u nas było normalnie w tym względzie, tak jak w innych krajach ;:333 ;:333

Alu, bezczelnie kopiuję sobie Twoje przepisy, wiosną na pewno nie zabraknie podagrycznika i innych ciekawostek w mojej kuchni.
A co do szczypiorku, to kupiłam parę lat temu w sklepie wysyłkowym sadzonkę pod nazwą: Allium schoenoprasum - czosnek szczypiorek http://www.e-katalogroslin.pl/plants/38 ... oenoprasum , po trzech latach mam go wszędzie pełno, w zasadzie powinnam go traktować już jak chwast, ale jest taki piękny jak kwitnie i do tego zawsze pod ręką by zerwać do kuchni, że pozwalam mu zarastać połacie ogrodu, i tak się zastanawiam czy to czasem nie jest to właśnie ten dziki szczypiorek :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu Iwonko w ubiegłym roku w Kołobrzegu na trawnikach rosły różne ciekawe dla mnie rośliny, które oczywiście przywiozłam do B. i m.in rósł szczypiorek z takimi drobniutkimi listeczkami. Wykopałam wsadziłam, ale go nie widzę więc chyba czuł się u mnie niedobrze :wink: To pewnie był dziki szczypiorek :wink:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Marysiu, jeśli tylko chcesz to mi napisz :D http://images53.fotosik.pl/783/230be858c8b2110e.jpg
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko to wrócimy na wiosnę do szczypiorku :D dziękuję ;:180 może to wina gleby? bo czosnek niedźwiedzi u Ciebie dziko rośnie, a u mnie najlepiej przy skalniaku gdzie mam rozluźnioną glebę :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu no nie wiem jak to będzie, bo jak Ci przyjadą z Sanepidu badać warunki, albo wójt każe płacić podatek? Moja koleżanka wynajmuje komuś pomieszczenie to zgłosiła to do gminy i płaci podatek do US i do gminy ;:oj Przelicz czy Ci się to kalkuluje, ile sprzedaż tym co będą przejazdem. Tak masz stałych klientów i towar schodzi na świeżo.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Marysiu może i masz racje, jest dobrze tak jak jest. Mogę tylko zaszkodzić sobie. Ech.. a już myślałam, że na audiencje do wójta się wybiorę :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu wybierzesz się jak wszystko będzie jasne, a na razie lepiej nie wychodzić przed orkiestrę :;230
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Tutaj podaję link do wywiadu przez który znalazłam ten link z petycją, także dziewczęta zachęcam do podpisu :D (wklejam tak jakby ktoś chciał posłuchać pani Jadwigi, mówi również właśnie o tym nieszczęsnym sanepidzie :wink: ) : https://www.youtube.com/watch?v=ZgSFxoAvq9k
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Romaszko zeszyt nie schodzi mi z kolan przy czytaniu twojego wątku :D Nie wiem,na ile skorzystam z tego,ale chłonę wszystko,co od ciebie płynie.Jak ty to wszystko ogarniasz? Nie myślę teraz o pracy w gospodarstwie,chociaż też,ale ta wiedza rozległa na każdy temat,no podziwiam bardzo.Szkoda,że mieszkasz tak daleko,załatwiłabym ci u męża naukę kastracji ;:306 Też nie honor mu było wołać i płacić za tak prostą czynność.Wiem na czym to polega,bo asystowałam i nie raz dostałam po oczach wodą z tych, no,jajek ;:202
Ten czosnek to siedmiolatka ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”