Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
Jak przekwitnie uszczyknij np. dwuczłonową pęd i wsadź do ziemi dla kaktusów wymieszanej pół na pół z żwirkiem i lekko podlej.mamateo pisze:A powiedzcie, jak się grudnik "mnoży" tzn. czy wystarczy oberwać gałązkę i do ziemi? Bez ukorzeniania w wodzie itp... I kiedy to można zrobić? Roślina, z której chcę uzyskać gałązkę obecnie kwitnie...
przemo w +4 stopniach Celcjusza listko-łodygi zrobią sie lekko ciemniejsze i zaczna mieknąć, ja uprawiam cały czas w ciepłym, na jesień daję do pokoju, gdzie obniżam temp.
na grzejniku i jest wtedy ok. +14-+15 stopni Celcjusza, potem prznoszę do cieplutkiego pokoju i podlewam tak, że ziemia cały czas mokra, a jak kwitnie(ma w grudniu i styczniu non stop kwiaty, czasami aż do lutego, po 12, a nawet 40 kwiatów..., ma już 25 lat, jest bardzo okazały....a i zawsze zraszam wodą destylowana, w lecie daję go na jabłoń....
na grzejniku i jest wtedy ok. +14-+15 stopni Celcjusza, potem prznoszę do cieplutkiego pokoju i podlewam tak, że ziemia cały czas mokra, a jak kwitnie(ma w grudniu i styczniu non stop kwiaty, czasami aż do lutego, po 12, a nawet 40 kwiatów..., ma już 25 lat, jest bardzo okazały....a i zawsze zraszam wodą destylowana, w lecie daję go na jabłoń....
"Warto żyć, warto śnić, warto kochać..."
...kwiaty
...kwiaty
- sleepywink
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ponoć uprawa grudnika jest bardzo łatwa
Witam,
Nie wiem, czy w dobrym miejscu piszę, jak nie to przepraszam. Mama dała mi grudnika, bo zaczął jej padać. Listeczki ma wiotkie, matowe, w ogóle nie kwitnie. I ma jakieś dziwne wysuszone plamy. Poradzcie mi proszę co mam z nim zrobić, żeby kwiatek mi nie padł bo szkoda. Zrobiłam sadzonki i ładnie mi się przyjęły, ale starego i tak szkoda. Postaram się wysłać zdjęcia, ale nie wiem, czy mi wyjdzie.
A moje szczepki wyglądają tak:
Przepraszam od razu za nieprofesjonalne ujęcia i dziekuje za radę.
Nie wiem, czy w dobrym miejscu piszę, jak nie to przepraszam. Mama dała mi grudnika, bo zaczął jej padać. Listeczki ma wiotkie, matowe, w ogóle nie kwitnie. I ma jakieś dziwne wysuszone plamy. Poradzcie mi proszę co mam z nim zrobić, żeby kwiatek mi nie padł bo szkoda. Zrobiłam sadzonki i ładnie mi się przyjęły, ale starego i tak szkoda. Postaram się wysłać zdjęcia, ale nie wiem, czy mi wyjdzie.
A moje szczepki wyglądają tak:
Przepraszam od razu za nieprofesjonalne ujęcia i dziekuje za radę.
Justyna
Re: Kaktus Bożonarodzeniowy marnieje ;/
Ja tylko trochę podsuszam w lipcu i nic poza tym.
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera
Wczoraj kupiłam jednego żółtego i był cały przelany aż mech sie utworzył , jak wyjełam z worka człony wieksze poodpadały , wsadzić te człony teraz do ziemi czy niech troche sie podsusza na parapecie..
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
ładnie obsypane kolorowymi kwiatami .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mój nie chce kwitnąć, myślicie że mogę go teraz jeszcze postawić przy drzwiach balkonowych- tam jest chłodniej. Ma to sens czy mu się pomiesza
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo.