Witam
... a skąd taka opinia ???
Wszystko na temat diod LED i sposobów doświetlania wie zapewne balti111 ale on szczegółów pewnie nie zdradzi.
.. strone wcześniej zacząłem pisać na ten temat ale ponieważ nie było zainteresowania tematem to nie śpieszę się bo i dużo aktualnie pracy

, ale jeżeli jest potrzeba to spoko ....
Jeśli chodzi o tanie lampy lub same chipy LED to raczej tylko z Państwa Środka trzeba ściągać ale to jest jak jazda bez trzymanki, nigdy nie ma pewności czy się dostanie to co się zamówiło i zapłaciło, i raczej wydajność diodek które tam są oferowane w stosunkowo niskiej cenie jest na niskim poziomie.
Krótko mówiąc kupić można lampę tanio ale będzie pobierała dużo prądu a efekt dość mizerny, aby osiągnąć pożądany efekt trzeba kupować urządzenie przynajmniej o połowę większej mocy aby strumień energii PAR był podobny jak z wyrobów najwyższej jakości.
Czyli niewiele - jeśli w ogóle - zaoszczędzimy na zakupie lampy to później przepłacimy za prąd.
Firm które produkują najlepsze chipy LED dla roślin jest 4 :
Nichia - prawie niedostępna w polsce i Europie w ilościach detalicznych
Philips - nie sprzedaje swoich chipów LED w detalu, oprócz małych wyjątków
Cree - dostępne np w firmie Maritex w Gdyni - ale nie ma wszystkich na magazynie które są potrzebne.
Osram - OS -- aktualnie najlepsze i najwydajniejsze chipy LED dla oświetlenia fotosyntetycznie czynnego .
-- obecnie nawet najnowsze lampy firmy Philips "Top Lighting" 200W są produkowane na
-- chipach firmy Osram Oslon SSL 120 stopni
Ponieważ w chwili obecnej prawie wszystkie moje konstrukcje są robione na Osramie to jeśli zajdzie taka potrzeba mogę udostępnić potrzebne diodki, ale uprzedzam nie są najtańsze .
Inaczej mówiąc odpowiem na pytanie kolegi -malgo_up-
Lepiej samemu je składać, czy kupować gotowe komplety?
Właściwie bez sensu jest konstruowanie lampy LED z najwyższej jakościowo półki - chyba że dla własnej satysfakcji - bo koszt części elektronicznych wysokiej jakości,zakupionych w cenach detalicznych - radiatora, zasilacza, optyki , mocowania i jeszcze kilku rzeczy może przekroczyć cenę gotowej lampy, a ile pracy trzeba włożyć ?
I jak pisałem w poprzednim poście , bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego osiągnięty efekt może się znacznie różnić od założonego
Część reklamowa posta zostaje usunięta/zapraszam do naszego regulaminu/KaRo
Pozdrawiam