Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

:wit
Dziękujemy za buziaki i życzenia ale niestety, młodszy berbeć znów choruje. Jutro, zaraz po pracy pędzę po niego i wracam na wizytę do pediatry. Oj, czasem już sił brakuje ale i tak miałam 3 tygodnie bez hektolitrów syropów.
Jak zauważyłaś, w "Tymczasowym" przygotowania do sezonu idą pełną parą i nawet Wituś już sezon otwarł.
Znów zrobiło się pomidorowo- kolorowo ;:215
Piszesz, że Wrotycz na naszej glinie nie chce rosnąć? Może dlatego mój tak chorował? Chyba znajdę mu inną miejscówkę i więcej kompostu dodam dla polepszenia struktury. Nie dość, że pożyteczna roślinka, to jeszcze pięknie wygląda w bukietach i na rabatach.
Skoro Twój jest "Kalwaryjski" to mój "Petrażycki" bo przy takiej ulicy rósł, zanim trafił do mnie ;:306

;:168
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,ja też wolę harować w ogrodzie jak w domu,w domu to tylko syzyfowa praca i nic z niej nie zakwitnie ;:306 ,chciałam zapytać po ile płaciłaś tłuszczyk gęsi ,bo przywieźli do nas i jest po 19 zł/kg,pewnie w Makro tańszy,nie wiem bo nie byłam ostatnio,bo zawsze kupuję troszkę więcej ,siedzi w zamrażarce i sobie topię systematycznie jak zjadamy,dzisiaj wycinałam moją wrotycz,ale już nie kwitła,pozdrawiam i buziaczki ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, Marysiu!
Już dłuższy czas się czaję z zamiarem wpisania się u Ciebie, ale w wysiewie drzew owocowych z pestek, jak również w tematyce gęsiego smalcu cieniutki ze mnie Bolek ;:218.
Zatem wyrażę tylko uznanie dla Twojej grudniowej ogrodowej pracowitości. W moim ogrodzie nic już mi się nie chce robić. Wczoraj z Lisicą nawiedziłyśmy kaszubski ogród. Ile taczek liści i badyli zostało uprzątniętych i wywiezionych - nie zliczę. Ale pracowało się przyjemnie w towarzystwie miauczącego Rosołka ;:306.

Serdeczności i buziaki - Jagi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w mglisty dzień!
Mimo niesprzyjających warunków spacer po ogrodzie za mną...lubię przemierzać ogród o świcie, sprawdzać co zostało zrobione a co jeszcze zostało do zrobienia :D

Małgosiu bywam w Tymczasowym i śledzę Wasze poczynania, niestety w sprawie pomidorów nie mam wiele do powiedzenia i pewnie nie będę miała, bo jestem raczej konsumentem, niż hodowcą ;:306 Jednak powiem, że przyjemnie się czyta o Waszej pasji :D
Przykro, że maluszek choruje ;:4 muszę Ci posłać nasiona prawoślazu i możesz sobie sama przygotować syropek dla berbecia, a na wiosnę koniecznie wybierz się na pączki sosny, a reszta na pw ;:196
Często obserwowałam łany wrotyczu rosnącego gdzieś na trasie, a u mnie czasem w sezonie gdzieś się pojawił a na drugi rok już nie.

Martusiu dobrze powiedziane ;:333
Tłuszczyk w makro o 3 zł tańszy ;:131 Ja wszystko stopiłam (2) w w słoiczkach trzymam w lodówce i w okolicy świąt pewnie sporą część zużyję. U mnie i wrotycz i krwawnik wiązówkowaty mają młode odrosty i jakoś żal je wycinać. To dzisiaj też spędzimy czas w ogrodzie, bo na razie nie pada, a ciepło i bezwietrznie. Dobrego dnia owocnie spędzonego i buziaczki dla Ciebie ;:196

Jagi :!:
Doskonale Cię rozumiem ja też albo rzadko albo nijak się odzywam w wątkach, w których nic nie mam do powiedzenia :wink: a odezwać się chcę bo osobę lubię :D A o wrotyczu też nic nie masz do powiedzenia ;:306 bo o różach i kotach u mnie mało ;:222
Zazdroszczę Wam spotkań i to takich bliskich, bo nic tak nie jednoczy jak wspólna praca i to jeszcze zakończona kawą czy herbatą z mruczącym kotem na kolanach.
Ściskam serdecznie Obrazek

Wszystkim dziękuję za odwiedziny i życzę miłego dnia ;:4
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Fajnie , że zaglądasz do Tymczasowego , widzisz jak powoli zaczynamy tęsknić do siania i pikowania :D

Twój wrotycz bardzo ładny , wizualnie . Powiedz czy z niego można robić mikstury do walki np. z pędrakami , nicieniami i innymi . Pytam ponieważ wrotycz u mnie nie rośnie na działce , ale jest po drodze miejsce gdzie występuje w dużej ilości . Jesienią nazbierałam trochę kwitnącego , zrobiłam bukieciki i wysuszyłam . Nazbierałam , bo czytałam , że moża z niego robić odwary i nimi zwalczać mszyce czy inne szkodniki . Jeszcze go nie użwałam , ale mam i w razie czego mogę działać .

Marysiu pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego dnia .Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Ja kiedyś bardziej lubiłam sprzątanie w domku.a teraz tez wolałabym pogrzebać i popracować w ogrodzie.
Ale wyjścia nie ma. Trzeba zrobić i dom, bo sam się nie zrobi :roll:
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko na podstawie internetu mam zapisany taki tekst :D

Wrotycz pospolity[edytuj]

Wrotycz pospolity
Zbiór: w lipcu-wrześniu zielone części roślin w czasie pełnego kwitnienia.

Gnojówka nierozcieńczona: mrówki, pędraki stosowanie: podlewać mrowiska i glebę w czasie pojawu
Gnojówka 1:15: mszyce opryskiwać rośliny w czasie pojawu
Wywar 1:5 (500 g świeżego lub 75 g suchego ziela na 10 l wody na 24 h, gotować 20 minut) : pchełki, mączlik szklarniowy, opuchlak truskawkowy, kwieciaki, roztocz truskawkowy, mrówki, mączniak prawdziwy , stosowanie opryskiwać rośliny i glebę zapobiegawczo i przy porażeniu
Napar 1:2 (300 g świeżego lub 30 g suszu na 10 l wody): połyśnica marchwianka, wgryzka szczypiorka, wciornastki, mszyce (wraz ze skrzypem), pachówka strąkóweczka (wraz z pokrzywą), stosowanie: opryskiwać rośliny na krótko przed terminem lotu
Wyciąg 1:2 (proporcje jak dla naparu) śmietka cebulanka, wgryzka szczypiorka, mszyce, gąsienice namiotnikowate, bawełnice, gąsienice bielinków, owocówki, rdze' stosowanie: opryskiwać rośliny i glebę zapobiegawczo i przy porażeniu

Jeszcze musimy trochę poczekać aż puścimy wodze fantazji i zaczniemy zapełniać swoje parapety i szklarenki domowe. Oj przydałaby się wygrana w lotto i szklarnia ogrzewana z prawdziwego zdarzenia, ale jak znam życie apetyt rośnie i ciągle marzylibyśmy o czymś więcej i lepiej ;:306

Beatko miłego dnia, bo słońce to dzisiaj tylko w nas Obrazek

Aniu masz rację i dlatego do sprzątania się zbieramy a do ogrodu lecimy na skrzydłach ;:306
Ideałem byłoby mieć kogoś kto by to za nas zrobił, ale wtedy część pieniędzy przeznaczonych na przyjemności trzeba byłoby przeznaczyć na sprzątanie ;:222
Masz te nasionka werbeny? Ściskam Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

;:196 To za wrotycz.
Mam tego pełno na łące. A mrówek w ogrodzie. Przepis więc się bardzo przyda.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Dziękuję Ci za tekst o wrotyczu . Skorzystam z Twojej pracy i go sobię skopiuję , mogę ? :D
Z tego co czytam to zebrałam go w idealnym terminie . :heja
Marysiu , czy Ty już go kiedyś stosowałaś do zwalczania tych ogrodowych szkodników ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko koniecznie wypróbuj i napisz jak działa :D

Beatko nie bo nie mam w dostatecznej ilości, ale gnojówki przeróżne stosuję i jak mi się mój wrotycz rozrośnie to i tą będę stosować na pewno ;:215

Teraz już zmykam w codzienność :wit
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ja mam upatrzoną polanę z wrotyczem, do tej pory latałam i zbierałam , ale już mam miejsce przygotowane i zaproszę do ogrodu. Co pod ręką , to pod ręką. Poza tym jak zaorają któregoś dnia polanę to po wrotyczu wspomnienie zostanie.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja u siebie nie mogłam nigdzie znaleźć tego wrotyczu, obeszłam okoliczne pola i łąki i nic. Coś mi mignęło na jesieni koło mojego domu, ale czekam do wiosny, żeby sprawdzić. Jeśli dobrze trafiłam to przeniosę do ogrodu, bo przy drodze to nie bardzo.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Asiu, odezwij się na PV latem to ukopię i Ci podeślę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”