Truskawki - cz.4
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - cz.4
Miałam nie tykać tematu ale jak widzę uprawę Ludwika to mnie serce pobolewa. Moje truskawki tak zarosły zielskiem, głównie gwiazdnicą i chyba maczkami że samych krzaków truskawek tam zbytnio nie widać. Pielić teraz? Ziele wychodzi ładnie bo ziemia mokra ale trochę dygam żeby korzeni truskawkom nie naruszyć.
Pozdrawiam Jola
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak temat ożywa ,to ja też przypomnę moje pytanie odnośnie tego bluszczyka. Co z nim zrobić? Może wymarznie?cewe pisze:Do truskawek wlazł bluszczyk kurdybanek.Nie da się go wyrwać ,bo rozwalam całą słomę ,a i tak potem nie idzie tego rozdzielić. Jak sie tego pozbyć lub może pozostawić?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Gdyby nie było agrowłókniny, to bym truskawek nie sadził, a przynajmniej aż tyle.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
ekopom
Następny sposób który daje do myślenia .Ciekawi mnie czy tak wysokie redliny masz uformowane z samej ziemi.Na mojej lekkiej ziemi to raczej nierealne. Mi to wygląda jak poukładane rzędy z kostek słomy.
ekopom -może mógłbyś uchylić rąbka agrowłókniny i pokarzesz co się tam kryje pod nią .
Następny sposób który daje do myślenia .Ciekawi mnie czy tak wysokie redliny masz uformowane z samej ziemi.Na mojej lekkiej ziemi to raczej nierealne. Mi to wygląda jak poukładane rzędy z kostek słomy.
ekopom -może mógłbyś uchylić rąbka agrowłókniny i pokarzesz co się tam kryje pod nią .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Zwykła ziemia V klasy, ale dosyć mocno nawożona obornikiem. Jeśli będzie dość wilgotna, to nie będzie się osypywać. Zdjęcie w trakcie sadzenia zrobione telefonem.
pozdrawiam Ludwik
ekopom - Dziękuję, pokazałeś więcej niż mi się marzyło . Szczerze powiem ,że mnie zaskoczyłeś takim widokiem. Tym bardziej ,że ziemia V klasy -powiadasz .Od kiedy jestem na tym forum to co rusz doznaję olśnienia .Następna wiekopomna chwila .
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Ludwik jakie odmiany sadzisz ?
Cewe jak możesz to piel teraz .Na wiosnę będziesz miał mniej roboty .Bluszczyk nie zmarznie ,to takie zioło zdrowe ,ale nie do zabicia przez niskie temperatury.
Przy takiej aurze chwast rośnie jak szalony .Dzisiaj u mnie kwitły mniszki i rumian
Więc jeżeli się da pielcie .Korzeniom truskawek nic się nie stanie .Są wytrzymałe.
Dwa tygodnie temu posadziłam dwa h truskawek i dzisiaj rosną jak szalone .
Cewe jak możesz to piel teraz .Na wiosnę będziesz miał mniej roboty .Bluszczyk nie zmarznie ,to takie zioło zdrowe ,ale nie do zabicia przez niskie temperatury.
Przy takiej aurze chwast rośnie jak szalony .Dzisiaj u mnie kwitły mniszki i rumian
Więc jeżeli się da pielcie .Korzeniom truskawek nic się nie stanie .Są wytrzymałe.
Dwa tygodnie temu posadziłam dwa h truskawek i dzisiaj rosną jak szalone .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Odpowiedź; to tylko skopiuję post z 10 października:ida74 pisze:Ludwik jakie odmiany sadzisz ?
ekopom pisze:Dzisiaj posadziłem po 200szt dwie odmiany truskawek:Florence i Grandarosa. Powinny w przyszłym roku zaowocować, bo rozsady są nieźle rozkrzewione. Jeszcze czeka mnie położenie czarnej agrowłókniny i być może białej do ochrony przed mrozem.
pozdrawiam Ludwik
ekopom- zastanawiam się jeszcze,czemu służą te rurki ,widoczne na ostatnim zdjęciu ? Najpierw pomyślałam,że to instalacja nawadniająca. A teraz,że może to tylko znaczniki ,żeby się łatwiej sadziło w linii prostej? Nie widać dobrze , co to jest ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Są to linie kroplujące, rozkładam najpierw i nawet końcówki zakopuję, żeby były naciągnięte i wzdłuż nich sadzę truskawki. Można nimi nawadniać, oraz dozować. Ja nimi podam Trianum na wiosnę, w ten sposób ochronię przez grzybami glebowymi, a także ten środek powoduje w bardziej przyswajalne składniki pokarmowe. Też planuję w czasie wegetacji na wiosnę zastosować Polyversum i nic poza tym żadnej chemii. Trochę popełniłem błąd decydując się sadzić, tam gdzie rosły dwa lata temu pomidory.
pozdrawiam Ludwik
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Florence znam ,a o Grandarosie muszę poczytać
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Kupiłem włókninę szarą o szer. 0,4 m.Wygląda na mocną.Sprawdzę czy zabezpiecza przed chwastami.
Gramatura 40. Nie spowoduje oparzeń owoców.Jest stosunkowo tania.
Pozdrawiam. Stanisław.
Gramatura 40. Nie spowoduje oparzeń owoców.Jest stosunkowo tania.
Pozdrawiam. Stanisław.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Jaką cenę zapłaciłeś, mam tu np. dwa razy szerszą i grubszą, to Twoja powinna kosztować poniżej 0,40 zł/1m.
Agrowłóknina Agro GF brązowa UV P-50 0,8mx1mb Cena:
0,87 zł
pozdrawiam Ludwik