Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Śliczne są te bukieciki ciemierników w pączkach.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu :wit

Ciemierniki - zimowe kwiaty . Tak nazywa je moja mamusia :D
Moi rodzice choć w podeszłym wieku nadal mają działkę na ,, RODOS ,,. Jest to co prawda kilka kilometrów od miasta , ale mają samochód i z dojazdami jakoś sobie radzą .
Ja ciemierników u siebie nie mam , może kiedyś od nich kilka przesadzę , ale trzebaby stworzyć im nowe rabaty na działce . A to nie jest proste , jakoś miejsca na nie nie widzę , a do warzynika nie chcę wsadzać .
Pogoda u mnie trochę dokuczliwa , wieje wiatr , pada deszcz , tak póżnojesiennie :D
W planach na dzisiaj mam podlewanie szklarni . Okienka w niej mam pootwierane i ziemia szybko wysycha . Nie chcę dopuścić do całkowitego jej przeschnięcia .

Marysiu , pozdrawiam Cię niedzielnie Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam niedzielnie! :wit

Dario u Grażynki w Irlandii spadł śnieg ;:oj dzisiaj ma chlapę ale jednak!
Nigdy nie lubiłam ogromnych domów towarowych, zawsze mnie przytłaczały, pewnie Ci co się otaczają przyrodą tak mają. :D Chociaż pamiętam jak wysiadłam w Alpach z autobusu nad ranem tez się czułam nie teges :;230

Bea żeby tylko nie dostały po nich większym mrozem, żeby jednak przykrył je śnieg :D

Beatko nie wiedziałam, że miłość do ogrodu masz w genach, bo albo nie doczytałam, albo nie pisałaś o tym u Gosi. Pozdrów serdecznie rodziców ;:4 Ciemierniki nie muszą mieć specjalnych warunków, mogą rosnąć wśród drzew, a masz drzewa u siebie, albo nawet na małym skrawku ziemi przy domu, a jaka radość od jesieni (żywozielone liście) do wiosny kiedy to rozweselają swoimi długo świeżymi kwiatuszkami. U mnie identyczna pogoda, jeden z takich dni w które nie chcę się wychodzić rano brrr! U mnie deszcz pada to pewnie znowu beczka dostanie porcję wody którą też będę musiała wylać do tunelu, bo jak przyjdzie mróz to beczka musi być pusta :shock:
Miłej niedzieli Beatko ;:196

Wszystkim gościom życzę pięknej niedzieli!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, a usuwasz liście ciemiernikom? Masz śliczne okazy ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu kiedy? Teraz są liście, które wyrosły latem i zostawiam, potem są kwiaty i w miarę usychają te liście. Jak zaczynają pojawiać się te powiosenne obrywam te uschnięte. Roślina stale ma jakieś liście. Moje kępy są stare, ale dzieliłam je kilka razy i to robiąc po 4-5 dużych sadzonek. Robienie małych sadzonek nie ma sensu, bo padają. W przyszłym roku zostawię je w spokoju .
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, czytałam niedawno w necie o obcinaniu liści ciemiernikom. Żeby ułatwić wzrost pojawiającym się kwiatom. Mam zaledwie dwa liche krzaczki, więc nie podejmuję się cięcia, bo nie znam się absolutnie. Ciekawe co moim się u mnie nie podoba, że licho rosną :evil:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Ja mam z ciemiernikami doświadczenia dziwne ;:218.
Tzw. cuchnący (choć wcale nie cuchnie) trochę porośnie i zanika, ale za to wysiewa się w tysiącach egzemplarzy ;:oj. Korsykański nie miał szans, skosił go silniejszy mróz, bo przecież Polska to nie Korsyka... ;:224.
Mieszańce orientalne, te różowe, bordowe, nakrapiane rosną dość dobrze.
Natomiast Helleborus niger to kompletna porażka. Ile już było prób i miejsc, w które był sadzony... i zawsze klapa :evil:.
Pozdrawiam bardzo ciepło, bo pogoda wisielcza :evil: Wieje i siecze ukośnym deszczem ze śniegiem.

;:196 - Jagi
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu

Pozwolę sobie wstawić zdjęcie aktualnej pogdy u mnie . Zdjęcie miało być kolorowe , ale kolory za oknem widoki czarnobiałe to i na zdjęciu takie . Do tego wieje wiatr . Z podlewana szklarni raczej nic nie będzie .
Rodziców pozdrowię , dziękuję ;:180

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu ależ cudne Twoje ciemierniki, dawno nie byłam na działce i nie wiem jak wyglądają Twoje u mnie ;:145
Miłej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu a może gleba kwaśna one lubią zasadową i niektórzy sypią pokruszone skorupki z jaj. U mnie skorupki z jaj dostają kury. Moje ciemierniki rosną w cieniu, bo w naturze widzę że rosną w lasach i tak jak opowiadają Anglicy kwitną wtedy jak jest trochę światła, czyli drzewa nie mają jeszcze liści. :D

Witaj Jagódko!
Te ciemierniki które pokazuję są spośród dzikorosnących oczywiście nie u nas i może dlatego są bezproblemowe. Cuchnącemu niezbyt ładnie pachną kwiaty (musiałam obwąchać ;:306 ). Korsykańskiego mam dwa lata (zimy dwie wiemy jakie) i niestety okrywam go, a Ty nie lubisz ogacania ;:306 Ciemiernika Helleborus niger miałam chęć nabyć ale pewnie się wstrzymam skoro takie masz doświadczenia. Często sprzedają je w marketach, a podobał mi się przez swoją śnieżno białą ...biel :;230 , bo biel moich jest jakby pierwotnie zazieleniona a potem zażółcona ;:224
Do tej pory życzę każdemu takiej pogody jak u mnie, ale dzisiaj strach iść przez ogród, bo drzewa huczą ;:oj
Życzę więc ciepła domowego ogniska ;:196

Beatko nic tylko rozpalić kominek czy w piecu Twoim i z kubkiem gorącej herbaty patrzeć przez okno :D
My pojechaliśmy coś kupić do K. (zapomniałam wątróbki do pasztetu ;:124 ) oczywiście nie skończyło się na tym ;:131 Temperatura koło 6-7 st ale ten wiatr i prewalające się chmury na pewno też przyniosą śnieg ;:oj
A szklarnia? jak sypnie więcej to zgarnij śnieg pod szklarnię i wrzuć do środka...ja tak robię ;:215

Julciu Twoje też mają szansę być takie tylko sypnij im coś na odkwaszenie, ja ich nie nawożę niczym jedynie dzielę ;:306 i wychwalam pod niebiosa, fotografuję z każdej strony ;:138
Spokojnej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, a u Dorotki 71 która to Ona ,na jej zdjęciu ? na przyjęciu ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu

To wrzucanie śnegu do szklarni to bardzo dobry pomysł . ;:333
Napadało tyle śniegu , że już bym go mogła realizować , ale mi się nie chce .Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu, moje doświadczenia z ciemiernikami też pokazują ze skorupki od jajek świetnie wspomagają te rośliny.
Piszesz że z beczki musisz wodę wylewać. Musisz się napracować. eM kupił w LM kraniki specjalne do zbiorników na deszczówkę. Są tanie i bardzo praktyczne. Na zimę odkręcam kran, podpinam wąż i woda schodzi z beczki prosto na rabatę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”