To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
No właśnie przydałby się mi przepis Dorotko na taką śliczną kiełbaskę białą,jeszcze takowej nie robiłam
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Dorotko mało mięsożerna jestem, ale jak spojrzałam na te kiełbaski, to poczułam zapach
Ja białą najczęściej robię na Wielkanoc i dodatkowo mrożę na poczatek sezonu grillowego.
Chciałam przy okazji zapytać, bo może masz jakiś sprawdzony sposób na przechowanie pulpy dyniowej- w zamrażarce miejsca brak, a muszę dwie pomarańczowe kule rozebrać, bo czuję, że je coś trafi
Ja białą najczęściej robię na Wielkanoc i dodatkowo mrożę na poczatek sezonu grillowego.
Chciałam przy okazji zapytać, bo może masz jakiś sprawdzony sposób na przechowanie pulpy dyniowej- w zamrażarce miejsca brak, a muszę dwie pomarańczowe kule rozebrać, bo czuję, że je coś trafi
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko moją białą robimy tak:
Kiełbasa biała
5 kg mięsa z łopatki
100 g soli
15 g mielonego pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki pieprzu ziołowego
3 łyżki majeranku
2 łyżki gorczycy
200ml wody
Mięso mielimy na siatce nr 8, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek rozgnieciony z solą i wymieszany z wodą.
Mięso dokładnie wyrabiamy aż będzie się kleiło do rąk. Przygotowujemy jelita wieprzowe i nadziewamy kiełbaski. Parzymy około 20 min, pilnując aby się nie gotowały, bo stracą smak.
Pati pulpę z dyni czy cukinii lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym, wkładam do słoików i pasteryzuję. Trzymam w spiżarni.
Otwieram słoiki wtedy kiedy potrzebuję np do zupy.
Kiełbasa biała
5 kg mięsa z łopatki
100 g soli
15 g mielonego pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki pieprzu ziołowego
3 łyżki majeranku
2 łyżki gorczycy
200ml wody
Mięso mielimy na siatce nr 8, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek rozgnieciony z solą i wymieszany z wodą.
Mięso dokładnie wyrabiamy aż będzie się kleiło do rąk. Przygotowujemy jelita wieprzowe i nadziewamy kiełbaski. Parzymy około 20 min, pilnując aby się nie gotowały, bo stracą smak.
Pati pulpę z dyni czy cukinii lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym, wkładam do słoików i pasteryzuję. Trzymam w spiżarni.
Otwieram słoiki wtedy kiedy potrzebuję np do zupy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 1000p
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- iwek
Dorotko dziękuję muszę wypróbować tą kiełbaskę nalewki wyglądają smakowicie ja robię tylko z wiśni i malin
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- iwek
Dorotko pytanie o białą kiełbaskę nie mam ponumerowanych sit w maszynce elektrycznej ,mniej więcej jak grubo ma być zmielone mięso i drugie pytanie czy gorczycę dajesz całe nasionka czy rozcierasz ?No i oczywiście poproszę Ciebie bardzo o przepis na indyka w galarecie
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
Iwonko jeśli nie masz nr siatek do maszynki to zmiel na średniej, tzn trochę grubiej niż na mielone.
Jeśli chodzi o indyka w galarecie to uda indycze i jeśli mam to dodatkowo skórki gotuję na wolnym ogniu z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka) i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, sól) - wody powinno być tylko tyle aby dobrze zakryła wsad. Jak mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmuję wszystko. Marchew i mięso kroję w kostkę, skórki siekam drobno, reszta warzyw nie jest pożądana . Dodatkowo dodaję pokrojone w kostkę korniszony, doprawiam do smaku. Wszystko wrzucam do wywaru i rozlewam do miseczek lub słoików. Jeśli mam mało skórek to trzeba dodać żelatynę (postępujemy jak w opisie na opakowaniu). Słoiki trzeba pasteryzować.
Jeśli chodzi o indyka w galarecie to uda indycze i jeśli mam to dodatkowo skórki gotuję na wolnym ogniu z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka) i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, sól) - wody powinno być tylko tyle aby dobrze zakryła wsad. Jak mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmuję wszystko. Marchew i mięso kroję w kostkę, skórki siekam drobno, reszta warzyw nie jest pożądana . Dodatkowo dodaję pokrojone w kostkę korniszony, doprawiam do smaku. Wszystko wrzucam do wywaru i rozlewam do miseczek lub słoików. Jeśli mam mało skórek to trzeba dodać żelatynę (postępujemy jak w opisie na opakowaniu). Słoiki trzeba pasteryzować.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- iwek
Dorotko dziękuję co do kiełbaski,co do indyka czyli wychodzi to taka drobna galaretka wszystko w kostkę i mięso drobno krojone.Robisz to do słoików i pasteryzujesz zanim galareta zastygnie a mniej więcej jak długo taką galaretkę pasteryzujesz?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
Zależy od wielkości słoików, ale specjalnie nie przejmuję się pilnowaniem czasu. Jest to minimum pół godziny.
Mięsko kroję w kostkę , aby były mniej więcej równe kawałki. Można oczywiście pokroić w paseczki, też będzie ok.
Mięsko kroję w kostkę , aby były mniej więcej równe kawałki. Można oczywiście pokroić w paseczki, też będzie ok.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- iwek
Dorotko dziękuję za tak dokładne porady tylko jeszcze jedno pytanie mi uszło czy do kiełbaski gorczycę dajesz w całości czy rozdrabniasz w mozdzierzu?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
No widzisz, to ja przegapiłam to pytanie.
Ja dodaję pół na pół. Połowę zgniatam w moździerzu lub mielę w młynku (straszna robota ), a połowę daję w całości. Ta zmiażdżona daję dodatkowo pikantny smak od razu, tą w całości trzeba rozgryźć aby posmerało po języku.
Ja dodaję pół na pół. Połowę zgniatam w moździerzu lub mielę w młynku (straszna robota ), a połowę daję w całości. Ta zmiażdżona daję dodatkowo pikantny smak od razu, tą w całości trzeba rozgryźć aby posmerało po języku.
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
- iwek
Dorotko jesteś wielka dam znać o moich poczynaniach z kiełbaską
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- iwek
Dorotko jeszcze jedno pytanie dziś robię kiełbaskę i nasunęło mi się pytanie czy mięso przyprawione zostawiasz do przegryzienia czy od razu pakujesz we flaki?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki