To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
No właśnie przydałby się mi przepis Dorotko na taką śliczną kiełbaskę białą,jeszcze takowej nie robiłam
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko mało mięsożerna jestem, ale jak spojrzałam na te kiełbaski, to poczułam zapach
Ja białą najczęściej robię na Wielkanoc i dodatkowo mrożę na poczatek sezonu grillowego.
Chciałam przy okazji zapytać, bo może masz jakiś sprawdzony sposób na przechowanie pulpy dyniowej- w zamrażarce miejsca brak, a muszę dwie pomarańczowe kule rozebrać, bo czuję, że je coś trafi
Ja białą najczęściej robię na Wielkanoc i dodatkowo mrożę na poczatek sezonu grillowego.
Chciałam przy okazji zapytać, bo może masz jakiś sprawdzony sposób na przechowanie pulpy dyniowej- w zamrażarce miejsca brak, a muszę dwie pomarańczowe kule rozebrać, bo czuję, że je coś trafi
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Iwonko moją białą robimy tak:
Kiełbasa biała
5 kg mięsa z łopatki
100 g soli
15 g mielonego pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki pieprzu ziołowego
3 łyżki majeranku
2 łyżki gorczycy
200ml wody
Mięso mielimy na siatce nr 8, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek rozgnieciony z solą i wymieszany z wodą.
Mięso dokładnie wyrabiamy aż będzie się kleiło do rąk. Przygotowujemy jelita wieprzowe i nadziewamy kiełbaski. Parzymy około 20 min, pilnując aby się nie gotowały, bo stracą smak.
Pati pulpę z dyni czy cukinii lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym, wkładam do słoików i pasteryzuję. Trzymam w spiżarni.
Otwieram słoiki wtedy kiedy potrzebuję np do zupy.
Kiełbasa biała
5 kg mięsa z łopatki
100 g soli
15 g mielonego pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki pieprzu ziołowego
3 łyżki majeranku
2 łyżki gorczycy
200ml wody
Mięso mielimy na siatce nr 8, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek rozgnieciony z solą i wymieszany z wodą.
Mięso dokładnie wyrabiamy aż będzie się kleiło do rąk. Przygotowujemy jelita wieprzowe i nadziewamy kiełbaski. Parzymy około 20 min, pilnując aby się nie gotowały, bo stracą smak.
Pati pulpę z dyni czy cukinii lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym, wkładam do słoików i pasteryzuję. Trzymam w spiżarni.
Otwieram słoiki wtedy kiedy potrzebuję np do zupy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko dziękuję muszę wypróbować tą kiełbaskę nalewki wyglądają smakowicie ja robię tylko z wiśni i malin
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko pytanie o białą kiełbaskę nie mam ponumerowanych sit w maszynce elektrycznej ,mniej więcej jak grubo ma być zmielone mięso i drugie pytanie czy gorczycę dajesz całe nasionka czy rozcierasz ?No i oczywiście poproszę Ciebie bardzo o przepis na indyka w galarecie
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Iwonko jeśli nie masz nr siatek do maszynki to zmiel na średniej, tzn trochę grubiej niż na mielone.
Jeśli chodzi o indyka w galarecie to uda indycze i jeśli mam to dodatkowo skórki gotuję na wolnym ogniu z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka) i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, sól) - wody powinno być tylko tyle aby dobrze zakryła wsad. Jak mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmuję wszystko. Marchew i mięso kroję w kostkę, skórki siekam drobno, reszta warzyw nie jest pożądana . Dodatkowo dodaję pokrojone w kostkę korniszony, doprawiam do smaku. Wszystko wrzucam do wywaru i rozlewam do miseczek lub słoików. Jeśli mam mało skórek to trzeba dodać żelatynę (postępujemy jak w opisie na opakowaniu). Słoiki trzeba pasteryzować.
Jeśli chodzi o indyka w galarecie to uda indycze i jeśli mam to dodatkowo skórki gotuję na wolnym ogniu z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka) i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, sól) - wody powinno być tylko tyle aby dobrze zakryła wsad. Jak mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmuję wszystko. Marchew i mięso kroję w kostkę, skórki siekam drobno, reszta warzyw nie jest pożądana . Dodatkowo dodaję pokrojone w kostkę korniszony, doprawiam do smaku. Wszystko wrzucam do wywaru i rozlewam do miseczek lub słoików. Jeśli mam mało skórek to trzeba dodać żelatynę (postępujemy jak w opisie na opakowaniu). Słoiki trzeba pasteryzować.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko dziękuję co do kiełbaski,co do indyka czyli wychodzi to taka drobna galaretka wszystko w kostkę i mięso drobno krojone.Robisz to do słoików i pasteryzujesz zanim galareta zastygnie a mniej więcej jak długo taką galaretkę pasteryzujesz?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Zależy od wielkości słoików, ale specjalnie nie przejmuję się pilnowaniem czasu. Jest to minimum pół godziny.
Mięsko kroję w kostkę , aby były mniej więcej równe kawałki. Można oczywiście pokroić w paseczki, też będzie ok.
Mięsko kroję w kostkę , aby były mniej więcej równe kawałki. Można oczywiście pokroić w paseczki, też będzie ok.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko dziękuję za tak dokładne porady tylko jeszcze jedno pytanie mi uszło czy do kiełbaski gorczycę dajesz w całości czy rozdrabniasz w mozdzierzu?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- 1000p
- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
No widzisz, to ja przegapiłam to pytanie.
Ja dodaję pół na pół. Połowę zgniatam w moździerzu lub mielę w młynku (straszna robota ), a połowę daję w całości. Ta zmiażdżona daję dodatkowo pikantny smak od razu, tą w całości trzeba rozgryźć aby posmerało po języku.
Ja dodaję pół na pół. Połowę zgniatam w moździerzu lub mielę w młynku (straszna robota ), a połowę daję w całości. Ta zmiażdżona daję dodatkowo pikantny smak od razu, tą w całości trzeba rozgryźć aby posmerało po języku.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko jesteś wielka dam znać o moich poczynaniach z kiełbaską
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1504
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2
Dorotko jeszcze jedno pytanie dziś robię kiełbaskę i nasunęło mi się pytanie czy mięso przyprawione zostawiasz do przegryzienia czy od razu pakujesz we flaki?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki