Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Na forum jak na forum jest masa opinii a ja nie chciałem tylko powielać jakiś błędów ze szkodą dla roślinek. Oczywiście najlepiej powiedzieć weź się za czytanie. Akurat przeczytałem wszystkie wątki o borówkach. Dalej nie mam jednego rozwiązania dla moich borówek.
:)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Bo nie ma jednej idealnej metody.Jak pisałem u każdego jest inaczej i ile działek i ogrodów ,tyle różnych opinii.Niektóre elementy są jednak wspólne.Sposób sadzenia roślin z doniczek,wymagany odczyn podłoża,metody zakładania plantacji w warunkach niesprzyjających,sposób prowadzenia krzewów .Nawożenie,podlewanie i dobór odmian zależy od konkretnych celów,jakie stawia przed sobą działkowicz.Jeśli to ma by produkcja towarowa przynosząca zyski,to trzeba myśleć co najmniej dwa lata wcześniej przed posadzeniem krzewów.Jeśli to ma być kilka krzewów dla siebie to wystarczy spełnić podstawowe wymagania,jakie ma borówka i będzie dobrze.Jeśli masz mętlik,to znaczy że trzeba przeczytać jeszcze raz i jeszcze raz,aż się wyklaruje.Wiem,że wszystkie wątki o borówkach to księga prawie 500 stron,ale zwróć uwagę na te o chorobach albo typu "co jest mojej borówce? ".Bardzo często są tam opisywane podstawowe błędy przy uprawie borówki.
Wpisz w Googla "borówka amerykańska doradca" i ściągnij pierwszy PDF "Borówka wysoka" Ministerstwa rolnictwa .
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Postanowilem że będę sciolkowal borówki przekompostowanymi zrebkami drzewnymi. Co do gałęzi sosnowych i dębowych to wiem że się nadają idealnie a czy do nich mogę dołożyć gałęzie : olchy,osiki, brzozy oraz leszczyny ? Mam ich pod dostatkiem tylko czy nie nie zaszkodza moim borowkom?
I drugie pytanie : czy swierze gałęzie z zielonym igliwiem\lisciami będą zawierały azot czy też są jałowe jak np trociny ?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeśli nie przekompostowane trociny iglaste są szkodliwe bo zawierają olejki i fenole ,a trociny to spiłowane gałęzie,to gałęzie są też "be",czy wręcz odwrotnie? ;:173
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

To bakterie rozkładające trociny zabierają azot roslinom jeśli wióry nie są przekompostowane a liściaste dodatkowo zawierają szkodliwe garbniki. Do kompostu dobrze jest dodać mocznik albo saletrę amonową.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

No tak ale czy te liście czy igliwie nie będą zawierały azotu jak np skoszona trawa ?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Zawierają, ale za mało żeby się zmineralizować, dlatego potrzebują dodatkowej dawki azotu
graczdn
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2012, o 22:29

Post »

Witam
Pewnie masz rację. Dziękuję za pomoc. Jak są jakieś sugestie to łatwiej szukać.
ttp://www.farmer.pl/multimedia/galeria/23521,1776.html
Na pocieszenie nie znalazłem informacji żeby to były szkodniki borówki amerykańskiej. Ani w książce" Borówka wysoka" pod redakcją Kazimierz Pliszki ani w biuletynie "Hasła ogrodniczego" - http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3047 . Lubią wilgoć i rozkładającą się materię organiczną i to mają pod ściółką. Ogólnie szkodzą wysianym nasionom i młodym siewkom.
Pozdrawiam
Darek
asiencja
50p
50p
Od: 25 kwie 2012, o 18:54

Post »

Mam pytanie, które mnie nurtuje odkąd posadziłam (jesienią) sporo krzaków borówek. Dotyczy ono usuwania kwiatów w pierszym roku po posadzaniu. Rozumiem, że jest ono konieczne u młodych, słabych roślin, ale wśród zakupionych przeze mnie sadzonek są zarówno małe 20cm krzaczki, jak i egzemplarze wyraźnie starsze, półmetrowe z wieloma pędami. Czy dopuszczenie do owocowania tych większych w nadchodzącym roku również może odbić się niekorzystnie na późniejszym wzroście i owocowaniu?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Ja na krzaczkach 50-70 cm zostawiałem pąki kwiatowe. Na mniejszych usuwałem aby roślina nabierała masy zielonej i nie była obciążona owocowaniem.
asiencja
50p
50p
Od: 25 kwie 2012, o 18:54

Post »

Tak mi się właśnie wydaje że byłoby logicznie, jednak wszędzie gdzie szukałam widziałam tylko że należy to zrobić w pierwszym roku po posadzeniu, nie było żadnego dopisku o wieku i rozmiarze sadzonki - stąd moje wątpliwości. Ale chyba faktycznie usunę tylko z tych roślin, które są najsłabsze. Szkoda że do wiosny jeszcze trochę...
Rafalr93
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 paź 2011, o 15:53

Post »

Szukałem roślinek na plantacje i mam możliwość kupić borówki z odkładów ( wegetatywne ) w doniczkach P9 czyli jakieś 0.7l , 1.5 roczne , podobno w miarę ładnie wyrośnięte . Jak myślicie taki towar znacząco będzie się różnił od takiego 2 letniego w donicy 2l ? Jeśli chodzi o plantacje , wzrost itp.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Nie wiem jak to Ci będzie rosło, ja kupując roczne sztuki udało mi się tylko przyjąć połowę, kupując 2-3 letnie wszystkie się przyjmowały. A jak będzie rosnąć mi to okaże się.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”