Impregnaty do drewna, metody konserwacji
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Impregnacja powierzchni /wyrobów drewnianych
Sinizna jest skutkiem działania grzybów,które rozwinęły się w wilgotnym drewnie.Dłuższe składowanie w niskiej temperaturze i niewielkiej przewiewności też nie pozostało bez wpływu.Według norm, sinizna nie dyskwalifikuje takiego drewna jako materiału budowlanego,ale estetyka cierpi bardzo. Nie da się tego usunąć czy odbarwić ,można tylko zamaskować malując na ciemne kolory.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Dziękuję kaLo, już sobie poczytałam o siniznie. Mąż właśnie szlifuje głębiej, jak będzie widać to trudno - pomalujemy na ciemny kolor
Tak to jest, człowiek z niewiedzy sam sobie coś popsuje.

Zdaje sobie sprawę że może trochę zbyt późno ... ale lepiej późno niż wcale - sądząc po zdjęciach domyślam się że szlifowanie odbyło się za pomocą jakiejś maszyny o powierzchni płaskiej ( kątówka lub szlifierka taśmowa / oscylacyjna ) należało by spróbować papierem i ręcznie - na papier szmata lub twarda gąbka by papier dostosował się do powierzchni belki no i oczywiście gruube porządne rękawice bo szkoda dłoni.
Jeśli rada zbyt późna to przepraszam
może przyda się innym.
Jeśli rada zbyt późna to przepraszam

mam czas to zaczynam dłubać w ziemi 

- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Dziękuję za odpowiedź. Mąż szlifował szlifierką oscylacyjną (chyba
) trochę jeszcze głębiej zeszlifował ale i tak widać. Musielibyśmy usunąć ok 0,5cm.

Re: Drewnochron i inne preparaty
Mam altanę z cegły dziurawki. I Jedno z pomieszczeń przeznaczone na narzędzia obłożyłem płytą pilśniową z leroy merlin, montowaną na kołki mungo 22 z Muntech24. Znajomy stolarz polecał bym pomalował tę płyty wspominanym już tu Sadolinem. Ponoć wchodzi głęboko w drewno i impregnuję. Przy okazji też koloryzuję drewno. Nie było to najtańsze z rozwiązań ale ponoć na lata spokój. Tak wiec zobaczymy.
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Jako , że odpowiedzi w tym wątku mają już najczęściej lat parę zapytam ku odświeżeniu tematu:
Czym najlepiej pomalować ławeczkę z surowego drewna , która będzie stać w ogrodzie ?
Chciałabym aby kolor drewna był zachowany.Czyli jakiś bezbarwny preparat najchętniej.
Czym najlepiej pomalować ławeczkę z surowego drewna , która będzie stać w ogrodzie ?
Chciałabym aby kolor drewna był zachowany.Czyli jakiś bezbarwny preparat najchętniej.
Ja używam Vidaronu z kolorem, ale o bezbarwnym też mam dobre zdanie, bo znam oba produkty.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 wrz 2016, o 12:20
Re: Impregnaty do drewna
ja do drewna od lat używam vidaronu bo lubię zmieniać kolory a oni mają sporą paletę. w tym roku altankę odpuszczam - spokojnie ze dwa sezony jeszcze pociągnie ;)
To też prawda, kolorów jest dużo do wyboru, pod wiele rodzajów drewna. Ja się jednak nie potrafiłem jakoś zdecydować na ten, który sobie wyobrażałem, więc biorę bezbarwny. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 paź 2016, o 23:26
Witam Ja w tym roku robiłem kilka rzeczy na swojej działce z drewna i wszystko malowane było Remmers HK Lasur
http://www.holzpflegen.de/images/produc ... ngebot.jpg
Zobaczymy jak to w następnym roku będzie wyglądało po zimie. Ale opinie ma dobre z tego co szukałem.

Altana jest już ukończona.
http://www.holzpflegen.de/images/produc ... ngebot.jpg
Zobaczymy jak to w następnym roku będzie wyglądało po zimie. Ale opinie ma dobre z tego co szukałem.

Altana jest już ukończona.
A jak cenowo w porównaniu z Vidaronem?
Re: konstrukcja tunelu
Sam mam drewnochron i taką konstrukcję bardzo dobrze zaimpregnował
Także polecam

U mnie nic się na dłuższą metę nie sprawdza.
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytam i widzę że wybór jest dosyć duży.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 cze 2015, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzeczywiscie wybór jest dość spory. Z doświadczenia powiem, że naprawdę warto omijać najtańsze produkty jeśli zależy nam na jakiejkolwiek jakości i nie chcemy drewna malować co rok. Vidaron wydaje mi się rozwiązaniem takim z dobrym stosunkiem jakości do ceny.