Epiphyllum i jego hybrydy cz.1
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Epiphyllum i jego hybrydy
Jak długo żyją takie kwiaty?
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny bukiet z żywych kwiatów .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Odpowiem Zdenerwowanej U mnie kwiaty utrzymują się około tygodnia później zaczynają więdnąć ale następne pąki rozwijają się i przez to kwitnienie trwa długo
Cieszmy się z każdego dnia
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
Dzięki za odpowiedź. Byłam ciekawa, bo w tym roku dostałam dwa listki. Jeden już się ukorzenił, a drugi dopiero od tygodnia siedzi w ziemi. Ten drugi jest, jak dla mnie, bardziej ciekawy (Epiphyllum anguliger), ale mam obawy czy się ukorzeni - pora chyba nie odpowiednia.
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witajcie pisze do was ponieważ dostałam sadzonki epiphyllum i nie mam pojęcia jak uprawiać na razie posadziłam do ziemi jeśli możecie mi pomóc i znacie tę odmianę jak się nazywa będę wdzięczna za informację
podobno to ma być taki kwiatek
A to mój epiphyllum nie tak piękny jak wasze ale mam go już długo i uwielbiam jak kwitnie
podobno to ma być taki kwiatek
A to mój epiphyllum nie tak piękny jak wasze ale mam go już długo i uwielbiam jak kwitnie
O jacie ale burza kwiatów
Alicjo co robisz że tak pięknie kwitnie?
Alicjo co robisz że tak pięknie kwitnie?
Pozdrawiam Marcin
- Alicja125
szczerze mówiąc nic nie robię dopiero od niedawna zaczęłam się interesować tymi kwiatkami do tej pory od kwietnia trzymam na balkonie południowo zachodnim na 4 piętrze i końcem października daję na korytarz gdyż mieszkam w bloku nawożenie zaczynam od lutego rosną w ziemi uniwersalnej z kronen jeśli chodzi o kwitnienie to faktycznie co roku kwitnie jak oszalała kwiaty tez ma długo
Bardzo was proszę czy znacie tego epiphyllum na 79 stronie plis
Bardzo was proszę czy znacie tego epiphyllum na 79 stronie plis
- Alicja125
Witam kupiłam epiphyllum na all..
Niestety sprzedający nie zna nazwy czy możecie mi pomóc może ktoś z was zna ten kwiatek
Mam też pytanie jak głęboko włożyć liść do ziemi ,żeby się dobrze ukorzenił a później rosnął
Niestety sprzedający nie zna nazwy czy możecie mi pomóc może ktoś z was zna ten kwiatek
Mam też pytanie jak głęboko włożyć liść do ziemi ,żeby się dobrze ukorzenił a później rosnął
Witaj chciałam się ciebie zapytać ponieważ masz dużo ślicznych kwiatów i widać że znasz się na tym, czy nie spotkałeś się z moja odmianą ??Kupiłam sobie bo bardzo mi się spodobały ale sprzedawca nie zna nazwy i nie za bardzo wiem jak je uprawiaćhen_s pisze:Jeśli nasiona są wysuszone i gotowe to trzeba je wysiać.
Czy masz mnożarkę z lampami? Wtedy można to zrobić choćby już (ja wysiewałem zawsze grudzień-styczeń), jeśli nie to wiosną.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety jest tak dużo różnych bardzo podobnych do siebie mieszańców epiphyllum że nie odważę się zidentyfikować Twojego.
Po prostu nie chcę wprowadzać w błąd...
Ale jeśli chodzi o uprawę nazwa nie ma żadnego znaczenia. Wszystkie uprawia się w zasadzie jednakowo - latem w miejscu jasnym ale nie słonecznym regularnie podlewając i nawożąc a zimą chłodno i prawie sucho. Jedynie kiedy liście się marszczą i wysychają lekko podlewamy.
Substrat standardowy, bardzo przepuszczalny.
Po prostu nie chcę wprowadzać w błąd...
Ale jeśli chodzi o uprawę nazwa nie ma żadnego znaczenia. Wszystkie uprawia się w zasadzie jednakowo - latem w miejscu jasnym ale nie słonecznym regularnie podlewając i nawożąc a zimą chłodno i prawie sucho. Jedynie kiedy liście się marszczą i wysychają lekko podlewamy.
Substrat standardowy, bardzo przepuszczalny.
- Alicja125
Dziękuję tak zrobię jak mi radzisz mam jeszcze jedno pytanie jak głęboko wkłada się liście aby puściły korzonki
Chyba za głęboko wsadziłam musze poprawić, a co do wsadzania to wiem ze najlepsza jest wiosna i lato, ale jak dają to wzięłam. Mam nadzieję, że coś z nich będzie są na parapecie maja cieplutko i słoneczko za oknem im przyświeca nie podlewam, żeby nie zgniły tylko zraszam trochę. Dziękuję za pomoc.
Chyba za głęboko wsadziłam musze poprawić, a co do wsadzania to wiem ze najlepsza jest wiosna i lato, ale jak dają to wzięłam. Mam nadzieję, że coś z nich będzie są na parapecie maja cieplutko i słoneczko za oknem im przyświeca nie podlewam, żeby nie zgniły tylko zraszam trochę. Dziękuję za pomoc.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie za głęboko - jeśli wsadzisz za głęboko to liście zgniją. Ot, tak 2-3cm, zależy to też od wielkości sadzonki.
Teraz jest zdecydowanie zły czas na sadzonkowanie epies, mam jednak nadzieję że Tobie się uda.
Ja robię to wiosną i latem, ukorzeniam w wodzie a dopiero kiedy wypuszczą korzonki wsadzam do docelowego substratu.
Teraz jest zdecydowanie zły czas na sadzonkowanie epies, mam jednak nadzieję że Tobie się uda.
Ja robię to wiosną i latem, ukorzeniam w wodzie a dopiero kiedy wypuszczą korzonki wsadzam do docelowego substratu.
Sporo podrósł . Będziesz go prowadzić w górę? Ja też go mam ale spuszczam go w dół, bo obawiam się, że jak podrośnie większy to trudno będzie go utrzymywać do góry i wyplątywać z drabinek.
Pozdrawiam Ula
Mój działkowy ogródek
Mój działkowy ogródek