Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
- PiotrAPD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
A pierwszy kaktus to Mammillaria spinosissima subsp. pilcayensis
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czołem, proszę o pomoc w identyfikacji kolejnych roślin. Pierwszą kupiłem dzisiaj w OBI, podpisaną - jakże by inaczej - Kaktus. Czy to może być trochę "napompowany" Echinopsis leucantha?
Drugą zaś kupiłem już jakiś czas temu, od sprawdzonego hodowcy, ale nie daje mi spokoju określenie gatunkowe - wg sprzedawcy jest to Neoporteria kunzei, lecz wg internetu N. kunzei wygląda inaczej, zaś ten mój przypomina raczej N. intermedia (np. tutaj):
Z góry dziękuję za pomoc.
Drugą zaś kupiłem już jakiś czas temu, od sprawdzonego hodowcy, ale nie daje mi spokoju określenie gatunkowe - wg sprzedawcy jest to Neoporteria kunzei, lecz wg internetu N. kunzei wygląda inaczej, zaś ten mój przypomina raczej N. intermedia (np. tutaj):
Z góry dziękuję za pomoc.
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witam was i zwracam się z prośba o pomoc kupiłam ten kwiatek bo szalenie mi się podoba na olx niestety nie wiem jaka jest jego nazwa może ktoś się z nim spotkał wiem tylko tyle że jak przekwitnie ma owocki małe kuleczki
to moja sadzonka
-- 14 gru 2015, o 18:30 --
i jeszcze jeden kwiatek co tez nie znam nazwy kwiatek matka wygląda tak
to moja sadzonka
-- 14 gru 2015, o 18:30 --
i jeszcze jeden kwiatek co tez nie znam nazwy kwiatek matka wygląda tak
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wydaje mi się aby ktoś zaryzykował identyfikację Twoich epikaktusów. Jest tyle podobnych do siebie mieszańców że jest to w zasadzie niemożliwe.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Taktom_ek pisze:Czy to może być trochę "napompowany" Echinopsis leucantha?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Czy ktoś wie co to za kaktusy?
Witam
Jestem nowym użytkownikiem na forum, więc proszę wybaczyć jeżeli niepotrzebnie zakładam nowy temat.
Mam problem z identyfikacją dwóch kaktusów które posiadam.
Pierwszy ma ok. 40cm wysokości, porośnięty czerwonymi? igiełkami, z tego co pamiętam jest dość stary.
Drugi ma około 20cm wysokości, długie igły, kwitnący nie wiem w jaki sposób bo nie widziałam, również dość stary.
Czy znajdzie się jakaś dobra dusza i powie mi co to za kaktusy? Czy one są coś warte? Mam w domu małe dzieci i w związku z tym chciałabym się ich pozbyć.
Pozdrawiam
Jestem nowym użytkownikiem na forum, więc proszę wybaczyć jeżeli niepotrzebnie zakładam nowy temat.
Mam problem z identyfikacją dwóch kaktusów które posiadam.
Pierwszy ma ok. 40cm wysokości, porośnięty czerwonymi? igiełkami, z tego co pamiętam jest dość stary.
Drugi ma około 20cm wysokości, długie igły, kwitnący nie wiem w jaki sposób bo nie widziałam, również dość stary.
Czy znajdzie się jakaś dobra dusza i powie mi co to za kaktusy? Czy one są coś warte? Mam w domu małe dzieci i w związku z tym chciałabym się ich pozbyć.
Pozdrawiam
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Po pierwsze kaktusy nie posiadają igieł, szpilek czy innych pinesek ... tylko ciernie
Pierwszy kaktus to Cereus peruvianus v. monstrosus
Drugi natomiast na pewno należy do rodzaju Echinopsis ale jaki to dokładnie gatunek to z tego zdjęcia jest mi ciężko ocenić.
Może to być oxygona lub obrepanda
Drugi natomiast na pewno należy do rodzaju Echinopsis ale jaki to dokładnie gatunek to z tego zdjęcia jest mi ciężko ocenić.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Na pewno nie jest to Echinopsis obrepanda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Mam 3 kaktusy, dość stare. Opuncja nn i dwa inne kaktusy, jakieś pospolite, wyhodowane przeze mnie ongiś z nasion. Czy da się zidentyfikować?
B.
B.
Dziękuję Piotrze oraz Tomku. Przepraszam za moje słownictwo, ale naprawdę nie znam się na żadnych roślinach oprócz tych w ogrodzie (warzywnym i owocowym).PiotrAPD pisze:Po pierwsze kaktusy nie posiadają igieł, szpilek czy innych pinesek ... tylko ciernie
Myślicie że ktoś mógłby coś takiego za przysłowiową kawę zabrać ode mnie?
Pozdrawiam, Diana
Cześć,
Mam do identyfikacji trzy sukulenty:
Chciałem zaznaczyć, że ten brokułowaty kaktus (foto trzecie) miał oryginalnie bardzo jasno brązową, suchą i rozpadającą się w dłoni ziemię (przypominała kakao instant). Wciąż widać jej kawałek na zdjęciu, przy szyjce.
Dzięki
Mam do identyfikacji trzy sukulenty:
Chciałem zaznaczyć, że ten brokułowaty kaktus (foto trzecie) miał oryginalnie bardzo jasno brązową, suchą i rozpadającą się w dłoni ziemię (przypominała kakao instant). Wciąż widać jej kawałek na zdjęciu, przy szyjce.
Dzięki
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ostatnia roślinka to Sulcorebutia rauschii zaszczepiona na Hylocereus undatus.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
Druga to chyba jakaś Crassula, może nawet C. rupestris (ale zdjęcie niewyraźne, więc pewności niet).