Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Wcześniej pokazywałem roślinę z wystawionymi w górę korzeni i przyciętymi wszystkimi pędami. Nowe pędy ruszyły w górę po doświetleniu.

Obrazek

Dzisiaj roślinę postawiłem przy oknie aby odpoczęła, dość już doświetlenia.

Obrazek

Tak wygląda z innego profilu.

Obrazek

Tu pokazywałem adenium RCN po ataku przędziorków.

Obrazek

Dzisiaj stała ona pod lampami, wygląda tak.

Obrazek

Druga strona.

Obrazek

Pod lampami trzymam również mini size.

Obrazek

Ma dosyć ładny kaudeks ale słabo widać, listki ciągle przybywają.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzisiaj roślinę postawiłem przy oknie aby odpoczęła, dość już doświetlenia.
- jaka temperatura utrzymuje się w miejscu w którym ustawiłeś to Adenium ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Na jednym z moich niespełna dwuletnich adenium pojawiły się pączki. Nadzieja, że się rozwiną - mała. Roślin nie doświetlam, a słońca coraz mniej, ale cieszy sam fakt, że adenium jest już zdolne do kwitnięcia :) .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Niespełna dwuletnie? :shock: No to brawo! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla zainteresowanych proponuję "przewertowanie" tej interesującej strony. Możliwe, że już była przez Kogoś proponowana do lektury, chociaż chyba nie na tym Forum. Strona nie jest w naszym języku, ale "wujek" Google w dość dobry i zrozumiały sposób tłumaczy. Na tej stronie są odpowiedzi na dość często zadawane pytania, m.in. w jakich warunkach zimować naszych podopiecznych. Polecam lekturę tej strony.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jerzyk pisze:Mieszka u mnie młode małżeństwo, ona grubaśna, on z gęstymi włosami i długą czupryną.
Dobrze im ze sobą.
Ona jest piękna! On pokraczny :wink: I - jak widać - razem, ale osobno 8-)
Czy 'ona' ma bardziej rozbudowany system korzeniowy?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ją sadziłem pierwszy raz tą dziewczynę w podłoże mineralne rok temu, chciałbym też żeby moja dama miała ładniejsze nogi jak u tej Wietnamskiej dziewczyny.
Przy okazji wystawa adenium w Wietnamie 2013 rok oraz 2014 rok Obok na dole można obejrzeć inne adenium.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy okazji wystawa adenium w Wietnamie 2013 rok oraz 2014 rok.
- u nas wyhodowanie takich okazów Adenium, aż trudno sobie wyobrazić. Ciekawi mnie, ile lat mogą mieć, ile pokoleń opiekunów pracowało na taki wygląd roślin ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wietnamczycy mają bardzo podobne kwiaty obesum do kwiatów Tajlandzkich.

Na tej stronie są różne adenium, które mają dość ładnie ukształtowane korzenie. Na tej stronie jest adenium, którego korzenie było ciężko ukształtować i je podtuczyć a jego kaudeks jest króciutki. Jestem ciekaw jak wyrosły te korzenie takiej wielkości, myślę, że krótki kaudeks był wcześniej skrócony a korzenie specjalnie tuczone dobrym nawozem. Kaudeks był pewnie później szczepiony gałązkami o jasno różowym kolorze kwiatów. Drzewko musi mieć sporo lat, ale jego kwiaty są nowe. Otwórzcie stronę na 4 minuty i 41 sekund i zatrzymajcie stronę. Chodzi o tego adenium co ma najwięcej korzeni i króciutki kaudeks.

Jak stare mogą być ich rośliny, z tej strony
wynikało, że do 100 lat.
Jeden z nich pisze, że najstarszych jest roślin od 50 do 100 lat, ale trzeba udowodnić, że dana roślina ma określoną ilość lat, muszą być opisy wielkości i wyglądu na starym (dokumencie) papierze.
Największa roślina może kosztować nie więcej niż 1 mln euro.
Jerzy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozostaje zawsze pytanie co robić z takimi adeniami czy mocno przycinać czy też nie.
Ten zostawiłem długi na 33 cm, korzeń był przedłużany o ok. 10cm.

Obrazek

Ten jest krótszy od poprzednika o 13 cm, również był przycinany.

Obrazek

Ten krótszy nie przycinałem.

Obrazek

Szukałem w internecie między innymi na Koreańskich i Japońskich stronach ciekawych rozwiązaniach o roślinach bonsai, jak sadzić podobne adenium.
Bardzo interesujące jest sadzenie na kamieniach, na skale czy też na starych pniach. Wpadłem sam na pomysł sadzenie małego cienkiego adenium w starym suchym pniaku w wykruszonym twardzielu.
Takie adenium ma za zadanie wrośnięcia w wyznaczonym mu miejscu.

Obrazek

Ta roślina pasuje w nim idealnie, później roślina będzie skrócona aby zaczęła tyć i wypełniła przeznaczone jej miejsce.

Obrazek

Podobnie posadzona była najdłuższa roślina w wykruszonym twardzielu, ma idealnie przygotowane miejsce.

Obrazek

Ten sam korzeń ma wystający drugi mniejszy korzonek, na nim usadowiłem drugie większe adenium.

Obrazek

Ostatnie cztery rośliny posadziłem do większej doniczki z pniakami, dwie z nich pokazałe mocno swoje korzenie. To z lewej jest już prawie roczną rośliną

Obrazek

Drugie adenium usadowiło się na wyższym pniu, obok posadziłem płaczące adenium.

Obrazek

Ten sam pniak z drugiej strony, z trzecim usytuowanym małym adenium.

Obrazek

To adenium bardzo ładnie rośnie na kamieniu i jest doświetlany, ma ładne zielone nowe listki na górze.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk, ależ Ty masz fantazję . Oprócz wiedzy ogrodniczej posiadasz duszę artysty ;:180 . To już dobrze wygląda, a jak się rozrośnie ;:oj . Czy przygotowujesz jakoś te pniaki, tzn. czy moczysz w środkach antygrzybicznych? Czy każdy pniak się nadaje, czy raczej coś w rodzaju twardego jałowca?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie chciałem kupować żadnych środków. W mojej piwnicy znalazłem grunt uniwersalny, podkład akrylowy
bezrozpuszczalnikowy, produkt ekologiczny, bezbarwny.
Wlałem więcej w miskę środek i moczyłem w nim wyschnięty pień, środek nie zostawia żadnych śladów ani kolorów, stosuje się go pod farbę.
Bezwzględnie każdy wysuszony pniak nadaje się do zastosowania, ja użyłem korzeń olchy, który był pniem dużym, wykopany trzy lata temu a teraz w ogrodzie ustawiony w ładnym miejscu mi się rozsypał w ręku na duże kawałki, z powodzeniem te pniaczki użyłem i adenia chyba będą zadowolone.

Kamień jaki dałem mojemu adenium na ostatnim zdjęciu jest dosyć ciemny, teraz żałuję, że nie wziąłem pod uwagę kamień biały, są takie ładne kamienie. Mogę na wiosnę go przemalować, biały kamień odbijał by padające światło słoneczne, nie nagrzewałby się i nie poparzyłby korzeni adenium, weźcie to pod uwagę.
Zaczęło kwitnąć już moje obesum, ale listki od doły zaczęło gubić, po przekwitnięciu przytnę jego pędy dość mocno, zdjęcie zrobiłem przed chwilą.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, uwaga odnośnie koloru kamienia bardzo mi się przyda. Mam jedno adenium, które zamierzam posadzić na kamiennej ławeczce. Będę szukać białego kamienia.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Mój prawie czteroletni mini bonsai zasiadł za słynnym samochodzie włoskim "Chicco"
Sesja kierowcy i tej marki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest słynny pisarz "obesum". Włosy mu już wypadły, usadowił się wygodnie na fotelu i spuścił wygodnie nogi..
Pod tyłek podłożył wygodnie poduszkę, widać pisze cierpliwie książki.

Obrazek

Chyba już skończył pisanie. Te rośliny zostały mocno zawinięte i powędrowały do cieplarni 30 stopni C.
Wszystkim oglądającym życzę wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku...

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzyk, ale z Ciebie żartowniś :D

Mamy najkrótsze dni w roku, a moje adenium jednak zakwitło , pierwsze z wysiewanych przeze mnie.
19 grudnia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

27 grudnia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

---28 gru 2015, o 11:15 ---
?
Pierwszy kwiatek, który się rozwinął, był czteropłatkowy. Po cichu liczyłam, że wszystkie takie będą, ale kolejny rozwinięty miał już tradycyjnie pięć płatków.
Wysiałam siedem odmian i mam nadzieję, że przynajmniej część będzie zgodna, bo to co zakwitło, zgodne oczywiście nie jest ? . Nie wybierałam pełnych odmian, więc szanse chyba jakieś są ?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”