Tulipany cz.3
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tulipany na zimę
Czy mam podlać czymś swoje tulipany teraz żeby lepiej kwitły w kolejnym sezonie?
Re: Tulipany cz.3
Sadziłam Ice Cream 3 lata temu ale nie wykopywałam ani razu. Pierwszej wiosny zakwitły pięknym dużym kwiatem. Druhiego roku już tylko jakieś białe nędzne kwiatki a w tej wiosny już wcale nic nie wyrosło Inne posadzone tuż obok rozmnożyły się i nadal kwitły okazale.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak właśnie podejrzewałam. Całe szczęście, że na tej rabacie rośnie Negrita. Te się rozmnażają i kwitną co rok.
Elissa, Samsu dziękuję przy okazji, nie znalazłam zdjęcia Twoich 100 tulipanów Samsu, chętnie bym zobaczyła.
Aneczka1979 spodobało mi się Twoje połączenie Queen of the Night z Flaming Flag oraz Elegant Lady z Claudią. Też miałam te tulipany razem w danym sezonie, ale nie pomyślałam o połączeniu ich w takie pary. Zaczęłam zwracać uwagę na dostępne gotowe zestawy kolorystyczne, takie "Inspiracje" są sporym ułatwieniem dla niezdecydowanych a bywają całkiem ładnie skomponowane.
A zastanawiam się jeszcze nad zakupami... sklep, gdzie kupowałam, obniżył kilka dni po moim zakupie ceny o połowę... ech, życie (ceny po średnio 3 zł za 5 dużych cebul) myślę, czy nie zrobić jak Pull w tym roku, posadzić część po prostu wiosną?
Aneczka1979 spodobało mi się Twoje połączenie Queen of the Night z Flaming Flag oraz Elegant Lady z Claudią. Też miałam te tulipany razem w danym sezonie, ale nie pomyślałam o połączeniu ich w takie pary. Zaczęłam zwracać uwagę na dostępne gotowe zestawy kolorystyczne, takie "Inspiracje" są sporym ułatwieniem dla niezdecydowanych a bywają całkiem ładnie skomponowane.
A zastanawiam się jeszcze nad zakupami... sklep, gdzie kupowałam, obniżył kilka dni po moim zakupie ceny o połowę... ech, życie (ceny po średnio 3 zł za 5 dużych cebul) myślę, czy nie zrobić jak Pull w tym roku, posadzić część po prostu wiosną?
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I mnie najbardziej podobało się zestawienie Queen of the Night z Flaming Flag. Trzeba tylko pamiętać przy aranżacji, że Queeny są jeszcze raz tak wysokie jak Flamingi. No i Queen kwitnie później niż Flaming. Praktycznie zazębiają się tylko.
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Trzeba nadmienić, że lepsze rezultaty osiągnie się sadząc cebule pod koniec lutego lub w marcu, niż np. w kwietniu lub maju.
Ela151 poproszę o nazwę tych cudnych tulipanów z biało obrzeżonymi liśćmi, mnie zahipnotyzowały . Wyglądają trochę funkiowato, zwłaszcza na tym ciemnym tle.
pozdrawiam Mariola
bynajmniej to nie przynajmniej!
bynajmniej to nie przynajmniej!
- aneczka1979
W takim razie ja poproszę nazwy tych tulipanów. Są świetne.
Nazwy tych odmian podam oczywiście, muszę się tylko dostać do budynku gospodarczego, gdzie przechowuję wszystkie etykiety. W tym roku je przesadziłam, ale te biało-zielone nie miały dużo cebulek przybyszowych, najwięcej miały ich te amarantowe.
Ten pierwszy to Green Parrot , drugi lilio kształtny Sapporo
-- 15 gru 2015, o 20:18 --
-- 15 gru 2015, o 20:20 --
-- 15 gru 2015, o 20:18 --
-- 15 gru 2015, o 20:20 --
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- aneczka1979
Dobrze Elu, będę więc czekać na nazwy.
Te amarantowe wyglądają cudownie w tym szerokim pasie pod płotem. No cud. Rozbiłabym namiot przed nimi i spała tam, póki nie przekwitną.
Te amarantowe wyglądają cudownie w tym szerokim pasie pod płotem. No cud. Rozbiłabym namiot przed nimi i spała tam, póki nie przekwitną.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
ela151, te białe z białym paskiem na liściu, na drugim zdjęciu....są wspaniałe
Również czekam na nazwę odmiany....
Również czekam na nazwę odmiany....
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)