To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

No właśnie przydałby się mi przepis Dorotko na taką śliczną kiełbaskę białą,jeszcze takowej nie robiłam :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
PatiLu
100p
100p
Posty: 117
Od: 2 mar 2015, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Suwałki

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko mało mięsożerna jestem, ale jak spojrzałam na te kiełbaski, to poczułam zapach :D
Ja białą najczęściej robię na Wielkanoc i dodatkowo mrożę na poczatek sezonu grillowego.
Chciałam przy okazji zapytać, bo może masz jakiś sprawdzony sposób na przechowanie pulpy dyniowej- w zamrażarce miejsca brak, a muszę dwie pomarańczowe kule rozebrać, bo czuję, że je coś trafi :roll:
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Iwonko moją białą robimy tak:

Kiełbasa biała

5 kg mięsa z łopatki
100 g soli
15 g mielonego pieprzu czarnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki pieprzu ziołowego
3 łyżki majeranku
2 łyżki gorczycy
200ml wody

Mięso mielimy na siatce nr 8, wsypujemy przyprawy i dodajemy czosnek rozgnieciony z solą i wymieszany z wodą.
Mięso dokładnie wyrabiamy aż będzie się kleiło do rąk. Przygotowujemy jelita wieprzowe i nadziewamy kiełbaski. Parzymy około 20 min, pilnując aby się nie gotowały, bo stracą smak.

Pati pulpę z dyni czy cukinii lekko zakwaszam kwaskiem cytrynowym, wkładam do słoików i pasteryzuję. Trzymam w spiżarni.
Otwieram słoiki wtedy kiedy potrzebuję np do zupy.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Część mojej "kolekcji" nalewek tak wygląda:

Obrazek

Niektóre już degustowane, inne muszą dojrzeć. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko dziękuję muszę wypróbować tą kiełbaskę ;:108 nalewki wyglądają smakowicie ja robię tylko z wiśni i malin :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko pytanie o białą kiełbaskę nie mam ponumerowanych sit w maszynce elektrycznej ,mniej więcej jak grubo ma być zmielone mięso i drugie pytanie czy gorczycę dajesz całe nasionka czy rozcierasz ?No i oczywiście poproszę Ciebie bardzo o przepis na indyka w galarecie :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Iwonko jeśli nie masz nr siatek do maszynki to zmiel na średniej, tzn trochę grubiej niż na mielone.
Jeśli chodzi o indyka w galarecie to uda indycze i jeśli mam to dodatkowo skórki gotuję na wolnym ogniu z warzywami (marchew, seler, por, pietruszka) i przyprawami (liść laurowy, ziele angielskie, sól) - wody powinno być tylko tyle aby dobrze zakryła wsad. Jak mięso zacznie odchodzić od kości, wyjmuję wszystko. Marchew i mięso kroję w kostkę, skórki siekam drobno, reszta warzyw nie jest pożądana :wink: . Dodatkowo dodaję pokrojone w kostkę korniszony, doprawiam do smaku. Wszystko wrzucam do wywaru i rozlewam do miseczek lub słoików. Jeśli mam mało skórek to trzeba dodać żelatynę (postępujemy jak w opisie na opakowaniu). Słoiki trzeba pasteryzować. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko dziękuję co do kiełbaski,co do indyka czyli wychodzi to taka drobna galaretka wszystko w kostkę i mięso drobno krojone.Robisz to do słoików i pasteryzujesz zanim galareta zastygnie a mniej więcej jak długo taką galaretkę pasteryzujesz?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Zależy od wielkości słoików, ale specjalnie nie przejmuję się pilnowaniem czasu. Jest to minimum pół godziny.
Mięsko kroję w kostkę , aby były mniej więcej równe kawałki. Można oczywiście pokroić w paseczki, też będzie ok. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko dziękuję za tak dokładne porady ;:196 tylko jeszcze jedno pytanie mi uszło czy do kiełbaski gorczycę dajesz w całości czy rozdrabniasz w mozdzierzu?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6117
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

No widzisz, to ja przegapiłam to pytanie. :oops:
Ja dodaję pół na pół. Połowę zgniatam w moździerzu lub mielę w młynku (straszna robota ;:223 ), a połowę daję w całości. Ta zmiażdżona daję dodatkowo pikantny smak od razu, tą w całości trzeba rozgryźć aby posmerało po języku. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko jesteś wielka ;:167 dam znać o moich poczynaniach z kiełbaską :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1504
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni x 2

Post »

Dorotko jeszcze jedno pytanie :D dziś robię kiełbaskę i nasunęło mi się pytanie czy mięso przyprawione zostawiasz do przegryzienia czy od razu pakujesz we flaki?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”