Identyfikacja roślin cz.3 - 2015-2016
Re: Tutaj identyfikujemy nasze rośliny doniczkowe cz. 1
Tiffie pokaż ją będzie łatwiej powiedzieć
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Patryk, masz zdjęcie trzy posty wyżej...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
nie zauważyłem ... przepraszam proszę usuń tam ten post
Tiffie
Twoja zielistka to zielistka sterneberga jak widzę. Po zdjęciach z googla ta odmiana często ma tyle. Moje zielistki jak są przy ścianie to też wyglądają jak nadepnięte od tamtej strony
Tiffie
Twoja zielistka to zielistka sterneberga jak widzę. Po zdjęciach z googla ta odmiana często ma tyle. Moje zielistki jak są przy ścianie to też wyglądają jak nadepnięte od tamtej strony
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tiffie to jest Neomarica caerulea variegata nie ma nic wspólnego z zielistką.
Mam ową roślinkę już parę lat
U Ciebie faktycznie marnieje, powodem może być zalewanie korzeni(zbyt mokro) i za ciepło. Zmień roślinie ziemię na uniwersalną z dodatkiem ogrodowej, podlewaj umiarkowanie i zapewnij roślinie chłodniejsze miejsce 18-20C
Latem roślinę można z powodzeniem uprawiać na tarasie lub w ogrodzie.
Mam ową roślinkę już parę lat
U Ciebie faktycznie marnieje, powodem może być zalewanie korzeni(zbyt mokro) i za ciepło. Zmień roślinie ziemię na uniwersalną z dodatkiem ogrodowej, podlewaj umiarkowanie i zapewnij roślinie chłodniejsze miejsce 18-20C
Latem roślinę można z powodzeniem uprawiać na tarasie lub w ogrodzie.
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pitertom, czy ten irys ma odnogi? Bo autorka pytania pisze:
No chyba, że są to odnogi podziemne.tiffie pisze:ma mnóstwo odnóg z młodymi roślinami
- pitertom
- 500p
Neomarica ma odnogi wyrastające z korzeni z gotową młodą roślinką, czasem wyrastają z ziemi lub napowietrzenie
Tiffie zdecydowanie ma za ciepło, widać to po obsychających końcach liści.. Ustaw go gdzieś z dala od grzejnika w jasnym miejscu, ziemię też bym mu zmienił (u mnie rośnie w ziemi ogrodowej, taką lubią Irysy bo to z rodziny Irysowatych).
Tiffie zdecydowanie ma za ciepło, widać to po obsychających końcach liści.. Ustaw go gdzieś z dala od grzejnika w jasnym miejscu, ziemię też bym mu zmienił (u mnie rośnie w ziemi ogrodowej, taką lubią Irysy bo to z rodziny Irysowatych).
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Mam taką roślinę w domu, być może to juka, jaka? A może dracena? Wyhodowałam z nasion (uzyskanych podobno w Polsce), ma 15 lat. Wypuszcza młode roślinki od korzeni. Liście tak poniżej centymetra szerokości, z leciutko piłkowanymi brzegami.
B.
B.
- pitertom
- 500p
Basia ta roślina to Pandan veitcha (Pandanus veitchii)
-
- 500p
Przecież pandan ma kilkucentymetrowej szerokości liście, błyszczące, jasnozielone, poza tym na brzegach są kolce,wyraźne, ostre. Oglądałam pandany wielokrotnie w palmiarni.
B.
B.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
basia_styk Wg mnie to jest Dracena draco (smocza, smokowiec).
tiffie w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i#p1077191 , trochę pisze o Twojej roślince.
tiffie w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... i#p1077191 , trochę pisze o Twojej roślince.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 500p
W tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=56 jest ładnie pokazany rozwój draceny smoczej od nasionka. Wg mnie kilkuletnie pokazywane rośliny mają znacznie szersze i inne wyglądem liście niż moja roślina.norbert76 pisze:basia_styk Wg mnie to jest Dracena draco (smocza, smokowiec).
B.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Oczywiście, że roślina Basi to nie jest Dracena Draco.
Widziałam w naturze młode i stare, mają masywną budowę. Mam w domu wysiane i choć sa na razie małe to zupełnie niepodobne do tej pokazanej przez basia_styk. Nigdy nie widziałam, żeby D. draco dawała odrosty korzeniowe. Poza tym nie sądzę, a wręcz jestem pewna, że w Polsce nie ma szans na kwitnienie tego gatunku.
Poszukam w necie, coś mi się kojarzy, ale nie jestem pewna.
Edytuję. Podejrzewam, że jest to kordylina australijska, ale o zielonych liściach.
Widziałam w naturze młode i stare, mają masywną budowę. Mam w domu wysiane i choć sa na razie małe to zupełnie niepodobne do tej pokazanej przez basia_styk. Nigdy nie widziałam, żeby D. draco dawała odrosty korzeniowe. Poza tym nie sądzę, a wręcz jestem pewna, że w Polsce nie ma szans na kwitnienie tego gatunku.
Poszukam w necie, coś mi się kojarzy, ale nie jestem pewna.
Edytuję. Podejrzewam, że jest to kordylina australijska, ale o zielonych liściach.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis