Wędzarnia
Re: Wędzarnia
Ale Wy wszyscy jesteście od razu na nie. Przecież piszę że to pierwsze w życiu wędzenie wiec trochę wyrozumiałości. "Prawdziwi polaczki" - tylko zrzędzą!!! Zamiast dać jakieś dobre rady z własnych doświadczeń.
Dziękuję tym co mnie wspierają. A tak na marginesie to wszystkim smakowało i nikt się nie potruł . Było czyć troche goryczki przez to okopcenie ale myślę ze jak na pierwsze wędzenie to miałem dobrą lekcję i każde kolejne będzie już smaczniejsze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ciosek , jeśli trochę poczytasz na temat prawidłowego wędzenia to i goryczki nie bedzie i zdrowsze Twoje wędzonki będa
Tu nie chodzi o bezpośrednie zatrucie tylko o spożywanie powstałych w wyniku nieprawidłowego wędzenia substancji rakotwórczych ,które kumulują się w organiźmie .
Z mojej strony to nie jest krytyka tylko chęć pomocy byś był jeszcze bardziej zadowolony ze swoich wyrobów
Powodzenia w dalszych poczynaniach na niwie wędliniarskiej
Tu nie chodzi o bezpośrednie zatrucie tylko o spożywanie powstałych w wyniku nieprawidłowego wędzenia substancji rakotwórczych ,które kumulują się w organiźmie .
Z mojej strony to nie jest krytyka tylko chęć pomocy byś był jeszcze bardziej zadowolony ze swoich wyrobów
Powodzenia w dalszych poczynaniach na niwie wędliniarskiej
Ja wybudowałem u siebie bardzo prostą wędzarnie. Metrowy kanał w ziemi prowadzący do komory wymurowanej naokoło 1,5 metra do góry o wymiarach 1,5 x 1m z miejscem na kijki na których wieszam co tam akurat trzeba uwędzić. Komora przykryta jest deskami a kanał takimi duzymi płytami chodnikowymi co ułatwia jego czyszczenie i rozpalanie.
Ja z kolei widziałem coś dla ambitnych (i przy kasie):
http://i5.photobucket.com/albums/y171/D ... gc2nuy.jpg
Od środka - nad kanałem dymowym z paleniska jest blat kuchenny, drewniany. Za komorą wędzarniczą jest małe pomieszczenie na chowanie gratów. Pod dachem, na ścianie oddzielającej wiatę od pomieszczenia gospodarczego i komory wędzarniczej jest spory kominek z grillem, rusztem i normalnym paleniskiem. Generalnie duża konstrukcja - powierzchnia zabudowy 25 m2 oczywiście. Może przy okazji zrobię parę fotek z wnętrza.
http://i5.photobucket.com/albums/y171/D ... gc2nuy.jpg
Od środka - nad kanałem dymowym z paleniska jest blat kuchenny, drewniany. Za komorą wędzarniczą jest małe pomieszczenie na chowanie gratów. Pod dachem, na ścianie oddzielającej wiatę od pomieszczenia gospodarczego i komory wędzarniczej jest spory kominek z grillem, rusztem i normalnym paleniskiem. Generalnie duża konstrukcja - powierzchnia zabudowy 25 m2 oczywiście. Może przy okazji zrobię parę fotek z wnętrza.
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolejne cudo, wykonane tym razem, przez mojego kolegę Włodka. Stan na zdjęciu, przed zabiegami kosmetycznymi np. wykończenie zadaszenia. Ostateczne wykończenie - brązowo-czerwony, gont bitumiczny. Warto zwrócić uwagę na doprowadzoną energię elektryczną do oświetlenia blatu roboczego, jak i źródła zasilania ewentualnych urządzeń kuchennych. Niedługo zamieszczę fotorelację z budowy "od podstaw".
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- annodomini
- Andrzejbdg
- 50p
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
annodomini, Twoja wędzarnia ma dwa paleniska czy jedno? Dodałbym jeszcze deflektor na wejściu dymu do komory i wyłożył komorę od wewnątrz deskami, pewnie jest duży problem z wygrzaniem i pozbyciem się skroplin w chłodne dni.
- annodomini
Andrzeju, wędzarnia nie jest moja. Należy do mojego kolegi i przez niego jest wykonana. Co do wygrzania, to wiem, że po rozpaleniu, przez jakąś godzinę, półtorej, delikatnie osusza komorę, zanim powiesi wyroby. Czas wygrzewania zależy oczywiście od pory roku i pogody.
Ja będę budował grillowędzarnię na wiosnę. Dodatkowo będzie piec chlebowy, bo muszę koniecznie posmakować pizzy z takiego pieca.
Plan mam taki żeby palenisko zrobić bezpośrednio pod wędzarnią i zamontować obrotową, szczelną klapę do regulacji temperatury. Wydaje mnie się że komora szybciej się będzie nagrzewać. Problem może być tylko z za wysoką temperaturą, ale myślę że nabiorę wprawy.
Plan mam taki żeby palenisko zrobić bezpośrednio pod wędzarnią i zamontować obrotową, szczelną klapę do regulacji temperatury. Wydaje mnie się że komora szybciej się będzie nagrzewać. Problem może być tylko z za wysoką temperaturą, ale myślę że nabiorę wprawy.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Plan masz dobry , obrotowa klapka, to szyberdach, poszukaj dobrych rozwiązań, żebyś nie musiał potem sobie w brodę pluć. Piec chlebowy postawiłbym obok, tez tam sa ciekawe rozwiązania. Wędzarnia typu pomnik jest wg mnie nieporozumieniem, długo by o tym pisać, ale możesz mi wierzyć na słowo. Palenisko bezpośrednie to najlepsze rozwiązanie.
Na fotach Adama widać jak wygląda wędzok w środku, temp były sporo za wysokie, czarny osad świadczy o tym dobitnie, z pewnością doszłoby jeszcze parę innych rzeczy.
Na fotach Adama widać jak wygląda wędzok w środku, temp były sporo za wysokie, czarny osad świadczy o tym dobitnie, z pewnością doszłoby jeszcze parę innych rzeczy.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Mam pytanie, czy na taką budowlę, związaną na stałe z podłożem potrzebna jest zgoda na budowę, wydaje mi się że tak ale wolę się upewnić.
Może pisałeś ale nie widzę tego. Ile metrów kwadratowych zajmuje fundament?
Może pisałeś ale nie widzę tego. Ile metrów kwadratowych zajmuje fundament?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
To nie jest altana tylko "mała architektura ogrodowa". Żadnych pozwoleń nie trzeba.