Wędzarnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ciosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2015, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wędzarnia

Post »

Ale Wy wszyscy jesteście od razu na nie. Przecież piszę że to pierwsze w życiu wędzenie wiec trochę wyrozumiałości. "Prawdziwi polaczki" - tylko zrzędzą!!! Zamiast dać jakieś dobre rady z własnych doświadczeń.
ciosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2015, o 13:48

Post »

Dziękuję tym co mnie wspierają. A tak na marginesie to wszystkim smakowało i nikt się nie potruł :) . Było czyć troche goryczki przez to okopcenie ale myślę ze jak na pierwsze wędzenie to miałem dobrą lekcję i każde kolejne będzie już smaczniejsze.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ciosek , jeśli trochę poczytasz na temat prawidłowego wędzenia to i goryczki nie bedzie i zdrowsze Twoje wędzonki będa :D
Tu nie chodzi o bezpośrednie zatrucie tylko o spożywanie powstałych w wyniku nieprawidłowego wędzenia substancji rakotwórczych ,które kumulują się w organiźmie .
Z mojej strony to nie jest krytyka tylko chęć pomocy byś był jeszcze bardziej zadowolony ze swoich wyrobów :D
Powodzenia w dalszych poczynaniach na niwie wędliniarskiej :D
greenek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2015, o 10:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja wybudowałem u siebie bardzo prostą wędzarnie. Metrowy kanał w ziemi prowadzący do komory wymurowanej naokoło 1,5 metra do góry o wymiarach 1,5 x 1m z miejscem na kijki na których wieszam co tam akurat trzeba uwędzić. Komora przykryta jest deskami a kanał takimi duzymi płytami chodnikowymi co ułatwia jego czyszczenie i rozpalanie.
DarekRz

Post »

Ja z kolei widziałem coś dla ambitnych (i przy kasie):
http://i5.photobucket.com/albums/y171/D ... gc2nuy.jpg

Od środka - nad kanałem dymowym z paleniska jest blat kuchenny, drewniany. Za komorą wędzarniczą jest małe pomieszczenie na chowanie gratów. Pod dachem, na ścianie oddzielającej wiatę od pomieszczenia gospodarczego i komory wędzarniczej jest spory kominek z grillem, rusztem i normalnym paleniskiem. Generalnie duża konstrukcja - powierzchnia zabudowy 25 m2 oczywiście. Może przy okazji zrobię parę fotek z wnętrza.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Kolejne cudo, wykonane tym razem, przez mojego kolegę Włodka. Stan na zdjęciu, przed zabiegami kosmetycznymi np. wykończenie zadaszenia. Ostateczne wykończenie - brązowo-czerwony, gont bitumiczny. Warto zwrócić uwagę na doprowadzoną energię elektryczną do oświetlenia blatu roboczego, jak i źródła zasilania ewentualnych urządzeń kuchennych. Niedługo zamieszczę fotorelację z budowy "od podstaw".

Obrazek
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotorelacja z budowy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andrzejbdg
50p
50p
Od: 28 mar 2013, o 16:36

Post »

annodomini, Twoja wędzarnia ma dwa paleniska czy jedno? Dodałbym jeszcze deflektor na wejściu dymu do komory i wyłożył komorę od wewnątrz deskami, pewnie jest duży problem z wygrzaniem i pozbyciem się skroplin w chłodne dni.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, wędzarnia nie jest moja. Należy do mojego kolegi i przez niego jest wykonana. Co do wygrzania, to wiem, że po rozpaleniu, przez jakąś godzinę, półtorej, delikatnie osusza komorę, zanim powiesi wyroby. Czas wygrzewania zależy oczywiście od pory roku i pogody.
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

Ja będę budował grillowędzarnię na wiosnę. Dodatkowo będzie piec chlebowy, bo muszę koniecznie posmakować pizzy z takiego pieca.
Plan mam taki żeby palenisko zrobić bezpośrednio pod wędzarnią i zamontować obrotową, szczelną klapę do regulacji temperatury. Wydaje mnie się że komora szybciej się będzie nagrzewać. Problem może być tylko z za wysoką temperaturą, ale myślę że nabiorę wprawy.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Plan masz dobry , obrotowa klapka, to szyberdach, poszukaj dobrych rozwiązań, żebyś nie musiał potem sobie w brodę pluć. Piec chlebowy postawiłbym obok, tez tam sa ciekawe rozwiązania. Wędzarnia typu pomnik jest wg mnie nieporozumieniem, długo by o tym pisać, ale możesz mi wierzyć na słowo. Palenisko bezpośrednie to najlepsze rozwiązanie.

Na fotach Adama widać jak wygląda wędzok w środku, temp były sporo za wysokie, czarny osad świadczy o tym dobitnie, z pewnością doszłoby jeszcze parę innych rzeczy.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Mam pytanie, czy na taką budowlę, związaną na stałe z podłożem potrzebna jest zgoda na budowę, wydaje mi się że tak ale wolę się upewnić.
Może pisałeś ale nie widzę tego. Ile metrów kwadratowych zajmuje fundament?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

To nie jest altana tylko "mała architektura ogrodowa". Żadnych pozwoleń nie trzeba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”